Успоредна употреба на анаболни стероиди и хранителни добавки – Част II

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

anabolni-steoroidi-i-hranitelni-dobavki

След първите сериозни стъпки (информативни такива) по темата анаболни стероиди, тук ще разгледам техните странични ефекти. Вижте ги в детайли:

1. Предимства на стероидите

Общо взето преди да започна с тях, могат да се посочат 4 обобщаващи предимства при употребата на анаболни стероиди. С тяхна помощ се постига:

1) Бързо увеличаване на мускулната маса
2) Повишаване на мускулната сила и издръжливост
3) Ускоряване на възстановяването
4) Повишаване на жизнеността

Колкото е да е неприятно, това е всичко хубаво, свързано с анаболите. От тук нататък ще видите цял куп недостатъци, изразяващи се в страничното им действие. А както знаете, то може да се предизвика много лесно. Най-често страничните действия се преплитат, т.е. едното предизвиква другото, комбинира се с трето и т.н. Така че прочетете внимателно следващите параграфи, за да сте информирани.

Странични ефекти на стероидите

Както ще видите, те са доста повече от предимствата. Описал съм 16 групи странични действия, но с повече желание могат да се добавят и още. Страничните действия на анаболите предизвикват два типа промени в организма: външни (които могат да се забележат лесно “отвън”) и вътрешни (за откриването на които са необходими лекарски изследвания). Ето информация и за двата типа промени, както и за най-“популярните” странични ефекти на стероидите. Първата и втората група странични ефекти (кожните заболявания и оплешивяването) се отнасят към външните промени; всички останали странични ефекти (от №3 до №16) се отнасят към вътрешните промени.

1.Кожни заболявания

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е най-чувствителна към страничните ефекти, особено при жените. Най-често наблюдаваният страничен ефект е уголемяването на порите на кожата, предизвикващо загрубяването й. Този процес е необратим и получи ли се веднъж, няма връщане назад.

Друг често срещан кожен проблем е акнето. Получава се от хиперфункцията на мастните жлези, причинена от стероидите. Ако нямате акне, може да получите, а ако вече имате, ще го усложните. Отново жените са по-податливи на акне, отколкото мъжете. Акнето е нещо доста неприятно и трудно излечимо.

Друг често срещан кожен проблем е появата на малки цепнатини по кожата, наречени стрии. Причината за появата им е бързият мускулен растеж. Според някои хора стриите се лекуват, но според други те остават за цял живот. Разбира се, най-добре е изобщо да не ги получавате. Най-сигурното средство за предотвратяване на появата им е бавният и постепенен мускулен растеж. Но съм почти сигурен, че тази идея н. Затова можете да използе допада на тези, които всъщност ползват “химия”. Ако сте пък я подкарали през просото – задължително ползвайте алое или специални кремове, с които да увеличите еластичността на кожата при усиления растеж на мускулите.

При неправилно инжектиране на стероидите също може да повредите своята кожа. Често у приемащите се получават възпаления на мястото на инжекцията. Най-често те са именно от неправилно инжектиране или от ползване на замърсени игли. Дори понякога се разпространяват по цялото тяло. Не забравяйте – винаги, ако ще или ползвате инжекционни препарати, използвайте стерилни спринцовки и никога не употребявайте една игла заедно. В такъв случай можете да си докарате не само кожни възпаления – визирам онова “менкане” на игли, което между другото съм го виждал с очите си в съблекалня на фитнес салон!

2.Оплешивяване

По принцип стероидите не са непосредствена причина за оплешивяването. Те обаче могат значително да ускорят този процес при тези, при които той вече е започнал. Зо съжаление, този процес също е необратим, особено когато се стимулира от анаболите. Така че ако имате склонност към оплешивяване (напр. генетична обремененост), в никакъв случай не трябва да злоупотребявате със стероидите. В противен случай ще си останете без коса на млади години, като някои известни състезатели (кои ли са те?).

3.Психични промени

При употребата на високи дози от стероиди с голям андрогенен ефект, и у мъжете, и у жените може да се развие много агресивно поведение или “Стероидна ярост”. Според някои спортисти това е предимство, т.к. по този начин те могат да тренират по-здраво и по-интензивно. Но в повечето случаи тази “стероидна ярост” води до загуба на приятели и до невъзможност употребяващите да контролират поведението си.

Най-добрият начин да се избегне тази агресивност е да се ограничи количеството и продължителността на прием на стероиди със силно андрогенно действие. Освен това се наблюдавайте внимателно, за да забележите навреме появата на агресивност и да вземете мерки за “разкарването” й (най-често това става, като намалите дозите – ако изобщо са нужни високи дози!).

Друг психичен проблем е депресията. Често спортистите използват стероиди и получават много добър напредък, но очакват да го задържат след спиране на цикъла. Но след като “истината излиза на бял свят” (т.е. мускулите се стопяват) и спортистите разбират какво представляват без стероиди, те често се депресират. Депресията може да се причини главно от високи дози на естрогена (женския полов хормон) в кръвта. Колкото и да е неприятно, понякога част от определени стероиди се преработва именно в този хормон, след като попадне в тялото.

4.Развитие на женските полови белези

То се появява само при мъжете (логично, нали?). Когато приемате стероиди, е възможно тестостерона в кръвта ви да достигне доста високо ниво. Това е стрес за организма, поради което той преработва част от него в естроген. Резултатите от това могат да се най-различни: Уголемяване на гърдите (гинекомастия), тенденция към образуване на подкожна мазнина и задържане на вода, “омекване” на мускулите, намаляне на броя и активността на сперматозоидите и др. Тези промени най-често се наблюдават след спиране на стероидния цикъл, в случаите когато нивото на мъжките хормони е по принцип ниско. Затова добра идея в такива случаи по време на цикъла да приемате анти – естрогени. Такива са новладекс, теслак, флудестрин и др. Както и правилно написах – ПО ВРЕМЕ на цикъла. Друг вариант е провирон – реално, с този продукт, вие не спирате сигналите от мозъка до тестисите си за производство на собствен тестостерон, макар и несравним с количествата вкаран екзогенно. Постепенно “женствените” ефекти ще изчезнат с времето (освен в случаите със сериозна злоупотреба със стероиди).

5.Развитие на мъжките полови белези

То пък се наблюдава предимно при жените, но се забелязва и при някои мъже. Промените, които настъпват, са необратими. Ето някои от тях: увеличаване на окосмяването по тялото, удебеляване на гласа, уголемяване на клитора (при жените, естествено), повишена агресивност, хиперфункция на мастните жлези. Тези проблеми обикновено се причиняват от употребата на стероиди с висок андрогенен ефект, в големи дози и дълго време. Възможна е появата както само на един от посочените проблеми, така и на няколко от тях.

6.Сърдечно-съдови заболявания

Рискът от заболявания на сърдечносъдовата система се увеличава значително при употребата на стероиди. Понякога употребата на анаболи може да предизвика високо ниво на холестерола в кравтъ. Това пък довежда до удебеляване на стените на кръвоносните съдове и намаляне на диаметъра им. Това доста натоварва сърцето, което крие даже смъртен риск. Затова преди да започнете стероиден цикъл, е препоръчително да се прегледате, за да видите дали новото на холестерола ви не е високо. Ако е високо, най-добре не посягайте към анаболите. Препоръчително е също периодично да се преглеждате, за да забележите навреме евентуалното повишаване на холестерола. От това са застрашени главно по-възрастните спортисти, но това не означава, че на младите “нищо няма да им стане”.Други често срещани проблеми са високото кръвно налягане и бързото покачване на тегло. Най-доброто относно сърдечните болести е, че се лекуват (т.е. са обратими). След спиране на стероидния цикъл кръвното налягане и холестерола в кръвта постепенно се нормализират (колкото и да е неприятно, теглото също се “нормализира” и после идва време за нов цикъл).

7.Гинекомастия

Гинекомастията (т.нар. “Кучешки гърди”) е ненормално уголемяване на едната или двете гърди при мъжете. Получава се при високо ниво на естрогена, съответно – ниско ниво на тестостерона. Може да се появи и без да употребявате стероиди, при генетично получен дисбаланс между мъжките и женските хормони или с напредване на възрастта. При употребата на анаболи обаче вероятността да си я докарате се увеличава. Нейната поява е особено неприятна, тъй като се забелязва най-лесно, особено когато се състезавате. Ако се забележи навреме, гинекомастията може лесно да се излекува. Установите ли я, спрете стероидите и най-добре започнете употребата на анти – естроген, като Нолвадекс, Теслак и др.

8.Забавяне на растежа

Когато спортистите започнат приема на стероиди, преди да е завършил растежът им на височина, има вероятност те да не достигнат потенциалния си ръст. Освен Оксандронът, всички останали стероиди влияят неблагоприятно върху костния растеж (забавят го или го прекъсват). Затова употребата на стероиди от юноши не се препоръчва. Младежите и без това имат високо ниво на тестостерона в кръвта, което на този етап не се нуждае от стимуланти. Здравата тренировка, правилното хранене и достатъчната почивка ще ви донесат очакваните резултати и без стероиди. Не вярвате – вижте мен! Важното е само да сте упорити и постоянни – така ще постигните всичко.

9.Главоболие

Стероидите и другите препарати, използвани от културистите, лесно могат да предизвикат хормонален дисбаланс, който влияе наблагоприятно върху ендокринната система. Резултатите от това могат да бъдат, освен всички други, и болки в главата. Друга причина, поради която се появява главоболието, е високото кръвно налягане, което също може да се предизвика от употребата на анаболи. Има два начина да се справите с главоболието: или да намалите (спрете) стероидите, или да приемате болкоуспокояващи средства като аналгин или аспирин. От вас зависи кое ще предпочетете. Но знаете кое от двете е по-добро за здравето ви, нали?

10.Проблеми с отделителната система

Някои стероиди оказват неблагоприятен ефект върху функционирането на бъбреците. Както и другите странични действия на анаболите, и това се наблюдава главно при употребата на високи дози продължително време. Функцията на бъбреците е да отстраняват от организма отпадъчните токсични продукти. Затова, каквито и препарати да употребявате (дори и обикновени лекарства), вие подлагате бъбреците на повишено натоварване. Високото кръвно налягане и дисбалансът на някои вещества в организма могат да доведат до увреждане на бъбреците. Това от своя страна може да доведе до камъни в бъбреците, болки в кръста, увеличение на бъбреците, треска или отоци в областта на бъбреците.

11.Проблеми с черния дроб

Черният дроб, както и бъбреците, е орган, който се грижи за детоксикацията на организма (разрушаване на токсичните вещества). Когато употребявате стероиди (особено орални), вие подлагате черния дроб на високо натоварване и лесно можете да го повредите. Резултатите могат да бъдат много неприятни. Възможно най-лошото нещо е получаването на злокачествени образувания в черния дроб (рак), резултатът от който може да е смърт. Рак се развива само при сериозна предозировка на стероидите или употребяване без прекъсване в течение на дълго време. Ако употребявате анаболите “с мярка”, увреждането на черния дроб ще е минимално, а след спирането на цикъла функциите му постепенно ще се нормализират.

12.Импотентност

Когато започнете употребата на анаболи, ще забележите повишаване на сексуалния ви нагон. Това за съжаление е само временно. При продължителна употреба на стероиди ще усетите намаляне на сексуалните функци, и не дай боже – проблеми с ерекцията. Може да се стигне до намаляване на броя и активността на сперматозоидите, което да доведе до стерилитет. Но това става при наистина значително предозиране. По-леките проблеми са за щастие напълно излечими и дори може да се предотвратят.

13.Високо кръвно налягане

То може да се причини както от повишаването на холестерол в кръвта, така и от бързото покачване на маса от задържането на вода (а и едното, и другото се стимулират от стероидите). Започнете ли да приемате анаболи, най-добре ще бъде редовно да проверявате кръвното си налягане (с помощта на апарат) и при повишаване да намалите дозите. Симптомите на високо кръвно налягане са главоболие, проблеми със зрението, безсъние и затруднено дишане. Стресът, напрежението, преяждането и неправилното дишане също са причини за високото кръвно, които обаче не зависят от стероидите, а от навиците и от начина ви на живот.

14.Отслабване на имунната система

Някои стероиди, като тестостерона, допринасят за подсилване на имунната система, като я правят по-устойчива на вирусни инфекции. Но така тялото става зависимо от анаболите и след спиране на стероидния цикъл са възможни увреждания на имунната система. Те се появяват особено лесно при преумора. При увреждането на имунната система вие ставате по-податливи на настинки, вирусни заболявания и пневмонии. В такива случаи се препоръчва висок прием на витамини, за да помогнете на имунната система да възвърне първоначалните си функции, които е притежавала преди употребата на стероиди.

15.Стомашни заболявания

Този проблем се появява главно при употребата на орални стероиди. Ето тези, които се “славят” с лесното предизвикване на стомашни проблеми:

  • Анаполон
  • Примоболан
  • Уинстрол
  • Дианабол

Самите проблеми могат да варират в зависимост от дозата, вида на стероида и индивидуалните особености. Проблемите могат да са леки (напр. слаб дискомфорт) и тежки (гадене, повръщане, диарии). Ако имате такива, или намалете дозите, или се опитайте да ги приемате по време на ядене, за да притъпите отрицателното им действиие върху стомаха.

16.Задържане на вода и соли

Повечето стероиди причиняват задържане на водата и солите в мускулните клетки, предизвикващо подуване на тъканта. За някои хора това не е лош ефект, понеже се създава илюзия, че мускулите растат много бързо. Дотук добре, обаче има и друго: водата може да се задържа и в кръвта и в кожата. Това предизвиква “подпухване” и повишава натоварването върху сърцето. Ако установите, че задържате вода, можете да използвате билкови диуретици, за да се освободите от нея. Най-разпространеният диуретик е безспорно кофеинът (кафето), така че може да го употребявате, но с мярка, защото напряга нервната система.

Какво предизвиква страничните действия

Основният фактор, водещ до странични действия, е злоупотребата. Всеки човек е различен и ефектите, които оказват стероидите, варират според индивидуалните особености. В повечето случаи отрицателните последствия се появяват при тези, които употребяват големи дози от стероиди със силно андрогенно действие за дълъг период от време. Много е важно да знаете страничните действия на стероидите, които употребявате и да ги усетите навреме. Препоръчително е да си правите периодични изследвания на кръвта и урината, както и докторски прегледи, за предотвратяване на неприятните последици.

Друг фактор, водещ до странични действия, е употребата на фалшификати. Повечето от тях изобщо не съдържат анаболни или андрогенни съставки, а на всичкото отгоре може да не са стерилни. Това крие големи опасности, вкл. и опасност от СПИН.

Извод

Не използвайте стеороиди! А за всичко това как чрез хранителни добавки да излезете от стероиден цикъл, можете да прочетете в споеделеният от мен линк. В материала ще видите, че и там нещата са изключително логични, но и сложни. Затова изберете простата формула – здрав сън, хубава храна и пълноценни тренировки!

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Научете повече за RapidCuts Shredded – 90 Rapid капсули Allmax Nutrition

RAPIDCUTS SHREDDED е чист, неподправен, несравним разрушител на нежеланите мазнини. Най-концентрираните капсули, с фармацевтично качество на съставките. Този продукт, с...