Кои са основните причини за липса на релеф? Част II – прекалено много специфични фитнес движения.

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Фитнес тренировка с базови фитнес движения

Като първа основна грешка ви споделих и показах, че това е грешно изпълненото кардио. В тази част II ще ви покажа още една много масова и много съществена грешка. Каква е тя ли?

Това е прекалено многото използване на специфични фитнес упражнения!

Повече модерни зали наблягат над луксозното и модерно оборудване. Но това е нож с две остриета. Българският търговец и собственик на фитнес зали купува скъпи фитнес уреди, за да удовлетвори нуждата на своите собствени клиенти. Това е чудесно. Но все още, голяма част от тези клиенти и тяхната нужда е отслабването!

Тези луксозни и скъпи уреди са идеални и хит … но в САЩ например, защото там хората освен килограми, борят и проблем като хипертонията, заседналия начин на живот и още – използват се тези уреди в програми за хора с двигателни проблеми. Т.е. специфичните уреди (т.нар. машини) са за хора, които имат проблем с:

  • координацията
  • връзката мозък-мускул
  • вестибуларния апарат
  • активността на двигателните единици в мускула – по неговата дължина
  • инервацията на самите мускули
  • и други

Но … тъй като са удобни за ползване, лъскави и чистички, точно тези уреди/машини, няма да стопят излишните килограми на българина, който иска да остлабване! Особено ако изпълнявате над 15 повторения в работна серия!

С други думи, добре анаизирайте начина си на трениране. Причината тук, за да нямате релеф е вероятно точно тази! Изпълняването на серия след серия едноставни движения (разбирайте фитнес упражнения на машина!) може и е основен проблем при изкарването на така желания иначе релеф.

Пример – за бедра има много машини, кейбъл комбинации и други вариации за тренировка на краката. Знаете, адбукор и адуктор машините също – но винаго съм твърдял и пак казвам, че те не топят мазнини по-добре, от колкото едни напади с щанга зад врат. Дами – към вас е моето обръшение основно. Многоставните фитнес упражнения (напади, клекове и тяга) трябва да са приоритет в една фитнес програма за отслабване!

В момента дори, когато правя индивидуални фитнес програми и диета за отслабване, основния акцент и момент, който прави програмите ми работещи (т.е. да дават те резултат!) е именно отстраняване на тези грешки и още – в програмите за фитнес тренировки и диета акцентирам върху основният “тласък”, който е разковничето за тотален успех – горенето на мазнини и оформяне на мускулатурата. Това води дори до елиминиране не целулита!

Т.е. има причина да не виждате във вашата фитнес зала момичета и момчета, които да не правят клекове със щанга зад врат или напади с гири, но има и причина поради които същите тези момичета и момчета нямат или добре оформени бедра или релеф. Т.е. има причина да нямат прогрес, развитие, фитнес форма и визия.

Фитнес упражненията, които дават този нужен резултат, всъщност са най-трудните! Но колкото повече ги използвате, толкова повече стимулирате мускула. Това няма да ви направи по-вдървени и обемни, а по-изчистени. Самият ви мускул изглежда релефен и функционално активен. В противен случай, това което вероятно ви задоволява е да съборите прости килограмите, мазнината обаче остава под кожата и сте просто по-малки и плоски.

Опс – за малко да забрая – така се получава и “йо-йо” ефекта, всъщност! Но това е друга тема.

Специализираното трениране вк;ючва набралото широка популярност функционално трениране. Като например преси с дъмбели върху топка, клекове върху топка BOSU, или бицепсово сгъване от стоеж с един крак. Вярвате ли, че това дава повече резултат? Това е и основна тема на разговори с моите студенти в куросвете за персонален фитнес треньор и диетолог. Ако искате да разберете повече, дори за себе си и това как да тренирате – ето ви няколко солидни аргумента и примера.

Все пак гореспоменатите фитнес функционални упражнения подобряват стабилността ви в средната част на тялото и натоварвате също така по-малките стабилизиращи мускулни влакна и мускули. Но темата да припомня е отслабване, нали?

Когато използвате упражнения и клекове с топка, не можете да използвате по-голяма тежест! И именно това не гори повече калории. Нямате този търсен енергоразход всъщност. И това намаля общото количество изгорени калории. Да, тези упражнения могат да ви изпитят, но какво от това? Мислите ли че сте отслабнали в рамките на тренировка с килограм?

ИЗВОД

Прекалено често, наистина прекалено, хората заменят обема на една фитнес тренировка с допълнителни упражнения за интензивност! За да отстрaните тази грешка, използвайте моят пример тук:

Примерна фитнес програма за бедра

Вместо P.S.

Когато работя с фитнес клиент, освен правилната фитнес програма и диета, в търсене на релеф, аз помагам изключително много и с един седмичен курс проведен под формата на персонални фитнес тренировки. Тук, ползата е и правилната техника на движение. Тя не е за подценяване, защото само чрез нея, всъщност мускула ще зарабоди. В противен случай:

  • ще се получи лостово движение, което ще имитира истинското, заради по-големите работни килограми
  • няма да се оползотвори кислорода, който окислява всъщност мастите
  • можете да получите болка или травма

Тренирайте не тежко, а разумно и правилно. Изтеглете моята безплатна електронна книга и научете правилната техника на фитнес упражненията тук. Успех,

Белчо Христов

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Кои са основните причини за липса на релеф? Част I – прекалено много кардио.

Една от основните фитнес тренировъчни грешки е концепцията, че силовото трениране те прави по-голям, а кардиото по изчистен! особено, уверявам...