Всичко за бобовите храни – приложение в диети за покачване на маса и отслабване

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Бобови-храни---диети-и-хранене

Бобовите храни са най-популярните растителни източници на белтъчини. Освен това те съдържат известно количество сложни въглехидрати (нишесте). Въпреки че понякога създават проблеми при храносмилането, бобовите храни са много добри за хората, които прилагат хранителни режими за здраве, а и за всички, които желаят храната им да бъде разнообразна и витаминозна. Биологичната стойност на растителните белтъчини е ниска, но когато се комбинират с животински, се получават отлични резултати. Ето затова, в програмите ми за отслабване и мускулна маса, присъстват бобови храни.

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове)

Това е извлечение от таблицата с химичния състав на храните. В практиката отклоненията от посочените данни са почти нулеви. Може да съществува отклонение най-много 2-3 грама, което е пренебрежимо малко и е просто без значение.

Калории-на-бобовите-култури

2. Бобовите храни – обща характеристика

Бобовите храни съдържат повече и по-разнообразни витамини и микроелементи в сравнение с животинските (особено с прерабатените животински). Лошото е само това, че растителните белтъчини съдържат по-лоша комбинация от аминокиселини – по-семпла, ако мога така да се изразя. Това разбира се не означава, че трябва да се откажете от тях.

Най-доброто, което можете да направите, е да комбинирате растителни и животински белтъчни храни, в рамките на една и съща порция. Така различните аминокиселини ще се допълват взаимно и ще си осигурите необходимата комбинация за мускулен растеж, ако спортувате или състав – за просто здравословен начин на живот. Освен на белтъчини, бобовите растения са източник и на въглехидрати. При повечето бобени култури те са в съотношение приблизително 1:1. Почти всички култури имат ниско съдържание на мазнини, но дори и високо – то не е опасно, тъй като тези мазнини са 100% натурални. А сега погледнете надолу, за да видите “достойнствата” на всяка от популярните у нас бобови култури.

3. Видове бобови култури

У нас са популярни няколко вида бобови храни, всяка от които има своето място в диетата на спортуващите и водещите активен начин на живот. Всяка бобова култура съдържа богата комбинация от витамини и минерални вещества. Запознайте се с характеристиката:

## фасул – Това е “главният” представител на бобовите храни, а яхнията от него е националното ни ястие. Фасулът съдържа ценни аминокиселини, някои от които са в недостатъчни количества в животинските продукти. Помага срещу много болести, като диабет, атеросклероза и запек. Той стимулира храносмилането благодарение на целулозата, която се съдържа в него. Така че “музикалните наклонности” (моля ви – разберете ме правилно!) на боба съвсем не са уважителна причина да избягваме употребата му.

## леща – Има състав и свойства, подобни на тези на фасула. Разликата е там, че съдържанието на белтъчини е съвсем малко по-ниско, за сметка на въглехидратите. Освен това тя не образува толкова много газове – основно, заради положителния азотен баланс, който се създава при тяхна консумация. Ето защо е препоръчително приемът на боб да се редува с този на леща. Но не под формата на цялостно ястие, а като гарнитура, допълнителна компонента от порцията, разбира се, която да съдържа и протеин.

## грах – Зрелият грах у нас е малко популярен. Ако ви попадне под ръка, да знаете, че състава и свойствата му напомнят тези на фасула. Концентрацията на веществата при него е малко по-слаба, отколкото при боба. Зеленият грах е и добър източник на целулоза, така че можете да го употребявате като салата (дори употребата му е препоръчителна) към основното ви хранене.

## нахут – По химичен състав наподобява фасула. Има 2-3% повече белтъчини и приблизително еднакво количество въглехидрати с боба. У нас е популярен като леблебия, но може да се използва и като добавка към други ястия. Най-вероятно употребата му ще се разшири в бъдеще, защото например и вегетарианската и веганската кухня, са сравнително бедни от към разнообразие. Визирам самите храни – видовете, спектъра и т.н.

## соя – Това е “Растението – чудо”, което все повече завладява световния пазар и едновременно с това създава спорове – колко полезна е соята всъщност. Все пак, тя съдържа около 1,5 пъти повече белтъчини от останалите бобови храни, като същевременно съдържанието на въглехидрати при нея е ниско. Съдържа и малко повече мазнини, но те са от полиненаситените, поради което не оказват вреда на организма. Последните изследвания сочат, че соевият белтък съдържа много добра комбинация от аминокиселини, по – добра от тази в повечето меса. Освен на зърна в павилионите, соята се продава и под формата на различни продукти. Популярни у нас са соевото брашно и соевият гранулат. Те съдържат 50% белтъчини, 25% въглехидрати и 1-2% мазнини. С този състав те са една от най-добрите растителни храни за спортуващии.

## фъстъци – Те са подобни по състав на соята, но с тази разлика, че концентрацията на белтъчини в тях е малко по-ниска. Някои хора изпитват проблеми при усвояването им, но от друга страна те съдържат ценни съставки, например цинк и желязо. Затова можете да си ги употребявате сурови или печени. И да – фъстъците, аз ги разглеждам като бобови храни.

4. Заключение

Постарайте се да увеличите бобовите храни в менюто си. Вече разбрахте, че съдържат полезни съставки. Не се притеснявайте, че биологичната им стойност е ниска. Когато се комбинират растителни и животински белтъчини, се получават най-добри резултати в храненето. Така че приемайте и бобови храни, и месо, и мляко, и яйца. Само един вид белтъчини не може да осигури на организма този растеж, който се получава от добрата комбинация.

Любопитни факти

Макар е непълноценни като храна, бобовите храни съдържат от всичко по малко.

Когато сте на диета, можете спокойно да прибавяте малко царевица, грах и други бобови култури. Това допринася както за цвят, така и за микро и макронутриенти.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Всичко за яйцата – приложение в диети за покачване на маса и отслабване

Когато изготвям диета и фитнес програма за отслабване или диета и фитнес програма за мускулна маса винаги прилагам в диетата...