Ролята на тироидния хормон

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

В моята практика, никога не съм си позволявал да действам на сляпо. Аз не съм лекар, не съм лаборант, не съм лечител. Аз съм един жаден за знания човек, който се интересува от това, което се случва в човешкото тяло и се интересувам от причините, за да се случат всички тези неща, които мен, вас ни притесняват, но и интересуват. Какво ни притеснява обаче? Отговорът е най-вече в липсата на информация за причините.

Производството на тироидни хормони намалява с напредването на възрастта. Ниското производство на тироиден хормон е едва доловима причина за цялостното стареене на организма. Въпреки, че най-малко (по данни, които съм чел) 25 % от възрастното население страда от сериозна форма на хипотиреодизъм (отслабване на функциите на жлезата), проблемът често е остава недиагностициран. Обратният проблем е хипертиреодизмът – свръхфункция на тироидната жлеза.

Недиагностицирането на този проблем, донякъде, поне според мен, се дължи на това, че диагностицирането на практикуващите лекари го правят само на база кръвни изследвания, каквито дори и аз направих. Изследва се Т4 (наричан тироксин), Т3 (организмът ни превръща Т4 в Т3) и един друг хормон, наричан TSH (стимулиращ щитовидната жлеза хормон, който се отделя от хипофизата).

Границите на нормата за трите хормона обаче са извънредно широки. Индивидуалните резултати могат да бъдат половината от средното ниво и все пак да се смятат за нормални. Точно поради тази причина е необходимо да се направи нелабораторна клинична оценка, винаги когато съществува и най-слабо съмнение за недостатъчно активна тироидна (щитовидна) жлеза.

Кръвтният тест може да покаже, че тироидната функция е в рамките на тези много широки граници на нормата, но все пак съществуват симптоми на хипотиреодизъм, в това число и чувствителност към студ, напълняване или неспособност да се отслабва, умора и летаргия, депресия, суха кожа, повишени нива на холестерол. Поради последната причина понижената функция на щитовидната жлеза може да не бъде разпозната като причина за атеросклероза.

Но нека да ви обясня моите познания, върху функцията на щитовидната жлеза, още сега. Една от главните й фунцкии е да регулира телесната температура, поради чувствителността към студа е един от най-ранните симптоми на хипотиреодизма. Друга важна функция на щитовидната жлеза е да регулира скоростта на обмяна на веществата. Когато щитовидната жлеза (на снимката горе) е недостатъчно активна, метаболизмът се забавя, ето защо друг ранен симптом на хипотиреодизма са умората и пълнеенето.

Какво кара щитовидната жлеза да работи добре?
Понякога проб;емът е хранителен. Необходими са аминокиселината тирозин и менралът йод, за да се образува Т4, а също така и минералите цинк и селен, за да се произведат ензимите, които превръщат Т4 в Т3.

Но недостигът на храната само в редки случаи може да бъде причината за хипотиреодизъм. Често причината е автоимунен тиреодит (известен повече като болест на Хашимото), при който собствените ни антитела нападат щитовидната жлеза. Ние всъщност не знаем защо става това, но вярвам, че много от случаите могат да бъдат проследени чак до лечението на корените на някой мъртъв зъб, за да се запази той в устата.

Друга сериозна причина за хипотиреодизма са усилията на организма да запази статуквото (казано на чист биологически език – да запази хомеостазата). Хипотиреодизмът е изключително обикновен резултат от спазването на погрешна диета за отслабване – гладуване, всякаква “дневна” диета и прочие. Организмът се съпротивлява на загубата на тегло (основно мускулна маса и вода) и така се променя хомеостазата, чрез намаляване на образуването на тироиден хормон.

Без значение каква е причината, решението е: правете редовни прегледи и прилагайте правилната диета и водете правилен начин и култура на хранене. Не изпадайте в крайности, защото виновни ще бъдете само вие. Моля, обърнете внимание още веднъж на този материал, за да разберете защо съм толкова категоричен.

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Медицински изследвания

Материалът съдържа лична база данни, достовернa на 100 % със самата действителност! Г-н Христов, редовно чета Вашите статии и публикации....