Черен ориз – състав, калории и приложение в диетите

cheren_imperatorski_oriz_dieti

Описание на хранителния продукт

Императорския ориз е с черно-лилави зърна, много богат на фибри, с аромат на ядки и високо съдържание на минерали. В древността, на този ориз са се наслаждавали единствено китайските императори и от там идва другото му наименование – “забраненият ориз”. Освен това е много ценен афродизиак.

Черният цвят на този вид ориз се дължи на антоцианите, които са полезен оксидант. Те поглъщат вредните молекули, по този начин укрепват артериите и предпазват от разрушаването на ДНК, което съдейства за намаляването на риска от ракови заболявания.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Диетичен начин на обработка

За разлика от белия, черният ориз е с по-груба обвивка и се нуждае от три пъти повече време, за да се сготви. Затова е необходимо да го оставите да кисне в студена вода около една нощ. Освен това, ако не го накиснете предварително, е възможно да имате проблеми с храносмилането. Препоръчва се да не изхвърляте водата, в която е киснал, а да я използвате при варенето му. Така ще се запазят повече от полезните вещества в него.

А ето и един от начините за приготвяне: сварявате нужното количество ориз е в съотношение 1:3. Добавяте малко сол и преди да изключите котлона слагате 1 ч.л. сух босилек. Добавете и около 20-30 мл. зехтин докато варите. Варите около 40 минути.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на черен ориз:

kalorii_cheren_oriz_dieti

Приложение

Във всякакъв вид диети. Основно в богати на фибри хранителни планове и просто за разнообразяване на източника на ориза. Черния ориз се използва в много програми за безплодие и либидо. Както и за прочистване на бъбреците.

Полезен микросъстав

Учените са доказали, че черният ориз съдържа по-малко количество от вредния натрий в сравнение с белия ориз, а мазнини и лош холестерол в него няма.

Следете всичко за продуктите в секцията “Био храни” тук. Обратно към раздел “Хранене” тук.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Царевица – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт Царевицата е зърнено растение, което местното население на Америка е култивирало като храна в течение на...