Зехтин – състав, калории и приложение в диетите

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

zehtin

Описание на хранителния продукт

Когато правя диети и фитнес програма за отслабване и покачване на мускулна маса, аз задължително внимавам по колко и къде да сложа зехтин, в порциите. Просто защото това е страхотна подправка, храна или дар за нас, както искате така го наричайте, но за мен зехтина е страхотен диетичен компонент. Задължителна част за всяка диета!

 • зехтина предпазва от болести като атеросклерозата и инфаркт – все повече научни публикации излизат в тази област, което доказва още веднъж тези негови ползи
 • зехтина понижава “лошия” холестерол
 • зехтина понижава кръвното налягане
 • зехтина предпазва от остеопороза
 • зехтина помага за правилното функциониране на храносмилателната система
 • зехтина е незаменим при лечението на язва, гастрит, запек и други стомашни проблеми

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на зехтина:

hranitelen-sustav-zehtin

Приложение на зехтин

Зехтинът се използва в почти всички видове хранителни програми. Както в тези за покачване на тегло, така и в програмите за отслабване. Зехтинът има по-осезаемо приложение в програмите (хранене и спорт) срещу:

 • Как да си зибирате качествен зехтин?

  • Винаги когато сте в магазина, обръщайте внимание над сертификата за киселинност, поставен на всяка бутилка. Колкото по-ниско киселинен е зехтина, толкова с по-високо качество е той.
  • Уверете се, че сте готови за покупка на екстра върджин зехтин! Това е най-висококачественият зехтин на пазара. Извлича се от ръчно набрани и пресни маслини и извлечен по механичен път. Този вид зехтин не съдържа примеси. И затова, ако се върнем малко по-горе, е важна киселинността на зехтина.
  • Опитайте се да разберете (или от официалният сайт на производителя или от самия внисител на зехтин) при каква температура е извлчен зехтина. Той трябва да е добит при температура от -27 градуса по Целзий. Само по този начин, се съхраняват гореизброените витамини.
  • Бъдете сигурни, че в магазините присъстват бутилки зехтин със знака на Европейският съюз! И … разбира се без да правя реклама или агитация, но гръцкия зехтин, заради климат и почви е най-добър!

  Полезен микросъстав

  Зехтинът се добива чрез студено пресоване без рафиниране, при него в най-голяма степен се запазват съдържащите се в масления плод витамини A, D, E, К и F. Зехтинът е с много високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Какво са мазнините и колко килограма сваляме за 1 седмица?

  Понякога се побърквам, когато чуя: Искам ударно да сваля 10 кг за няколко седмици. Нека да са 2! Няма как...