Кои са основните причини за липса на релеф? Част I – прекалено много кардио.

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Инфорация за интервалното кардио

Една от основните фитнес тренировъчни грешки е концепцията, че силовото трениране те прави по-голям, а кардиото по изчистен! особено, уверявам ви, така си мислят повечето трениращи от нежния пол! Хората, чиято основна цел е дефиниция, често наблягат основно над кардиото, оставяйки на заден план работата с тежести. Доказано ли е обаче някъде, че това е грешно!

Не е нужно! Не е нужно да споделям дори моя опит тук или наблюденията ми. Но е факт, че прекаленото кардио не те прави по-фин или фит – разбирайте с фитнес визия.

Говоря за кардио надхвърлящо 45-50 минути последвано от работа с тежестии, често дори машини, за 15-20 минути. Резултатъ от такава фитнес тренировка ще е някаква загуба на килограми, но тялото не става по-изчистено! Няма и да стане, няма как.

Ето някои интересни бележки: вдигането на тежести ти помага да се изчистиш максимално, а прекаленото кардио (над 45 минути) може да има отрицателен ефект върху процента подкожни мазнини, защото тогава то изгаря мускули, а не мазнини и отделно – забавя метаболизма!

Ако приемате достатъчно протеин (рижа, месо, яйчни белтъци, протеин на прах) и въглехидрати (картофи, ориз, овесени ядки) силово трениране ще помогне да изградите красиви мускули. И да горите мазнини. Да съм споменал обаче НВД диетите? Не нали! А повече мускулу означава по-бърз метаболизъм, да не казвам изключително бърз – не че ще сгреша, просто за всеки случай. Бързият метаболизъм означава само едно – горене на мазнини.

И докато може да изгориш повече калории по време на кардио дейност, отколкото на силова тренировка, ще изгориш повече калории от мазнини докато спиш например, докато гледаш телевизия в чаосовете след фитнес заниманието! Повече, от колкото след кардиото. Гарантирано!

Любобитен е факта, който винаги споделям и на моите курсове и обучения за фитнес треньор и диетолог. Примерът е следния: наблюдавайте един маратонец и един спринтьор на къси разстояния. Кой от тях е по-релефен? Маратонците са определено по-издържливи физически, но дали са по-релефни от спринтьорите?

Това не означава да спрете кардиото! Съветите ми, изобщо включват правилна подредба и обем работа! По-добрата алтернтива тук, във вашият, погрешен при това похват, за борба с мазнините ви е включването на интервално кардио. То изгаря повече мазнини, от колкото продължително и монотонно кардио.

Ключовият момент при интервалното кардио е интензивността! Моите предложения към клиенти по програмите включващи кардио и вдигане на тежести представляват интервални занимания с обем до 20-25 минути. Нискоинтензивното кардио буквално убива времето ви и е като разходка в парка. Т.е. – тренировка за издържливост или дори за възстановяване. Интервалното кардио и тренировки с HIIT (High interval training) означава редуване на бързо ходене с тичане или бързо ходене с редуване на по-бавно такова.

Времето тук е важно! Аз ще ви предложа да разделите тренировките си. Единият ден да правите интеревално кардио, а в друг – силово трениране. Вместо да ги изпълните едно след друго. Това се прави с цел загуба на мазнини, като едновременно с това се намалява риска от горене на мускул, по време на тренировка.

Почивен ден, без работа с тежестти е идеален ден за интервално кардио.

Примерна правилна програма за интервално кардио (изпълнено в почивен ден, свободен от работа с тежести):

Трябва да направите анаеробно интервално кардио както следва:

  • 3-5 минути лек джогинг върху пътеката, за да загреете добре, да репетирате с дишането си и да се настроите за работа.
  • бързо бягане (или ходене) за 60 секунди, последвано от 120 секунди бърз ход или джогинг, по пътеката. В идеален вариант, трябва лека полека да достигнете 50:50 фаза на бягане с фаза на ходене.
  • този примерен цикъл се повтаря 5 пъти! Т.е. се изпълнява за 15 минути.
  • изпълнявайте интервалите на велоаргометър, кростренажор или бягаща пътека. Можете да изпълните интервалите и във плувен басейн, при скокове на въженце, при обикновено каране на колело или пистов бегач в парка и т.н.

Ако сте фенове на хранителните добавки за релеф и отслабване (дори и за сила, издържливост) можете да приложите тази комбинация от хранителни добавки към диетата си. Добавянето на л-карнитин и фет бърнър ще гори директно мазнините ви. А възстановяването с аминокиселини (бързи такива) ще осигури антикатаболен ефект и ще направи мускулите ви да изглеждат тренирани, а не само изчистени, но плоски, без обем.

В диетата внимавайте – подсигурете си такъв план на хранене, че да имате по-малко калории прием, от колкото трябва да имате – т.е. да сте в отрицателен калориен баланс. Всъщност, само тогава ще имате и след известен период от време и плочки по корема. Гарантирано! Вижте част II тук.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Колко и какви аминокиселини трябва да приемате преди или след фитнес?

Правило номер едно - винаги ползвайте само и единствено BCAA`s за преди и след физическа работа (фитнес тренировка, бягане на...