Зехтин – състав, калории и приложение в диетите

zehtin

Описание на хранителния продукт

Когато правя диети и фитнес програма за отслабване и покачване на мускулна маса, аз задължително внимавам по колко и къде да сложа зехтин, в порциите. Просто защото това е страхотна подправка, храна или дар за нас, както искате така го наричайте, но за мен зехтина е страхотен диетичен компонент. Задължителна част за всяка диета!

 • зехтина предпазва от болести като атеросклерозата и инфаркт – все повече научни публикации излизат в тази област, което доказва още веднъж тези негови ползи
 • зехтина понижава “лошия” холестерол
 • зехтина понижава кръвното налягане
 • зехтина предпазва от остеопороза
 • зехтина помага за правилното функциониране на храносмилателната система
 • зехтина е незаменим при лечението на язва, гастрит, запек и други стомашни проблеми

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на зехтина:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

hranitelen-sustav-zehtin

Приложение на зехтин

Зехтинът се използва в почти всички видове хранителни програми. Както в тези за покачване на тегло, така и в програмите за отслабване. Зехтинът има по-осезаемо приложение в програмите (хранене и спорт) срещу:

 • Как да си зибирате качествен зехтин?

  • Винаги когато сте в магазина, обръщайте внимание над сертификата за киселинност, поставен на всяка бутилка. Колкото по-ниско киселинен е зехтина, толкова с по-високо качество е той.
  • Уверете се, че сте готови за покупка на екстра върджин зехтин! Това е най-висококачественият зехтин на пазара. Извлича се от ръчно набрани и пресни маслини и извлечен по механичен път. Този вид зехтин не съдържа примеси. И затова, ако се върнем малко по-горе, е важна киселинността на зехтина.
  • Опитайте се да разберете (или от официалният сайт на производителя или от самия внисител на зехтин) при каква температура е извлчен зехтина. Той трябва да е добит при температура от -27 градуса по Целзий. Само по този начин, се съхраняват гореизброените витамини.
  • Бъдете сигурни, че в магазините присъстват бутилки зехтин със знака на Европейският съюз! И … разбира се без да правя реклама или агитация, но гръцкия зехтин, заради климат и почви е най-добър!

  Полезен микросъстав

  Зехтинът се добива чрез студено пресоване без рафиниране, при него в най-голяма степен се запазват съдържащите се в масления плод витамини A, D, E, К и F. Зехтинът е с много високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Хиалуроновата киселина (Hyaluronic acid) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

  Хиалуронова киселина - що е то? Хиалуронова киселина е гликозаминогликан. Това представлява вещество, свързващо се с колаген и еластин, за...