Гладуването – основните метаболитни процеси, които се случват в тялото ви, ако гладувате

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:Гладуването
е процес на пълно лишаване на храна. По този начин спира какъвто и да е достъп на мазнини, протеин и въглехидрати до клетките.

Гладуване
може да се охарактеризира и процес, в който се поемат изключително малко, оскъдно количество еднообразна храна, бедна на хранителни вещества. Често, това аз го наричам клетъчен глад – в клетката не постъпват нужните, за всеки ден, вещества!

При гладуването започва бързо намаляване на килограмите и общото тегло. През първите 4-5 дена, не килограмите ви, а азотния баланс в тялото се променя драстично. Започва да се отделя повече азот, чрез урината, под формата на урея. Това се обяснява с факта, че при липса на въглехидрати част от белтъците започват да се разграждат до аминокиселини.

По-голяма част от тези амини се окисляват, за да осигурят енергия и в същото време гликогенните аминокиселини (аспаргиновата киселина, глутаминовата, аланин и глицин) по пътя на глюконеогенезата в черния дроб, осигуряват глюкоза като жизненоважно гориво за мозъка.

Нивото на уреята нараства на 10 mM/L, както и секрецията на 3-метилхистадина. За това допринася и намалената секреция на инсулин. Инсулинът активира белтъчния синтез и забавя разграждането на белтъците. Известно е, че секрецията на инсулин се отключва след прием на въглехидрати (вижте всичко за аминокиселините и глюкозата тук и тук). Следователно липсата на въглехидрати съдейства за по-бързото разграждане на белтъците. Припомням – по време на гладуване.

Какво се случва с енергията за мозъка – при гладуване?

Този процес на драстичен отрицателен азот баланс намалява своята скорост след края на първата седмица, грубо. Постига се някакво равновесие, което е израз на адаптация на организма към променените условия. Един от факторите на тази адаптация е промененият хормонален статус.

Понижава се нивото на трийодтиронина (Т3) – хормон, чието понижение забавя енергийният разход и разпада на белтъците. Намалява също и секрецията на катехоламините. Поради повишеното разграждане на белтъци и намаленият метаболизъм в цикъла на Кребс се увеличава синтеза на кетонови вещества, получени от ацетацетата и бета-хидроксибутарата при окислението на кетогенни аминокиселини. Или казано още по-просто – мозъкът ви ще използва кетоновите вещества като източник на енергия. Вместо глюкоза.

Какво се случва в мускулите – при гладуване?

В мускулите се намалява активността на гликолизата. Намалява се също активността на на креатинфосфокиназата (КФК) и се понижава съдържанието на креатинфосфат. Това намалява възможностите за анаеробна работа, тъй като най-напред се засягат бързосъкращаващите се мускулни влакна. Те стоят непосредствено под кожата, ако работим в 3D пространство и трябва да ви визуализирам нещата.

Допълнителен колорит при гладуването се оказва в общата картина на намалената работоспособност ниското ниво на хемоглобин! Това е тясно свързано с доставката и на кислород. Смело твърдя, че продължителното гладуване (и по двата фактора, споменати в началото) е рисково! Само по фактора кислород, ако изобщо се замислим!

Влошават се функциите сериозно на органи като сърце и черен дроб. Рисково е включително и “лечебното гладуване”. Най-малкото защото спадат драстично функциите на имунната защита – организма е слаб и неработоспособен. Изход от тази ситуация е да се направи преход – да се намалят едни видове храни, за сметка на други. Да се направи преход и да се излезе от смисъла на гладуването – и във двата случая, то е клетъчно.

Отделните видове диети (с ниски въглехидрати, с висок % на мазнини и т.н.) са за определени видове метаболизъм! А не за отслабване! Най-малкото пък, това ще се случи с глад! Ниските въглехидрати и режимите наречени НВД, са изключително подходящи за хора с преддиабетни състояния. И при тях се прави преход – временно се ограничават въглехидратите и се преминава към такива със полизахаридна структура – т.е. дълги вериги – картфои, ориз, варива. Просто пример.

Вие трябва да имате ясна цел. Без такава е глупаво да унищожавате здравето и живота си. Тромавият медициснки език тук е неслучаен обаче. Той показва, какво се случва, ако гладувате, просто защото така е лесно и … лесно … всъщност най-лесно! Искате да отслабнете ли? Вижте тук стъпките при хранителните програми, с които аз работя! Пък после пак можем да си говорим за диети. Нали?

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Ако имате нужда от експресна моя намеса, моля вижте как чрез skype връзка, може това да стане още утре. Онлайн програмите за обучение и индивидуално развитие по теми като отслабване и покачване на тегло, развивам и разработвам в продължение на 5 години, всеки ден. В тази война с килограмите, аз нямам загубена битка! Понякога обаче, имам отзовали се войници. Ти ще воюваш ли?

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Как да пресметнем пулса си бързо, за да сме сигурни, че горим мазнини по време на кардио?

Цяла наука изучава кардио дейността, особено във времена, когато огромна част от населението страда от затлъстяване, сърдечни проблеми и т.н....