Хранене според въглехидратите | Видове диети

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

hranene_niski_vuglehidrati

Нисковъглехидратната диета (НВД) е безспорно най-популярната абревиатура, особено когато заговорим по темата отслабване и диети. Нисковъглехидратната диета включва основно хранене с протеин, мазнини и много малко въглехидрати. Нисковъглехидратната диета е най-честото взето решение, когато говорим за отслабване, чрез хранителна програма. Въпросът е обаче, какво знаем за ниските въглехидрати?

Два са основните момента, които ще разгледам, за да бъда ясен и точен във споделянето на моето виждане, особено когато става дума за нисковъглехидратна диета и нейното приложение в програмите за отслабване.

НВД (нисковъглехидратна диета без спорт)

Храни-при-НВД-диети-и-калории

Приложението на нисковъглехидратна диета при хора, които няма да спортуват, привидно е най-лесния и бърз начин, за да отслабнат. Да погледнем един месец напред – 30 дена прилагащият НВД ще намали драстично въглехидратите и през известен период от време ще следи кантара и сантиметрите. Основният риск тук, за нисковъглехидратната диета е колко ниски всъщност да бъдат въглехидратите?

Въглехидратите са основният енергиен източник. Те са основна храна при всички вегетарианци, вегани и трябва да бъдат умерено присъстващи в диетите при всеядите. Консумиацията на въглехидрати гарантира презареждането на мускулният и чернодробен гликоген. Въпросът наистина е колко?

Темата с въглехидратите е широко дискутирана, но и е факт, че много малко хора всъщност знаят от колко въглехидрати имат нужда. Т.е. – ако обезпечим въглехидратите за деня, защо е нужно да ги сваляме под този минимум? Истината за погрешното приложение на нисковъглехидратната диета е, че е лесна за приложение. “Намаляме до минимум въглехидратите и диетата ще работи!” Да, ама не! Режимът ще проработи между първите 14 и 21 дена. От там нататък, адаптацията ви е гарантирана и9 започват проблемите.

Логиката на този подход към диетата е, че като ядем храни богати на протеин ще произведем чиста стегната машина, състояща се само от мускули и нисък процент подкожни мазнини. В края на краищата, не се ли състоят протеините от аминокиселини, които са строителните блокове на мускулите? И не е ли натоварването с въглехидрати метод за натрупване на тегло? Да разсъждавате правилно така, на пръв поглед, е съвсем просто: яжте храни, които правят мускули и изхвърлете онези, от които се пълнее. Слабичко тънко тяло се получава като се ядат храни с малко мазнини! И балансирано количество (но не и ограничено) на въглехидрати.

С течение на времето обаче, консумацията на храни, богати на протеин, няма да доведе до стройно тяло, изградено само от мускулна тъкан. След време с тревога ще забележите, че огромен процент от свалените килограми са от намаляване на мускулната маса. Постига се обратен ефект на поставената цел – да намалим общото съдържание на мастната тъкан и да понижим процентното нивото на мазнини в организма.

Цикъл-на-кребс-и-НВД-диети

Без наличието на въглехидрати, така желаният процес на “съхраняване на протеина” се прекратява и организмът изяжда собствения си протеин, за да си достави енергия. Консумирането на протеин не предпазва от изгаряне запасите от аминокиселини. Този факт започва да се осъзнава от все повече хора. Това, което остава не до там ясно обаче, е допълнителният риск, който лишаването от въглехидрати крие за здравето. А и има и нещо друго – цикълът на Кребс, който протича в клетките, доказва, че липсата на въглехидрати нарушава нормалният биоритъм на клетъчното функциониране. Казано още по-просто – когато ограничите въглехидратите, спирате въглехидратно-мастната обмяна на веществата.

Сериозните рискове за здравето заради НВД диети

Богатите на протеин диети, съчетани с малко или никакви въглехидрати, могат да бъдат потенциално фатални. Тези, които превъзнасят ползата от такива програми, заявяват, че съществува и допълнителен ефект на липса на апетит, което явно води до отслабване. Липсата на апетит се дължи на факта, че сега организмът разчита на мобилизирането на мазнините, което води до образуване на кетонови тела (странични продукти от непълното разграждане на мазнините), които се изхвърлят чрез пикочните пътища. Тук е добре да споменем, че употребата на л-карнитинови хранителни добавки е повече от желателна – за да бъдат максимално правилно изхвърлени кето телата от тялото. Разгледайте всичко за л-карнитин тук. А ето накратко рисковете на НВД при липса на спорт:

 • Нарушаване на сърдечната функция /аритмия/
 • Създаване на условия за ацидоза (нарушаване на калиевия баланс).
 • Начало на проблеми с бъбреците
 • Повишаване на нивата на липидите в кръвта, което може да доведе до напрягане на сърцето.
 • Намаляване на гликогена (което води до дехидратация).

НВД (нисковъглехидратна диета със спорт)

Когато говорим за нисковъглехидратни диети и спорт, задължително трябва да знаете, че волно или неволно, ще разреждате и презареждате гликогена. Т.е. – трябва да знаете кога гликогена ви е най-нисък и кога най-висок. В тази връзка, след сън и след силова тренировка (или кардио-фитнес тренировка) нивата на гликоген са ви най-ниски. Задължително в тези два приема вие трябва да имете въглехидрати в храната. Като особено за следтренировъчното хранене, те трябва да са и с монозахаридна структура – прости въхлехидрати. За да си гарантирате и горене на мазнини, подсигурете и правилно предтренировъчното хранене.

Видове-въглехидрати-при-НВД-диети

Виждате, че имаме 3 основни момента на приема на въглехидрати – след ставане от сън, преди и след фитнес тренировка. Това е наистина, ако искате да изгорите подкожните мазнини и отслабнете. Именно защото мазнините “горят в пламъка на въглехидратите”, те не се изключват или намаляват! В противен случай:

 • Ще слабеете, но само за сметка на мускулна тъкан
 • Ще се дехидратирате
 • Мускулите ви ще стават плоски и нефункционални
 • Мозъчната дейност ще намалява и състоянията ви на хипогликемия ще зачестят

След като рисковете на НВД са налице, какво да правим?

През годините съм изготвял много хранителни програми за отслабване и съм следил резултатите на клиентите си. Опитът ми доказа, че НВД диетите не работят – в перспектива. Една диета за отслабване отнема между 3 и 6 месеца. Споделям това, за да не останете с впечатлението, че с НВД ще свалите за месец 20 кг и ще пренебрегнете 3-4 години предистория погрешно хранене.

Причината за надномерното тегло е прекаляването с въглехидрати и мазнини! Излишъкът с калории се натрупва в мастните клетки. Ако искате да направите пълен обрат в храненето и визията си, не намалявайте драстично въглехидратите, както се съветва във НВД диетите, всъщност! Никога!

Стъпки за правилно изградена нисковъглехидратна диета (НВД)

 • Изчислете вашите калории. Крайната стойност намалете плавно с 20 до 30%. Така ще получите калориен дефицит и разликата в калориите ще е гарантирания резултат – ще топите мазнини и ще отслабвате.
 • Направете си въглехидратна пирамида – разпределете калориите от въглехидратите така, че голяма част от тях да са в началото на деня и да намаляват към края на деня.
 • Ако спортувате анаеробен спорт (фитнес, кросфит и др.) сложете сложни въглехидрати с протеина преди тренировка и същата комбинация след това. Ако спортувате аеробен спорт (аеробика, тае бо, кардио и др.) нека в пред и следтренировъчните ви хранения се съдържат само сложни въглехидрати. Простите трябва да отсъстват!
 • Ако спортувате, можете да консумирате малко повече въглехидрати в тренировъчния ден, за сметка на почивния. По този начин ще приемате различен брой калории от въглехидратите през седмицата, което държи метаболизма нащрек! И почти няма да ви гарантира адаптация!

Използвайте тези насоки, за да подобрите визията си и здравето си. Това е пътя, по който аз работя и се храня. Той гарантира също така и пълната липса на горесподелените рискове от нисковъглехидратни диети – НВД. За целта вижте и материала за по-добрата протеинова диета.

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

ТОП 6 закона за бързо покачване на мускулна маса

Бързото покачване на мускулна маса е възможно! След като създадох много различни програми (с оглед на съществуващите до този момент...