Всичко за хляба – детайлен анализ. Пшеничен зародиш – магическата храна.

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Всичко за хляба и диета с хляб

Г-н Христов,

защо препоръчвате белия хляб като бърз въглехидрат в диетата ми, а пълнозърнестия като по-комплексен, бавен? Наистина ли има съществена разлика. Питам, за да знам и отделно, защото искам да си спазвам отлично диетата, изготвена от Вас.

Има, да и при това голяма разлика. Пълнозърнестия хляб е по-здравословния, ако мога така да се изразя. А ако белия е “бялата смърт”, както по-старите хора го знаят, то в моята практика, аз правя от “отровата” лекарство! Т.е. използвам всичко в диетата, но когато е правилно дозирано всичко, тогава няма нито опасни, нито полезни неща. Има само работещи във Ваш плюс!

Всички зърнени храни – овес, пшеница, ръж, ечемик, завършват растежа си с образуването на зърна!Всяко зърно се състои от три слоя:

  • обвивка
  • зародиш
  • ендосперм

АНАТОМИЯ на зърно растителна анатомия

Зародишът (вижте схемата) съдържа витамини, минерали и мазнини. Ендосперм е растителна тъкна в семената на растенията. Тя съдържа хранителни вещества, използвани от зародиша при покълването му. Тук се съдържат по-голямата част на въглехидратите на зърното.

Съответно, пълнозърнест продукт е този, който е съставен от трите съставки на зърното. А рафиниран – този, който съдържа само ендосперма.

Именно в тази връзка, рафинираният продукт е беден на витамини, минерали, масти и самите фибри, сравнен, разбира се с пълнозърнестия. Прибавянето на някои подобрители, компенсира липсата им, но никога липсата на фибрите!!!

В резултат на обработка се повищава скоростта на усвояване на въглехидрата. Това означава, че върхът на кръвната глюкоза и свързаното с това ниво на инсулина, настъпват по-бързо, което може да доведе до бързо отлагане на подкожни мазнини. Това е едната част от “отровния” характер на белия хляб, например. Но …

бързо действащите въглехидрати, са особено подходящи (хляба!) след физическо натоварване – силов трибой, фитнес, гребане в лодка, биатлон и други спортове. Хлябът тук, помога да се отдели повече инсулин, и успоредно с това, да се възстановят гликогеновите депа. Които са били изчерпани, в резултат от физическия труд, продължил 40-50 или 60 минути.

Затова лично аз препоръчвам консумация на пълнозърнест хляб (кой каза, че диетите ми за безвкусни и безхлебни?) през целия ден, виждате, че не е опасно за талията и формата ви, а тази на бял хляб – само след сериозна работа в залата. За мен, за да ви дам пример, 4 тънки филийки бял хляб съдържат 50 грама въглехидрати. За моето тегло от 90 кг те са иделни като пропорция. Пресметнете вашите. Любимо ми е бял хляб с малко конфтюр. Е как да не се раздадеш по време на тренировка, особено за голяма мускулна група, заради такъв десерт?

Нашумява много и тази тема – пшеничния зародиш. Нали? Реално, това е могъщ стимулатор на всички жизнени процеси в организма. Съдържа 3 пъти повече аминокиселината лизин, от колкото цяло зърно. Съдържа 35% протеин, 45% въглехидрат и до 10% мазнини. Освен витамините от групата Б, тук са характерни и витамин А и Е – силни антиоксиданти, минерали и други соли.

Кога да консумираме пшеничен зародиш?

  • яжте пшеничен зародиш веднага след тренировка, успоредно с простите въглехидрати, зради мощните му стимулиращи ефекти към растеж на мускулната клетка!
  • можете да добавите пшеничен зародиш към всяко хранене, съдържащо протеин!
  • можете да консумирате пшеничен зародиш с кофичка кисело мляко! По време на работа.

Следователно, виждате как аз не отричам и най-лошите храни. Но не спекулирам или акцентрирам върху тях. Използвам ги умело и съвсем спокойно, именно, защото знам какво съдържат. Затова ви споделих този мой отговор, на най-често задавания въпрос, след като моите клиенти получат своите хранителни програми – диетите си.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Възможна ли е драстична промяна във визията, чрез диета и фитнес програма само за няколко месеца режим?

Днес пуснах моята пролетно-лятна офанзива с разтърсващи отстъпки и промоции за продуктите: изготвяне на фитнес програма и диета за отслабване...