Как да бъдем във форма хранейки се със боклуци и не съвсем диетична храна? Възможно ли е това?

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Този материал е факт, благодарение на вашият вот, вижте повече тук.

Наистина, може ли храненето без диета, а чрез ежедневната храна, да подобри или поне запази формата и узилията ни, когато сме спазвали режим?

Ако ви кажа да, ще излъжа. Ако кажа не, отново ще излъжа. Е – има малко оптимизъм, нали?

Мислех много по тази тема, вашата тема. Отговорът не е еднозначен и няма как да бъде!

Но във въпросът се съдържат много неща, с които е добре да се съгласим и върху които да помислим и разсъждаваме.

Нека набързо споделя какви са ползите от диетата, преда да изложа другата гледна точка, нещо против?

Ползи от диетата и спазването на диета:

 • тя е индивидуална
 • работи безотказно и подобрява визията ни
 • подобряваме самочувствието си
 • има здравословен ефект върху нас

Евентуални негативи от спазването на диета:

 • твърде ангажира вниманието ни
 • отнема всеки ден време за готвене на храната
 • отнема всеки ден време за намиране и закупуване на прясна храна
 • ако диетата е твърде продължителна, тя е нездравословна

Виждате сами, споделих ви по мое виждане и позитиви и негативи от диетата. На един въпрос не отговорих обаче: Кое от двата варианта е по-евтино? Отговорът е прост – и в двата случая давате пари, няма осезаемо по-евтин вариант. Но едновременно с това, продължавам да твърдя, че диетата спестява много!

Формата ни, основно зависи от храненето, така е, но ако пък фитнес тренировките не присъстват в ежедневието ни, поне за мен е трудно да си отговоря на един въпрос – как ще моделираме тялото си тогава?

Ако не сме на диета, ето някои основни ползи:

 • не сме ангажирани да мислим какво да ядем – просто ядем
 • много по-спокойни е психиката ни – необременена е тя
 • храна се намира почти навсякъде – т.е. тя не е трудна за набавяне

Това е. Колкото по необременен е човек, понякога толкова повече нещата му се случват. Ето например, измина повече от месец, в който аз не съм на диета. Умишлено забавих този пост тук, за да натрупам поне малко впечатления. Основното такова е, че наистина, аз съм много по-спокоен и не мисля постоянно за храна.

Всъщност мисля, защото обичам да ям, но не мисля всеки път, дали има храна в хладилника ми, дали има или ще намеря от хубаво месо в магазина и т.н. Просто не съм на диета! Това е! Какво ям през деня:

 • закусвам кисело мляко и обикновено си добавям някоя друга вафла или кроасан.
 • обядвам с някакво пилешко шишче, гарнитура ориз и препечена питка хляб
 • следобед хапвам нещо сладко
 • вечерям задължително с омлет, кашкавал и сирене и салата от домати.

Държа да отбележа, че тренирам почти всяка сутрин, понякога умишлено на гладно, заради кардиото. До тук, смело твърдя, че недиетичното хранене не е влошило по никакъв начин формата ми! Защо? Защото поне 1/2 от нещата изпълнявам правилно – тренирам правилно!

Това е основна вметка, която е причината аз да изглеждам поддържан. Да, не съм венозен, да, не съм “нарязан”, но съм добре, изглеждам стегнат, с прибрана талия, фитнес визия и ям сладко, хляб, кашкавал, сирене … кроасани …

Ако вторият елемент (тренировките) ми отсъстваха, тогава вече щях да се търкалям много. И щях да приличам повече на търговец, от колкото на фитнес консултант. А е критично, ако аз загубя излъчването си. Поне така мисля аз. Е, виждате, че не ме беше страх да приложа едно безразборно горе долу хранене.

Какво ме спасява при недиетичното хранене?

 • редовните фитнес занимания в зала и правилното трениране (силова част и кардио тренировки)
 • опитът и тренираността (тренирам от 1995/96 г.) ми
 • разкрепостеностен съм и не съм ангажиран и/или изнервен покрай храненето

Последната причина, която ме кара да се чувствам добре и да изглеждам поддържан, а не занемарен, е именно разкрепостеността ми. Неангажираността ми, по-лежерното отношение към тази част от една подготовка (храненето) ме кара аз отново да имам резултат. Е, какво да ви кажа, освен и вие да опитате?

С това не ви гарантирам същият ефект, както при мен. Не използвайте твърде успокояващо тези мои споделени впечатления, а по-скоро наблегненете над следното:

 • яжте на всеки 3 часа нещо – дори това да е 1 ябълка
 • тренирайте разумно и редовно – т.е. спортувайте
 • мислете позитивно и с усмивка
 • трупайте знания за храненето и фитнес тренировките (особено щастлив ще съм, ако тези знания идват от тук, от блогa за фитнес www.belchohristov.com) и ги прилагайте винаги, само ако това не ви ангажира вниманието и времето излишно!
 • наблюдавайте се и си правете на всеки 2 месеца медицински изследвания – за да сте напълно спокойни
 • осмисляйте нещата за спорта и здравето – времевата инвестиция свързана в тях (здравето и тренировките) не трябва да изземва цялото ви свободно време. Не робувайте и не ставайте роби на това ежедневие!

С тези и разбира се и други правила, ще имате един добър живот – интересен и здравословен. Разбира се, избягвате все пак боклуците храна – чипсове, банички и т.н. Върху тях е излишно да пиша каквото и да е. Тези храни ще забавят вашия метаболизъм.

Вярвам, че повечето от вас спазват поне на 90 % храненето, което аз ви споделих преди секунди. Вижте го отново, малко по-горе.

То не е диета, но е вариант, с който да се чувствате добре, пак повтарям, да не се чувствате обременени и да надграждате – как ли? Спортувайте редовно! Доброто кръвооросяване, тонусът ви – това е важното за вас, за тези от вас, които не искат или не могат да спазват режим. Всеки обаче може да намери 1 час за спорт. Тук нямате право на оправдания или извинения, нали?

Б. Христов

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Креатин и глутамин – кралят и кралицата на хранителните добавки

Креатинът и глутамина са най-известните хранителни добавки, може би отстъпват на л-карнитина с една идея, но ... знае се, че...