Кожа – структура, косъм и нокти – функции, строеж и поддръжката им за фитнес и здравословни цели

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Кожата и нейните функции:

Кожата е орган с многостранни функции и голямо значение за организма. У човека основните функции на кожата са:

  • да предпазва организма от вредни външни въздействия
  • да регулира отдаването на топлина и да осъществява усещанията за допир, натиск и температура

Общата повърхност на кожата е от 1.5 до 2 кв. метра при възрастен човек, в зависимост от ръста на индивида. Кожата е външната обвивка на тялото, чрез която човек влиза в контакт с външната среда. Тя е мека, еластична и здрава. Дебелината й е от 1 до 4мм.

Устройство на кожата: кожата се състои от три слоя: сравнително тънък повърхностен слой (епидермис), същинска кожа (дерма) и подкожие.

Епидермисът
е изграден от няколко слоя плоски епителни клетки, броят на които е различен в различните части на тялото. Епидермисът е най-дебел на петата, а най-тънък на клепачите и устните. Дебелината му се определя от допира с околната среда и съществуващата опасност от нараняване.

Най-външните клетъчни слоеве на епидермиса се състоят от плоски вроговени мъртви клетки, които непрекъснато отпадат във вид на малки люспици. Мъртвите клетки на епидермиса се заместват с нови, които се образуват в най-долния му слой. Той се състои от живи, цилиндрични по форма клетки, които се делят непрекъснато, и се нарича възпроизводителен слой.

Същинската кожа (дермата) се състои от съединителна тъкан с разположена в нея еластични влакна. С напредване на възрастта еластичните свойства на кожата намаляват, тя се отпуска и набръчква. Границата между дермата и епидермиса е неравна, вълнообразна с образувания под формата на папили, които навлизат в епидермиса.

Формата, големината, броят и разположението на папилите не са еднакви в различните части на тялото и са строго специфични за всеки човек.

Бръсненето при спортистите не създава по-бърз растеж на новите косми или съответно те да стават по-твърди. За фитнес цели, използвайте модерни средства за обезкосмяване – кола маска, качествени кремове за бръснене и задължително мляко за кожа и тяло!

Космите са рогови образувания с епидермален произход. Всеки косъм се състои от корен, разположен в дермата, и от стъбло, което излиза на повърхността на кожата. Коренът в долния край се разширява в космена луковица. Коренът на косъма заедно с космената луковица се намират в космена торбичка. В нея се излива секретът на мастните жлези, който поддържа косъмът и цялата кожа гъвкави.

Не можете да спрете изпотяването по време на тренировка. Не се и опитвайте. Пазете добра хигиена и ползвайте душ винаги след фитнес или каквато и да е тренировка. Носете проветриви дрехи, от естествени материи, за да не наранявате кожата. Ползвайте услугите на педикюристи и маникюристи, за да се грижите и за вашите нокти.

Ноктите са рогови образувания също с епидермален произход. Те покриват крайните части от пръстите на краката и ръцете.

Мастните жлези са разположени около космените торбички. Мастното вещество, което отделят в космената торбичка или на повърхността на кожата, смазва косъма и кожата, прави ги меки и гъвкави, предпазва кожата от изсъхване и напукване.

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Ако имате нужда от експресна моя намеса, моля вижте как чрез skype връзка, може това да стане още утре. Онлайн програмите за обучение и индивидуално развитие по теми като отслабване и покачване на тегло, развивам и разработвам в продължение на 5 години, всеки ден. В тази война с килограмите, аз нямам загубена битка! Понякога обаче, имам отзовали се войници. Ти ще воюваш ли?

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Могат ли естествените витамини и минерали (във зеленчуците) да промянят визията ви?

Кои са естествените витамини и минерали? Разбира се, това са тези, които се съдържат във плодовете и зеленчуците. Това са...