Епизод # 14: "Ако ти ми бе фитнес клиент?" – астма, кардио тренировки и отслабване.

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Често в моята практика се запознавам със “скритите” проблеми на хората: това могат да са диабетни състояния, синдром, хормонален дисбаланс и т.н. Успоредно със такъв подобен проблем, ми се възлага и цел.

Фитнес цел … или казано по-просто – човека пред мен (мъж или жена, момиче или момче) иска и желае да подобри хранителните си и тренировъчни навици, по правилен начин, под надзор с моята помощ. За да изглежда същият този човек просто по-добре и да се чувства по-добре. Да бъде здрав!

Вижте как (във връзка с конфиденциалността на базата данни, разглеждам този епизод просто като казус) тук, в настоящият материал ще разреша проблема с наднормените килограми чрез фитнес тренировки и хранене при клиент, който има астма. Вижте и повече за проблема, преди да започна със същината:

Описание на проблема – по данни от Интернет:

Ежедневно човек прави приблизително 25 000 вдишвания и издишвания, вдишвайки почти 10 000 литра въздух. Докато за повечето от нас това е съвсем естествен физиологичен акт, то не така стоят нещата за нарастващ брой хора – тези боледуващи от бронхиална астма, за които дишането понякога е сериозно препятствие.

Астмата е едно от най-често срещаните белодробни заболявания сред децата, като от нея страда едно на всеки десет. Освен при деца заболяването се среща и при възрастни макар и по-рядко. По неофициални данни в България от астма страдат 4 % от хората, което означва около 312 000 души.

В световен мащаб, броят на страдащите от астма се е увеличил през последните години – факт, за чиято първопричина специалистите нямат единна позиция. Смята се, че нарастващото замърсяване на околната среда в Западния свят е най-малкото една от причините за увеличаване на честотата на това заболяване.

Какво е астмата?

Астмата е свързана със стесняване на въздухоносните пътища (бронхи), които водят от трахеята до белите дробове. През бронхите преминава въздуха, който вдишваме и въглеродния диоксид, който издишваме. При хората с астма дихателните пътища са винаги чувствителни и леко оточни.

При астматичен пристъп, бронхите се свиват, следователно въздухът преминава през по-тясно пространство от нормалното и като резултат дишането се затруднява, а възпалението често предизвиква отделянето на храчки. По време на астматичен пристъп издишването е особено затруднено , затова и боледуващите от астма често правят резки кратки вдишвания, а издишват бавно и с усилие.

Какви са симптомите на астмата?

Основните симптоми са затруднено дишане, недостиг на въздух и чувство за стягане в гърдите. Долавя се хриптене, а често при децата водещият симптом е кашлицата.

Каквa e причината за астматичния пристъп?

Астматичният пристъп може да бъде свързан с физическо натоварване, ниски температури или да се появява нощно време. Пристъпът може да бъде причинен от алергени, като например котешка козина и микрокърлежи (микроскопични паячета), от замърсители като например вредни газове и цигарен дим, както и от химически субстанции, причиняващи дразнене, сред които са и някои домашни почистващи препарати.

Предотвратяване на астмата

В някои случаи астматчните пристъпи биха могли да бъдат отключени дори от вещества, ползвани в ежедневието. Ако причината бъде открита, би било възможно да се избягва досег с нея , като например да се чисти прах възможно най-често или да се избягва цигарения дим.

Кратка бележка: чесънът се използва за лечение на астма от столетия. Разбър­кайте една средно голяма, настъргана скилидка чесън в една чаша го­реща вода и я изпийте. Възможно е някой да повърне след първата чаша. В такъв случай е необходимо веднага да изпиете още една чаша.

Действащите вещества, които намаляват образуването на слуз в жле­зите на дихателните пътища, се всмукват от кръвта и се отделят от белите дробове.

Лечение на астмата

При спешни случаи, се прилагат бързо действащи медикаменти за облекчаване на симптомите възможно най-бързо за да се възстанови нормалното дишане. Такива лекарства могат да бъдат под формата на инжекции, но често се предписват в инхалаторна форма – устройство, което разпрашава лекарственото вещество, за да улесни неговото вдишване. При тежки пристъпи е възможно да има нужда и от медикаменти под формата на перорални таблетки, за да се ограничи възпалението и да се предотвратят бъдещи пристъпи.

Настоящият ми клиент

  • Пол – жена
  • Години – 43
  • Месторабота – счетоводител
  • Килограми – 8 кг над нормата
  • Ръст – 165 см
  • Здравословно състояние – астматик
  • Лекарства – само инхалатор
  • Други проблеми – няма

Целта на тази дами е ясна – отслабване! При астма! Как ще процедирам …? На първо време, искам да споемена, че работата ни с този клиент ще осъществяваме само онлайн. Т.е. от разстояние.

След попълване на анкетна карта по тази услуга ще придобия повече яснота за ритъма на живот (вижте анкетната карта какво представлява още сега, натискайки бутона “Сваляне”) на клиента ми и ще седна и структурирам следните неща:

  • диета, която ще е с отрицателен калориен баланс, за да гарантирам отслабване 24 часа в денонощието!
  • фитнес програма с тежести и кардио програма

Кардио програма ли? Да! Независимо от астмата на клиента ми, кардио ще има! То ще бъде само след фитнес занимания, след като гликогеновите депа са най-ниски! В този казус ще акцентирам основно над диетата! Тренировките в зала ще са за разтоварване, раздвижване и тонус. Особено, след се има в предвид, че клиента ми мисли в дългосрочен план и не гоним целта на всяка цена.

Раздвижването тук и е с цел превенция срещу остеопороза! Срещу, също така, разширени вени и проблеми с лимфната система – заради застоялия начин на живот.

Тук няма да предлагам никакви хранителни добавки – мога и затова ще се постарая да правя нещата само чрез храна и тренировъчни похвати.

Тъй като дамата е и добра домакиня, ще разчитам над нейното старание върху храната. Както и написал по-горе, диетата ще е моят силен коз. Ще сваля калориите й до такава степен, че те да са по-малко, една идея, под тези, които са необходими за деня. Т.е. да гори повече калории дамата, от колкото приема. Вижте тук как да изчислите и вашите калории.

Чрез снимки и антропометрична таблица (всеки клиент получава такава в режимите ми) ще правя одит на временните резултати на всеки 14 дена. Ще се чуваме и виждаме по skype, чрез видео връзка. Често, клиентите ми губят мазнини, без това да се отразява в тегловите мерки – килограмите. Причината за това е, че съм хидратирал добре тялото, успоредно с отслабването.

Отделно, разреждам и зареждам с въглехидрати (нещо, което също има своята тежест, във физичния смисъл на думата), което пък кара метаболизма да бъде по-бърз!

С други думи, за мен този казус е нормален. Не трябва да ме притеснява нищо, освен разбира се изпълнителността на режимите. Защото моята задача аз ще я свърша – няколко часа отнемат работата ми по черновата и щрихите в програмите. Останалото е 168 часа в седмицата изпълнение. Предизвикателство е! Ако не вярвате, опитайте!

Между другото, преди да завърша: по именно такъв начин водя и моите обучения с курсистите ми (чрез казуси), по време на курсовете за персонален фитнес треньор и диетолог! Заповядайте в работната група на 01.12.2012 г., за да усвоите онова, на което не курсовете, които аз следвах преди ме научиха, а това, което аз трябваше да уча сам, докато работя с реални случки! Курсът затова е подходящ и за хора, които искат да знаят повече за правилните фитнес тренировки и правилно хранене!

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Ако имате нужда от експресна моя намеса, моля вижте как чрез skype връзка, може това да стане още утре. Онлайн програмите за обучение и индивидуално развитие по теми като отслабване и покачване на тегло, развивам и разработвам в продължение на 5 години, всеки ден. В тази война с килограмите, аз нямам загубена битка! Понякога обаче, имам отзовали се войници. Ти ще воюваш ли?

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Верижна реакция – научно доказани ползи от прием на аминокиселини с разклонена верига

Едва ли има наистина трениращ (фитнес, футбол, ММА, тае-бо и т.н.), който трябва да бъде убеждаван в ползите от прием...