Трибестан (Tribullus) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Трибестан (Tribullus) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Какво е трибестанът?

Tribulus terrestris е малко листно растение. Известнo е още като пробивна лоза, гокшура, калтроп или козе глава. Трибулусът расте на много места, включително в части от Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Както коренът, така и плодът на растението са били използвани медицински в традиционната китайска медицина и индийската аюрведа медицина. По традиция хората използват това растение за различни потенциални ефекти, включително за повишаване на либидото, поддържане на пикочните пътища здрави и намаляване на подуването. Днес Tribulus terrestris се използва широко като обща здравна добавка, както и в добавки, които твърдят, че повишават нивата на тестостерон

Трибестан е търговско име, на билката Бабини зъби Tribullus terrestris. При мъжете, веднъж попаднал в тялото трибестана стимулира хипофизата да отдели лутеинизиращ хормон, който е основният регулатор при произвеждането на хормона тестостерон от тестистите.

При жените, приемът на трибестан стимулира покачването на фолико-стимулиращ хормон и естрадиолът. Точно високите нива на тестостерон при мъжете са основната причина за използването на трибестан при ниско либидо, безплодие или поднормено тегло. Високите нива на тестостерон подпомагат белтъчния синтез и мускулната хипертрофия, което развива нови мускулни влакна!

Съществуват хранителни добавки под формата таблетки, капсули или чай, както от моно или поли съставки, но с основна съставка Tribullus:

Минуси на трибестан:

  • може да причини фотосенсибилизация – засилване риска от слънчево изгаряне. Това важи предимно за хора с много светъл цвят на кожата. При употреба от тяхна страна на слънцезащитни продукти проблема отсъства.
  • понижава слабо кръвното налягане
  • не бива да се използва от бременни жени, тъй като може да доведе до негативни ефекти при мозъчното развитие на плода.
  • като всяко растение, билката Бабини зъби (Трибестан) може да предизвика алергични реакции при хора, които имат непоносимост.
  • при мъже с установена увеличена простата или рак, приемът може да влоши състоянието им. Противопоказно е ползването на трибулус при , вимавайте с този продукт, независимо, че ще се търси другата му полза – укрепването на имунната система.

Доколкото може да се брои за минус, ефекта на трибестан (повишаване на либидото, подобряване на ерекцията и повишаване нивата на тестостерон в тялото) е не повече от 8 – 10 седмици, като настъпва съществен такъв след поне 4 седмици редовна употреба. Може да се направи почивка от 3 – 4 седмици и да се приема отново, ако има нужда. Тоест, както би трябвало всички да се сещат за това – трибулуса е хранителна добавка! Не е лекарство нито заместител на такова. За да се постигне резултат трябва да се приема редовно, в адекватни дози, изчислени според нуждите на човека, който го приема. Истинските ефекти, търсените такива трябва задължително да се отбележи, зависят от диетата ви. Трибулус терестис е билка, която действа положително на половите жлези и води до засилване на естествените механизми за увеличено производство на тестостерон.

Във връзка със зачестилите простатни оплаквания, Трибестан е вече не е предпочитан от компаниите производители, по света. В тази връзка Yamamotо Nutrition дори спряха и изтеглиха от асортимента си този артикул, сменяйки формулата с доказано по-здравословният вариант със екстракт от сминдух! Вместо Трибестан.

Трибестан (стара формула):

Трибестан (НОВА формула - със Сминдух):

Плюсове на трибестан:

  • има слабо диуретично действие и поради това се включва в добавки и чайове против камъни в бъбреците. Поради този си ефект често се предписва и на жени, които често страдат от инфекции на пикочно–половата система.
  • екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон (LH), който влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и потентността. Поради стимулацията на лутеинизиращ хормон се предписва и на жени с хормонален дисбаланс и нередовен месечен цикъл.
  • за първи път Tribestan се популяризира от американския IFBB бодибилдинг шампион – Джефри Питърман, в началото на 1970 г. Афродизиачните свойства, които се предписват на тази билка идват от факта, че стимулира освобождаването на азотен окис от нервните окончания на Corpus cavernosum penis.
  • има нестероидни противовъзпалителни свойства, като действа директно на ензима циклооксигеназа – 2 (COX–2). Или по-просто казано намалява болката, оттока и възпалението.
  • не повишава излишно нивото на тестостерон в кръвта! Само стимулира организма по естествен път да произведе необходимото му количество, така че да няма недостиг.
  • българска субстанция на билката отдавна се произвежда, но в съвременен план, тя е в пъти по-малко. Като такава се използва производство от Индия – Бангалор, поради по-евтината работна ръка. Въпреки че, някои компании имат уважение към бълггарската суровина и дори я слагат на етикетите – „With Bulgarian Tribullus terrestris“.

Факт – ние сме много по-скъпо платени, спрямо индийците. Използва се от почти всички производители в цял свят, като вече дали е качествено стандартизиран извлека зависи изцяло от фирмата производител. Най-отговорно подчертавам, че по-сериозни проблеми могат да възникнат, само ако се ползва трибулус при следните случаи:

  • от незнание
  • при здравословен проблем
  • при неправилни дози и време на ползване, дори и при грешна диета

ДОСКОРОШНИ НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТРИБЕСТАН (ДО 2019 год.)

Действието на трибестана е подчинено на храната ни. Наскоро се убедих в правотата на моите знания, защото по стечение на обстоятелствата, проведох в рамките на половин месец десетина разговора, с мои фитнес клиенти страдащи от липса на ерекция и желание за секс. Те ми споделиха, че спазват насоките ми, описани в диетите и фитнес програмите им при ниско либидо и заявиха, че те дават резултат и самите те виждат напредък. Статията я посвещавам на тях, както и на доверието, което ми гласуваха. Ето защо и вие можете да ми се доверите.

Основната причина за липса на либидо и проявена еректилна дисфункция, са грешките, които се допускат в храненето на мъжа. Храните пряко отговорни за липса на сексуално желание са няколко. Сами по себе си, това са най-обикновени храни, които основни ни засищат, но “засищат” ли рецепторите ни на възбуда?

Важните храни са тези, които са богати на ненаситени мастни киселини – със сигурност това са различните видове риби. Те подобряват функционирането на нервната система, а оттам и центъра на удовоствие. Те служат като основен източник, от който тялото ни произежда собстен тестостерон и от тук идва либидото ни. Задължително яжте риба. Препоръчвам червените меса от рибата.

Причините за това проблемно състояние могат да бъдат още много:

  • заболявания на сърдечно-съдово ниво
  • проблеми с обмяната на веществата
  • неврологични проблеми
  • на психологическа основа
  • приемани стероидни препарати
  • натравяне с тежки метали
  • диабета и т.н.

Проблеми с ерекцията и еректилната дисфункция водят до излишно физическо и психическо неравновесие, а също така се оказва и често огромен проблем в семействата. В днешни дни се смята, че над 150 милиона мъже по целия свят имат сериозни проблеми с ерекцията, като тенденциите са до 2050 година тази бройка да се увеличи двойно. Тъжна и лоша прогноза, но това твърдят учените.

Има други фактори, които допълват действието на трибестана, освен важните храни, съставки, които са богати на L-аргинин – това е аминокиселина, която има високо съдържание в зелените зеленчуци, фъстъците, орехите, кореновите зеленчуци, овесената каша, чесъна. Тя подобрява циркулацията, а оттам и еректилната функция. Изследванията показват, че аминокиселината подобрява значително сексуалната активност у мъжа. Предстоят изследвания за доказване ефекта и върху женската еректилност.

Императорския ориз и целината са изключително мощни естествени афродизиаци. Отделно храната осигурява достъп на различни микро и макроелемнти, които се оказват решаващи. Моля, погледнете и в детайли: фосфорът: учените му преписват голямо влияние върху сексуалното желание. Поемате фосфор чрез ядките, рибата, хлябът от трици и бирената мая.
Борът: този елемент се съдържа в зелените плодове и зеленчуци (без цитросовите плодове). Едно изследване на американски учен показва, че борът участва в процеса на образуване на хормоните в човешкия организъм. Цинкът: трябва да препоръчате горещо на вашия партньор храните, богати на цинк, защото резултатите от дългогодишната работа на учените в университета в Маями сочат, че мъжете, които не приемат достатъчно цинк чрез храната са заплашени от стерилност и загуба на сексуално желание. Цинкът се съдържа в рибата, гъбите, хляба и пресните плодове. Витамините: всички витамини са нужни на организма. Знаете ли, че витамин Е (спанак, яйца, ориз) понякога бива наричан и витамин на секса, тъй като кара кравта да бушува. Кафето:това е истинската тайна на любовта! Изследване на Mичиганския университет разкри, че онези, които пият кафе, се любят по-често от останалите (аз лично пия по 4-5 кафета дневно). И все пак, както с всичко прекалено, внимавайте и с кафето в огромни количества.

Ако всичко в диетата ни е ок, то само с трибестан, можем да подобрим много неща. Основната причина за липса на либидо и проявена еректилна дисфункция, са грешките, които се допускат в храненето на мъжа. Храните пряко отговорни за липса на сексуално желание са няколко. Сами по себе си, това са най-обикновени храни, които основни ни засищат, но „засищат“ ли рецепторите ни на възбуда?

Трибестан е търговското наименование на българската билка Tribullus terrestris. В нея, основният „движещ“ компонент са растителните сапонините идващи от самото растение. Активните субстанции имат стимулиращ ефект върху имунната, сексуалната и половата системи, подобрявайки в същото време производителността на мускулната маса и увеличавайки енергийното ниво. Пречиства черния дроб и повлиява в намаляване на теглото.

За да разберем как точно функционира билка #1 за мъжко здраве, няколко бележки по половата система на мъжа:

Мъжка полова система

Тестисите – мъжките полови жлези, имат овална форма и са с размери 4 х 2,5 см. Всеки тестис се състои от 180-200 делчета. Във всяко делче са разположени 5-7 силно нагънати тънки семенни каналчета. Общо за единия тестис тяхната дължина достига до 30 км. По вътрешната повърхност на семенните каналчета са разположени специални клетки, от които се образуват мъжките полови клетки – сперматозоидите. Всеки сперматозоид изминава дългия път до своето узряване за около 3 седмици, след което се натрупва заедно с останалите зрели сперматозоиди в придатъците на тестисите. Способността да се създават зрели сперматозоиди се придобива под влияние на мъжките полови хормони от началото на пубертета (12-14 г.) до дълбока старост. Семенните мехурчета са две симетрично разположени между пикочния мехур и правото черво гроздовидни образувания с дъл жина около 5 см. Те отделят специфичен секрет, който осигурява с енергия сперматозоидите.

Под пикочния мехур, обхващайки от три страни началото на уретрата, е разположена простатната жлеза. Тя отделя третата съставна част на спермата – специфичен секрет, който неутрализира киселата среда на влагалището. Скротумът представлява тънкостенно кожно-мускулно чувалче, в което са разположени тестисите. Мъжкият полов член е съставен от три пещеристи тела и главичка, покрита с тънка подвижна кожа. Кожата, която покрива главичката, се нарича препуциум и нормално може да се придърпва към ствола на члена и да оголва главичката му.

Пещеристите тела имат гъбеста структура и специфично кръвоснабдяване. Постъпващата по артериите кръв изпълва пещеристите тела, които притискат разположените между тях венозни съдове и пречат на оттичането на кръвта. Половият член се уголемява и изправя – получава се ерекция.

Нормалните размери на мъжкия полов член в състояние на ерекция се движат между 11 и 15 см. Главичката на половия член е богато снабдена с нервни окончания, които при ритмично триене се възбуждат и предизвикват еякулация (семеизпразване). В процеса на индивидуалното развитие са възможни някои отклонения – тесен препуциум (фимоза) или или срастнал с главичката на половия член препуциум. Тези отклонения лесно се коригират и отстраняват по оперативен път още в детска възраст със съдействието на родителите.

Физиологични полови реакции у мъжа

Първата реакция на сексуален стимул у мъжа е ерекцията на мъжкия полов член, при това без да има значение директното действие на дразнителя или възприемането му чрез сетивата. Ерекцията е характерна за първата фаза на копулативния цикъл и нейното ниво зависи от интензивността (изразителността) на сексуалния дразнител. Ерекцията на половия член във влагалището по време на половия акт се регулира от бързината, степента на проникване на члена във влагалището и честотата на фрикционните движения. Във втората фаза на копулативния цикъл (фазата на плато) и във фазата на оргазъм половият член е в максимална ерекция. По време на оргазма с участието на мускулатурата на половия член започва ритмично присвиване и семенната течност се изтласква под налягане с няколко оргазмени контракции.

У по-възрастните мъже до максимална ерекция се достига непосредствено преди еякулация, а броят и силата на оргазмените контракции намаляват. Във фазата на успокояване ерекцията отслабва и половият член придобива нормалните си размери. Ерекцията у здравия мъж настъпва не само в резултат на сексуална възбуда добре познати са сутрешните ерекции, ерекция при агресивност. Здравият мъж има 58 ерекции по време на сън! С възрастта честотата и интензивността на нощните ерекции намаляват. При нарастваща сексуална стимулащия скротумът се свива, намалява обема си и придърпва тестисите към основата на половия член. След оргазъм тестисите отново заемат предишното си нормално положение в отпуснатия скротум.

Еякулацията протича в два стадия

В първия стадий се отделят съставните части на спермата – от простатата, булбоуретралните жлези и семепроводните канали в задната част на уретрата. Този процес не може да бъде задържан волево. Във втория стадий под влияние на оргазма спермата се изтласква под голямо налягане към изхода на уретрата. У възрастните мъже това налягане е ниско, семенната течност просто изтича, а еякулацията почти не доставя удоволствие.

Сексуалната възбуда предизвиква и някои по-общи реакции на мъжкия организъм. С усилване на половата раздразнимост се наблюдава нахлуване на кръв в кожата, зачервяване на кожата на лицето, врата, шията и гърдите. Засилва се общият мускулен тонус и е възможна появата на спазъм на отделни мускулни групи. По време на оргазъм сърдечната честота може да достигне до 180 удара/минута, дихателната честота – до 40 вдишвания в минута, а артериалното налягане да достигне стойности далече над нормалните (до и над 240/140 мм). В последната фаза на успокояване нерядко се наблюдава обилно изпотяване. Семенникът (тестис) е чифтен орган – произвежда мъжките полови клетки (сперматозоиди) и мъжкия полов хормон – тестостерон. Тестисът е овално тяло, леко удължено и приплеснато встрани. Левият тестис обикновено малко по-голям от десния и стои по-ниско от него. Дължината на тестиса е около 40-45 мм. Върху него е разположен надсеменникът.

Семенниците се разполагат в кожна гънка наречена скротум извън тялото. Това разположение е свързано с обстоятелството че за нормалната сперматогенеза (образуване на сперматозоиди) оптималната температура е по-ниска от тази в коремната кухина. Семенникът е покрит от плътна обвивка. Структурата му е делчеста, като всяко делче съдържа 1-3 извити семенни каналчета, които се свързват помежду си и образуват лабиринт. От тях започват 12-18 изнасящи каналчета, които се насочват към надсеменника. Хормонално секреторната функция на тестиса се осъществява от т.н. Лайдигови клетки, които произвеждат тестостерон. Под влиянието на този хормон се развиват вторичните полови белези на мъжа.

Трибестан е пряко отговорен към продукция на собствен тестостерон

Това е факт! Виждате хронологията, как нещата са „навързани“ и всичко си има обяснение. Сега се убедихте, че трибестана работи. Ето още няколко конкретни ползи от прием на трибестан:

Повишава свободния тестостерон

  • повишава мускулната маса
  • повишава либидото
  • стимулира производството на тестостерон

Тестостеронът е хормон който оказва влияние на силата и мускулната маса при хората. Има две състояния свързано и свободно, двете образуват общия тестостерон в организма. Отделен от жлезите 97% от него се свързват с вид протеин произведен от черния дроб наречен сексхормон свързващ глуболин SHBG и става безполезен. Нивата на общия и свързания тестостерон нямат значение за силовите атлети.

По-важно е нивото на свободен тестостерон, защото той е главния фактор за повишаване на силата и чистата мускулна маса. Проблемa при повечето хора е недостатъчното количество свободен тестосерон. Продуктите с трибулус използват мощните растителни екстракти (растителни сапонини) стимулиращи тялото да произвежда голямо количество тестостерон и едновремено с това да блокират SHBG. С тези натурални съставки се избягват страничните ефекти на синтетичните и хормоналните стероиди. Tribulus Terestris с 80% стероидни сапонини засилва производството на лутеинизиращ хормон (LH) в тялото, което пък повишава продукцията на тестостерон и от тук либидо и сексуална мощ!.

Новопроизведеният се влива в общия тестостерон, върху който действат другите два фактора: диетата и лайстайла ви! За да се преобразува в свободен и годен за повишаване на масата и силата ви. Затова факторът диета, начин на живот и прием на добавки е правилния подход, не само приема на продукт с трибулус! Изследванията показват повишение на нивата на тестостерон при средностатистически мъж със 60% само за 2 седмици употреба. Но след 4 седмично натрупване, за което говорих по-горе в материала!

Дози? Дилемичен е този елемент от презентацията на този продукт, но за средна доза при мъже се разглеждат до 4 грама дневно трибулус (със средно 60% сапонини) и 2 за дамите. Тези количества, биха гарантирали именно тези ползи (трибестанът е богат на активни съставки – стероидни сапонони, флаваноиди, алкалоиди, гликозиди):

  • повлиява положително либидото
  • подобрява качеството на сперма при мъжа
  • стимулира натрупването на мускулна маса
  • подкрепя имунитета
  • забавя стареенето
  • притежава силен адапогенен ефект
  • регулира обмяната на мазнините в организма и намалява нивата на лошия холестерол
  • един от най-добрите антиоксиданти
  • значително подобряват настроението и енергийният запас на организма
  • стимулират хипофизата да отделя лутеинизиращ хормон, който от своя страна играе първостепенна и важна роля в регулирането на свободния тестостерон и засиленото му произвеждане от Лаидиговите клетки в тестисите.

Как чрез трибестан да подобрим либидото си?

Като тонизиращо средство приемайте по по 1-2 таблетки (капсули от 650 мг) 3 пъти дневно по време на хранене. За лечение на полови смущения при мъже дозировката и продължителността на лечение се определя от характера и тежестта на състоянието.

Най-често дозата е 3-6 таблетки 3 пъти дневно, с разстояние от по 3-4 часа между отделните приема. Т.е. говорим за около 6 грама дневен прием! Продължителността на лечение на либидо е както следва:

    • при impotentio coeundi – най-малко 40-50 дни
      при стерилитет – 70-90 дни

При жените и проблемите свързани с женското здраве и уелнес състояние, лечението е също индивидуално и зависи от тежестта на заболяването. Обикновено дозата е 1-2 таблетки 3 пъти дневно:

    • при постменструален и климактеричен синдром лечението трае 60-90 дни. След постигане на подобрение дозата се намалява до 2 филмирани таблетки дневно в продължение на 50-60 дни като поддържаща доза.

Трибестан може да се назначава в доза 3 пъти дневно по една таблетка без прекъсване в продължение до една година. Предупреждения и предпазни мерки: при лечение на жени в климактериум преминаването от терапевтична към поддържаща доза трябва да става постепенно, тъй като при внезапното спиране на терапията е възможна вторична проява на климактеричния симптомокомплекс. Приложението на препарата не се препоръчва при деца и по време на бременност и лактация.

Трибестан е фитопрепарат, екстрахиран от надземната част на растението Tribulus terrestris L. При мъжете възстановява и подобрява libido sexualis и удължава времето на ерекцията, стимулира сперматогенезата, като увеличава броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Доказано е, че лекува стерилитет в начална фаза.

При жени препаратът подобрява libido sexualis и повлиява благоприятно вазомоторните прояви при естествен и посткастрационен климактериум. Клинично е доказано, че Трибестан повлиява серумното ниво на хормоните от хипофизо-гонадалната ос без да нарушава хормоналния баланс в организма. Има данни за благоприятен ефект върху мастната обмяна, изразяващ се в понижение на общия холестерол при пациенти с хиперхолестеролемия.

ПОСЛЕДНИ НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТРИБЕСТАН (СЛЕД 2019 год.)

Трибулус НЕне повишава тестостерона при хората? Последни проучвания:

Бързо онлайн търсене на добавки с Tribulus terrestris по света показва, че много продукти, произведени с растението, са фокусирани върху повишаване на тестостерона. Един преглед анализира резултатите от 12 големи проучвания за ефектите на растението при мъже и жени на възраст 14 – 60 години. Проучванията продължават от 2 – 90 дни, като участниците включват здрави хора и такива, които имат сексуални проблеми (например простатни оплаквания при мъжете).

Изследователите установили, че тази добавка не повишава тестостерона.  Други изследователи откриха, че Tribulus terrestris може да повиши тестостерона при някои изследвания върху животни, но този резултат обикновено не се наблюдава при хора. 

РЕЗЮМЕ: Въпреки маркетинговите твърдения, изглежда, че Tribulus terrestris не повишава тестостерона при хората. Това заключение се основава на проучвания при мъже и жени от различни здравни състояния и възрасти от последните години – 2019-1020 година. И модерните компании, не го ползват своят арсенал от бленди, във връзка с казаното по-горе: успоредно с ползите от Трибулус, той агресивно увеличава простатната жлеза. На фона на тенденция, която така или иначе съществува каато оплакване сред мъжете, индустрията, според мен, може би вече няма да ползва тази суровина!

Tribulus Terrestris може да повиши либидото

Въпреки че тази добавка може да не повиши тестостерона, тя може да повиши либидото. Някои изследователи установяват, че когато мъжете с намален полов нагон, заради прекалено шофиране (шофьори на автобуси, таксиметрови служители и т.н.) консумират 750 – 1 500 mg Tribulus terrestris ежедневно в продължение на два месеца, сексуалното им желание се увеличава със 79%.

Също така, 67% от жените с много нисък либидос са изпитали засилено сексуално желание, след като са приемали добавки от 500 – 1 500 mg в продължение на 90 дни. Други проучвания също съобщават, че добавките, съдържащи билката, засилват сексуалното желание, възбуда и удовлетворение при жени с ниско либидо. Въпреки това, проучвания при мъже с еректилна дисфункция са дали смесени резултати.

Някои изследвания показват, че приемането на 800 mg от тази добавка на ден може да не лекува ефективно еректилната дисфункция. Други доклади обаче показват значителни подобрения в ерекцията и сексуалното удовлетворение с доза от 1 500 mg на ден. Въпреки че изглежда, че Tribulus terrestris може да подобри либидото при жени и мъже, са необходими още изследвания, за да се изясни степента на сексуалните ефекти на тази добавка.

Трибулус – още едни отхвърлен от науката факт

Трибулус не подобрява състава и рекомпозицията на тялото. Активните хора често приемат добавки Tribulus terrestris, за да подобрят телесния си състав чрез увеличаване на мускулите или намаляването на мазнините. Отчасти това може да се дължи на репутацията на билката като подобрител на тестостерона, въпреки че изследванията показват, че всъщност може да не отговаря на тези твърдения.

Всъщност изследванията също са много ограничени дали растението подобрява състава на тялото или представянето си при активни индивиди и спортисти. Едно проучване изследва как добавките Tribulus terrestris влияят на представянето на елитни мъже по ръгби. Мъжете приемали добавките по време на пет седмици тренировки с тежести. До края на проучването обаче не са установени различия в подобряването на силата или телесния състав между групите за добавки и плацебо.

Друго проучване установи, че осем седмици приема на тази добавка с програма за упражнения не подобряват телесния състав, сила или мускулна издръжливост повече от плацебо. За съжаление не са налични изследвания за ефектите на Tribulus terrestris при упражняване на жени. Въпреки това е вероятно тези добавки да се окажат неефективни при тази популация.

РЕЗЮМЕ: изглежда, че Tribulus terrestris не увеличава мускулите, намалява мазнините или подобрява изпълнението на упражненията повече от плацебо.

Обобщени последни, доказани от науката ползи за Трибулус:

В допълнение към вече обсъжданите потенциални ефекти върху здравето, Tribulus terrestris може да има няколко други ефекти върху организма:

  • воден баланс: това растение може да действа като диуретик и да увеличи производството на урина
  • имунна система: доказано е, че активността на имунната система при плъхове се увеличава, когато им се прилага тази добавка
  • мозъчна дейсност: като част от мулти-съставка добавка, Tribulus terrestris може да има антидепресантни ефекти при мишки
  • възпаления: изпитване в епруветка показа възможни противовъзпалителни ефекти
  • облекчаване на болката: високите дози на тази добавка могат да осигурят облекчаване на болката при плъхове
  • рак: изследването на епруветка показа възможно въздействие срещу рака
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив