Витамин Е – ефективен антиоксидант ли е Vitamin E? Свободни радикали и действие на токоферола.

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Витамин-Е---vitamin-E

Много малко спортисти, професионални и непрофесионални, разбират значението на антиоксидантите за мускулен растеж и възстановяване. След фитнес тренировка образуваните свободни радикали могат да предизвикат неописуем безпорядък в прецизната структура на клетката и в резултат на това да се стигне до нейното разграждане.

Свободните радикали подтискат активността на хормнона на растежа и инсулиноподобния растежен фактор IGF-I, които са двамата основни “виновника” за мускулен растеж. Приемът на антиоксиданти преди или веднага след фитнес тренировка може значително да намали свободните радикали, което означава по-бързо възстановяване и по-добър мускулен растеж. Независимо целта ви – отслабване или покачване на мускулно тегло и маса.

Най-важните оксиданти сред витамините е витамин Е

Наистина е така! Витамин Е стимулира мускулният растеж, забавя мускулното разграждане и отделно, стимулира сърдечния ритъм и честота, засилва имунната система и подобрява зрението. Витамин Е е доказано, че играе важна роля в профилактиката и превеция срещу рака.

Синтетичния витамин Е (хранителната добавка), се намира в широка продажба по света и у нас. Етсественият, натуралният витамин Е се открива по-рядко. Днес, всички осъзнават, че предимствата към натурално съдържащият се витамин Е са повече. Макар, че и двата (Витамин Е като хранителна добавка и натуралният Витамин Е) се резорбират в еднаква степен, натуралната форма е повече от два пъти по-биоактивна от синтетичната. Само 50% от синтетичния витамин Е се припознава като натурален от черния дроб.

Останалия се изхвърля предимно чрез урината.

Кой точно токоферол да изберем?

Трябва внимателно да четете етикета на Витамин Е, в случай, че се сте спрели на приема му, като хранителна добавка. Ако е написано dl-alpha tocopherol – това е синтетичния Витамин Е. Естественият се добива обикновено от растителни мазнини и на етикета му пише d-alpha tocopherol. Следователно, след “d” няма “l”! Такъв е примера с Витамин Е на NOW Foods. Уголемете и вижте сами този ярък пример. Докато синтетичен Витамин Е е този на Universal Nutrition – тук, във случая, dl-alpha tocopherol е изписано на гърба на кутийката.

Витамин Е в действителност е име на група компоненти, известни като токофероли и токотриеноли. Всеки от тях има четири различни структури или изомери, които са обозначени като алфа, бета, гама и делта. Всеки от тях действа като биологическия витамин Е в различна степен. Като най-мощен от тях е алфа токоферола. Точно заради това, в повече хранителни добавки от групата Витамин Е отбелязват присъствието на алфа токоферола. Но всеки един от тях действа различно, например: гама токоферола подтиска туморния растеж

В каква дозировка се приема Витамин Е?

Що се отнася до дозировката, винаги на моите клиенти (мъже и жени) препоръчвам прием, посочен и на опаковката – 400 гами, съдържащ всичките изомери, като този прием да става непосредствено преди или веднага след фитнес тренировката ви. Ако не спортувате – приемате витамин Е със храната, всяка сутрин, в най-богатото ви за деня хранене. Моите магазини предлагат, засега, следните видове Витамин Е:

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Хранене според белтъчините | Видове диети

Вероятно е твърде смело, но или всичко ... или нищо. Ще ви изложа моето виждане за истинската протеинова диета, без...