Мускулните схващания – крампи. Част I

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Мускулни-крампи

Мускулните схващания, крампите, за всички атлети не за нещо непознато! Крампите са познати дори и за хора, със заседнал начин на живот. Т.е. крампите са просто едно специфично име, но доста широко разпространи – включително и при неспортуващите хора, мускулни състояния на тялото ни/ви.

Самият аз често виждам точно такива откровени отговори, на въпроса:

Получавате ли крампи?

Т.е. аз не само задавам въпрос към клиентите си, но някак зная, че това явление, крампите, са често срещани.

Тези отговори, “Да” или Не” определят какви корекции да правя веднага и в храненето и в тренировъчните похвати, не в самата програма, когато чета попълнени анкетни карти, за съставяне на фитнес програма и диета.

Най-простият начин с който могат да се опишат крампите е: безконтролни схващания и мускулни контракции. Това е “заключване” на мускулатурата. Етап, винаги свързан с болка, за определен времеви период. Тук не се знае кога и къде ще възникне крампата. И … ако не действате бързо, няма тя/те няма да спре/спрат.

Физиолозите са открили много фактори свързани с крампите (мускулните схващания), но не могат да посочат конкретната причина. Сред възможните са:

Причини за мускулните схващания – крампи

Промени в околната температура. Крампите могат да се появят при първите ви есенни например тренировки в зала. Т.е. в преходен климатичен сезон, при смяна на темепратурите. Или пък в самото начало на лятото. Заради неприспособление към средата.

Умората. Нейният точен мехаизъм не е точно разбран, но е известно, че умората е причина за въздействие върху съкратимостта на мускулните влакна и следователно тяхното “заключване”.

Дехидратацията (обезводняването) и електролитно/минералният баланс. Калият и натрия са електролитни минерали, тъй като пренасят и “дирижират” електролитния заряд, освобождаващ мускулното свиване и отпускане. Загубата на тези важни минерали чрез изпотяването и дишането може да причини обезводняване, нарушаващоделикатния минерален състав и баланс в тялото. Това води до мускулно схващане. продължителните упражнения задълбочават този проблем. При дисбаланс на електролитите.

Общо здравословно състояние.
Атеросклерозата и диабетът могат да причиняват крампи (мускулни схващания). А бременноста при дамите може да увеличи тяхната честота.

Добре, но какво да направим, за да се предпазим от крампи?

Без значение от разгледаните до тук причини, бързият стречинг на мускула е най-доброто решение на проблема. Малко натиск върху зоната на мускулно схващане, може да разблокира крампата. Или лек масаж. Но ако причината е друга, дори неизвестна за вас, стречингът временно ще разреши този проблем и отпускането ще се превърну във повторно схващане. Какво да правите, за да избегнете този повторен момент? Ще ви запозная в част II тук.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

DHEA – поддържайте хормоналния баланс чрез Natrol DHEA!

Дехидроепиандростерон – хормонът на енергията, противникът на стареенето. Това накратко е DHEA, от Natrol. Ако мога да синтезирам: той е...