Солта в диетите за мускулна маса. Колко сол е здравословно да приемате?

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Натрий - полезни свойства

Никой не може да обвини никого, в консумацията на сол и нейното количество! Защо ли? Защото се оказа, че почти никой не знае всъщност колко сол е здраволсовно! Факт!

Здравословно е дума с много значение, обединява ги само едно нещо – целта ви! Ако посочите с пръст дядо по улицата, той има един прием на сол – нали, говорим за здравословен прием. Ако посочите един атлет, в съседство до дядото – той трябва да приема други количество сол! За да е в здравните норми, нали така?

Наслушах се на това как солта може да причини хипертония, сърдечни проблеми и т.н. Факт е, да! Но говорим тук за незнанието … и лиспата на всякаква цел. Натрият в солта е винаги смятан са враг … лошо нещо. Но факт е, че няма нито една посочена адекватна и реална причина, натрия и солта да са враг.

Ако се замислете, няма минерал в природата, който да съществува просто ето така, заради самото съществуване. Подобно на коментарите по темата сол. Натрият е много важен за всички спортуващи. Да, те имат цел. Да развият мускулатурата, сърдечния мускул и цялостния баланс натрий-калий в организма. Натрият обезпечава снабдяването с креатин, към мускулните клетки. Така той увеличава размера и плътността на мускула, в неговият общ вид – нещо, което човешкото око вижда, всъщност. Чисто визуално, морфологично и фенотипно.

Има редица доказателства, на база изследвания, че натрия и неговото намаляване в дневната дажба с 85% води ди 80% спад в усвояването на креатин. А ако той не бъде усвоен, излишно натоварваме бъбреците и хоп – още по-голямата беда е налице … факт!

Всичко това означава, че за спортуващи, премахването на солта от диетата няма да е полза, в изграждането на мускули. Често и затова, момчета и дами, които целят това стоят някак водни и плоски.

Редно е да разкрия и причината за сърдечните проблеми, изобщо. Приема на натрий не повишава кръвното налягане! Нито пък води до сърдечни проблеми. Че дори и заболявания. Това е доказано от специалисти в областта, аз само цитирам техните изводи и научни констатации. Натрия всъщност помага в преодоляването на такива болести. А причината за тях е цялостният хаос между приет натрий, калий и вода.

Хора, които консумират по-малко от 2 000 мг дневно имат 80% по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, между другото. Т.е., не избягвайте солта. Но контролирайте и приема на други минерали, чрез подправки и храна – основно зеленчуците.

ПРАВИЛНОТО КОЛИЧЕСТВО

Общата ми препоръчка е не повече от 2 300 мг натрий дневно! За сериозни атлети – като вас, мен и редица други, чийто мускули могат да поемат и имат нужда от натрий, препоръчвам по 44 мг на килограм телесно тегло. Визирам и хора, които имат около 10-12% мастна тъкан. Защото е излишно иначе да “храните” и мастните клетки, част от общия сбор телесни килограми, с натрий! Или, ако тежите 82 кг, както съм аз сега, с процент подкожна мазнина 10 – аз приемам 3 600 мг натрий дневно и приемам по 50 мл вода, за килограм тегло – или 4 литра вода.

ВНИМАНИЕ

Ако вече имате поставена диагноза от специалист, за кръвно налягане и сте подложени от риск за сърцето, наистина все пак внимавайте с натрия! Придържайте се наистина към 2 300 мг натрий дневно, спортувайте, задължително и спазвайте здраволсовна диета!

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Диети за мускулна маса и диети за отслабване – примерни режими за отслабване и мускулна маса.

Чрез този материал, вие ще научите: как се определят калориите при диети за мускулна маса и отслабване? какви хранителни компоненти...