Болезнена менструация – дисменорея

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Болезнена-менструация-дисменорея

Болезнена менструация

Какво е дисменореята?

Болезнената менструация (дисменорея) е медицински термин за менструални крампи – тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема, които някои жени преживяват преди и по време на менструални кръвотечения. В някой случаи те са достатъчно силни, за да нарушат ежедневната активност на жената.

Крампите обикновено започват три години след започване на менструацията, но могат да се появят и по-късно. Те могат да продължават през 20-те години или до раждането, след което да намалеят по сила или да изчезнат напълно.

Симптомите на болезнената менструация се изразяват в тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, излъчващи се към гърба и бедрата. По-рядко тези симптоми се придружават от гадене и повръщане, редки изпражнения, изпотяване и световъртеж.

Най-честият фактор, предизвикващ болка е производството на простагландини от организма – хормоноподобни субстанции , които причиняват контракции (свивания на мускулатурата) на матката по време на менструация и осигуряват изхвърляне извън организма на менструалната кръв и тъкани. Прекалено високото ниво простагландини може да причини повтарящи се контракции или спазми, които се възприемат като крампи.

Болезнена менструация при жените

Известни хормонални промени по времето на месечния цикъл могат да бъдат причина за дисменорея.

Обичайно е тези болки да продължават през репродуктивните години, но много жени намират менструалните крампи за по-леки след раждането.

Други причини

 • ендометриоза – при това състояние тъканта, която покрива кухината на матката се развива извън нея, най-често в маточни тръби, яйчници и таз
 • възпаление на гениталиите (тазова възпалителна болест) – обикновено се причинява венерически болести
 • употребата на противозачатъчна спирала – може да е причина за силни крампи, особено през първите няколко месеца след поставянето
 • миома или полипи на матката

Лекуващият ви лекар може да назначи противозачатъчни средства или прогестерон, които повлияват баланса на хормоните по начин, който облекчава болката. Аз ще препоръчам едни редовни физически занимания, като например леки фитнес тренировки – те водят до увеличено отделяне на ендорфини – естествените обезболяващи средства в организма. Или просто правете разходки. Но не и да тренирате тежко – защото от ендорфини, ще превключите към други механизми – повече отделяне на кортизол и др. Дамите да ползват и усилената женска формула витамини и минерали на Allmax Nutrition: VitaFemme Packs – 21 пака Allmax Nutrition. Някои мои клиентки споделят, че употребата на билкови и натурални диуретици им помага също в борбата с тези болки.

Какво е менструацията?

Менструацията (на латински: Menstruatio s. menses) е външният израз на менструалния цикъл у жената. Под менструация се разбира настъпващото след смъртта на яйцеклетката изхвърляне на подготвения предварително за леговище на очакваната оплодена яйцеклетка, но неизползван за тази цел функционален слой на ендометриума, протичащо с кръвотечение.

Следователно кръвотечения от матката, при които липсват тези физиологични и анатомични предпоставки, не са истински менструационни кръвотечения. Менструацията се повтаря от пубертета до менопаузата периодично, средно през 28 дни. Най-късият нормален интервал е 21 дни, а най-дългият – 35 дни. Различната дължина на менструалния интервал при отделните жени се обяснява с наследствените и индивидуалните особености на жената.

Първата менструация в живота на жената се нарича менархе. Менструацията е точен показател за анатомичното и функционалното състояние преди всичко на половия апарат на жената, а заедно с това тя отразява и състоянието на целия организъм.

Менструален цикъл

Менструалният цикъл е ритмичен или правилен, когато менструациите у жената се редуват през еднакви интервали. У една част от жените точната периодичност на менструацията се запазва дори при съществени промени в живота им. При други, менструациите настъпват през различни интервали, като отделните интервали могат да бъдат нормални или патологични. В тези случаи менструацията се означава като аритмична или неправилна. Колебанията в интервала от 2-3 дни са твърде често явление.

Тази лека аритмичност на менструацията при нормални сами по себе си интервали не говори за патологично състояние на половия апарат. Промени в ритъма настъпват лесно при нервно-вегетативни и нервно-психични дразнения и особено при промени в околната среда. По време на пубертета, на климактериума, както и след раждания и аборти аритмичността на менструацията е често явление.

Менструационното кръвотечение продължава определено време и спира спонтанно. Средната продължителност на кръвотечението е 5 дни, като то е най-силно на втория и третия ден. Границите на нормата са между 3 и 7 дни. Обикновено продължителността на кръвотечението у една и съща жена е доста постоянна, като много по рядко може да показва колебания.

Ако разликата стане голяма, това е признак за известно патологично отклонение. Механизмът на спирането на кръвотечението при менструация е същият както при раждането: отворените кръвоносни съдове се притискат от мускулните влакна под действието на маточните контракции.

Количеството на менструационната кръвозагуба се намира в зависимост от продължителността и силата на менструалното кръвотечение. При менструация жената губи средно 50-100 г. кръв. Кръвозагубата обаче изглежда по-голяма, тъй като към менструалната кръв са примесени и секрети от матката и влагалището, които придават на кръвта кафеникав и слузест вид.

Кръвозагубата протича със слабо начало, постепенно засилване, постепенно отслабване и край. Бурното начало или протичане говори за някакви проблеми.

Менструацията е процес, който протича почти редовно със смущение от общо или локално естество. Само около 16-18% от жените нямат никакви оплаквания. Известни промени, наречени пременструален синдром, предшестват кръвотечението. Някои смущения се явяват в средата на интервала. Смущенията биват субективни и обективни. По-характерни субективни усещания са:

 • болка в кръста и ниско в корема
 • главоболие
 • умора и отпадналост
 • повишена възбудимост
 • коремно-чревни спазми
 • напрежение в млечните жлези
 • подпухналост

Понякога се наблюдават и редица смущения, като например в храносмилателната система: намаляване на апетита, отвращение от някои храни, гадене, повръщане, диария или запек. Може да се установи ускоряване на пулса, сърцебиене и пр. Често се срещат признаци на вазомоторна нестабилност, изразяваща се в чувство на топлина, обилно изпотяване и пр. През това време носът и фаринкса набъбват.

Гласът губи своята сила и яснота. По кожата могат да се появяват пъпки или херпеси. Обикновено се изпитва чувство на повишаване на телесното тегло и напрежение, на тежест в корема, което се дължи на усилено кръвонапълване в малкия таз, което често предизвиква дразнене, сърбеж, а понякога и полова възбуда.

Извадка от bg.wikipedia

Основната ми група фитнес клиенти са жени. Това са работещи хора. Винаги, когато ги тренирам и консултирам в качеството ми на персонален фитнес треньор, проявявам разбиране. Става дума за случаите, в които жените ми споделят за менстуацията си, особено ако е болезнено такава. Това са важни неща, които един личен треньор, като мен, трябва да знае и да е запознат с особеностите на своя фитнес клиент. Обикновено провеждам много лека, възстановителна тренировка в моето фитнес студио с тях или я отменям, до следващият път, по график. Всичко разбира се е индивидуално и затова подхождам към всяка една дама с нужното разбиране и внимание.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Foligan D8 – Anagen Research

Описание на Foligan D8 Foligan D8 eфективно спира изтъняването и загубата на коса. Блокира синтеза на DHT (хормон, отговорен за...