Хранене според белтъчините | Видове диети

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

hranene_protein

Вероятно е твърде смело, но или всичко … или нищо. Ще ви изложа моето виждане за истинската протеинова диета, без негативните й ефекти. Които са факт, защото се прилага от всички, без да знаят за тях ли е този режим! Ето:

“Другата” протеинова диета не изгражда толкова много мускули, колкото тази, по-добра протеинова диета!”

Истинската същност на протеиновата диета идва от самото разгадаване на тази дума: “протеинова”

Древните гърци, още от древни времена дават тази дума, протеин. В буквален превод това означава “първи” или “стоя начело”, т.е. нещо с първостепенно значение! Ако се опитвате да свалите килограми или покачите някой друг килограм чиста активна мускулна тъкан, протеина е за вас. Чисто и просто протеинът е този макронутритиент в храната, от който се изгражда и съхранява мускулната тъкан.

В този материал, аз няма да ви занимавам с класификацията на протеините, а директно ще ви запозная с новостите около протеиновото хранене – истинската и по-добра протеинова диета.

Кои са новите моменти около протеиновата диета?

Първо нека уточня – протеинова диета е всяка такава, която съдържа протеин във всяко хранене. Новостите, около здравословният ефект, обръщам изключително много внимание над тази дума, са в две направления:

  • време на консумация на протеините
  • време за резорбция

Всеки се е нагледал на резултатите от досега позната ви протеинова диета, тази, по-добрата протеинова диета се отичава и е далече по-ефективна и здравословна. Причината ли – ами всъщност това е протеиновото хранене, което всеки момент ще видите сами. Давам акцент на двата фактора, от които зависи успеха ви – време на консумация на протеина (в коя ччаст на деня, какво да ядете преди тренировка и колко време преди или дори след него) и вида, неговият източник. Т.е. – времето за усвояване на протеиновите молeкули от храната.

Тенденцията е да се ограничават или държат ниско въглехидратите

Модерният човек, който прилага протеиновата диета, избягвайки въглехидратите, което ще е тенденция и затова ви пиша за протеинова диета, за да извлечете максимални резултати. Ако досега това са били количеството свалени килограми, никой не е обръщал внимание над качеството след това, греша ли? В следващите редове ще ви запозная с 6-те протеинови източника и времето в което е най-подходящо те да бъдат консумирани.

Протеинова-диета---яйца-и-сирене

Започнете със закуската. Източници на протеин – яйца и сирене. Ползата: двата продукта за източници и на бързо и на бавно действащ протеин. След сън, организмът ви има нужда от точно това!

Меню: Направете си омлет от 8-10 яйчни белтъка, покрити с ивици сирене. Сервирайте със чаша ябълков натурален сок и една филийка хляб.

Хранителна стойност: 490 ккал, 38 грама протеин, 80 грама въглехидрати, 2 г мазнини

Протеинова-диета---телешко-месо-и-спагети

Продължете с обяда. Източници на протеин – телешко мясо, богато на креатин и без излишни мазнини. Ползата: бавно усвояващият се проетин от телешкото доставя аминокиселини на тялото ви през целия следобед. Освен източник на креатин, телешкото месо е богато и на цинк – важен минерал за подръжката на хормоните ви.

Меню: 300 грама преди термичната обработка телешка кайма на тиган. Сервирайте със шепа след варенето спагети или макарони.

Хранителна стойност: 552 ккал, 51 грама протеин, 60 гр въглехидрати, 12 г мазнини.

Протеинова-диета---риба-и-картоф

Завършете деня с вечерята. Източници на протеин: риба. Ползата: съдържанието на рибни мазнини забвя усвояването на самия протеин. Което е добре за вас, това ще храни тялото ви в продължение на съня ви.

Меню: 250 грама след термичната обработка бяла риба, 1 средно голям картоф и зеленослистна салата.

Хранителна стойност: 600 ккал, 47 г протеин, 50 г въглехидрати и 20 г мазнини.

Какво представлява протеиновото хранене, ако тренираме фитнес?

Наистина, уместен въпрос! Ето моите насоки. Към тези три основни хранения, се добавят още 3:

  • хранене преди сън

Претренировъчно протеиново хранане

То трябва да съдържа бърз протеин. Такъв е суроватъчният протеин. Ползата: бързо усвояващия се протеин, който успоредно с това доставя и голямо количество аминокиселини с разклонена верига, предотвратява мускулния катаболизъм – горенето на мускулна тъкан, в резултат от тежките физически упражнения по време на фитнес тренировката. Независимо каква е целта ви – отслабване или покачване на мускулна маса. И в двата случая трябва да тренирате тежко!

  • 90 минути преди фитнес тренировка изпийте 2 мерителни черпачета суроватъчен протеин и изяжте 1 голяма ябълка. Хранителна стойност: 300 ккал, 40 грама протеин, 45 г въглехидрати и 0 г мазнини.

Следтренировъчно хранене

До 45 минути след тренировка трябва да се хапнали и изяли подходяща порция макронутриенти. Тук това могат да бъдат микса от суроватъчен протеин и казеинов протеин. За целта са подходящи и протеиновите матрици. Бързият и по-бавният протеин ще запълват нуждите от аминокиселини дълго време след фитнес тренировка. Ако добавите към протеина и миск между бързи и сложни въглехидрати, това ще блокира катаболните процеси и отключи 6 часов анаболен прозорец.

  • Веднага след фитнес тренировка изпийте 2 мерителни лопатки протеинова матрица под формата на шейк, смесен с парче банан и лъжица мед! Хранителна стойност: 400 ккал, 45 грама протеин, 70 г въглехидрати и минимално количество мазнини.

Протеиново хранене преди сън

Храненето преди сън няма да ви направи дебели! Напротив – това е също много важно протеиново хранене. Най-подходящ в случая е мицеларният казеин. Това е протеин получен от млякото. В червата този протеин се преобразува в една желеобразна структура, която се усвоява много бавно. Подтиска освобождаването на кортизол, чието ниво нараства при гладуване и при типичната, неправилно приложена протеинова диета.

  • Разтворете си във вода до 3 мерителни лопатки мицеларен казеин. Добавете към това 1 супена лъжица фъстъчено масло. Хранителна стойност: 360 ккал, 65 г протеин, 17 г въглехидрати и 20 г мазнини.

Изводи и бележки

За да запазите, надградите и скулптурирате мускулатурата, за да имате мускулест вид и фитнес визия, яжте! Въглехидратите тук, че и мазнините успоредно с тях, са в количества, чрез които си гарантирате изгаряне на мазнини и покачване на чистата активна мускулна тъкан. По нито един друг начин, няма да запазите мускулният обем и релеф, ако останете само на протеиново хранене. Простата причина, за да се допускат грешки в протеиновата диета са както незнанието за вида протеин, времето в което той да бъде приет, така и заради ангажираността, този протеин да се съчетае с въглехидрати. Говоря ви за преподготовката, разбирайте готвенето на храната, с която почти всички намират тук причина и оправдание, че нямате време за това.

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Дава ли резултат безглутеновата диета?

Днес получих невероятно споделено мнение от моя клиентка, с която работихме 4 месеца усърдно, по темата безглутенова диета! Тя заявки...