Успоредна употреба на анаболни стероиди и хранителни добавки – Част I

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

anabolni-steoroidi-i-hranitelni-dobavki

Стероидите в нашето тяло са група хормони (сложни химични съединения, произвеждани от жлезите с вътрешна секреция). Хормоните, произвеждани в нашето тяло, се делят на три групи:

 • стероиди
 • пептиди
 • aмини

Както разбирате, анаболните стероиди са една от тях. Тези хормони са всъщност липиди, получавани от холестерола. Техните молекули съдържат три 6-атомни въглеродни пръстена и един 5-атомен въглероден пръстен. Това е “стероидното ядро”, към което са прикачени различни “странични групи”, по които стероидите се различават помежду си. Главната им функция е да контролират развитието на костите и мускулите – опорно-двигателната система в човешкото тяло.

Най-важните стероиди, произвеждани в нашето тяло (за всички хора свързани с фитнес и покачването на чиста мускулна маса) са андрогените (мъжките полови хормони), с основен представител тестостерона. Те оказват на организма ни 2 вида въздействия: анаболно (стимулиращо растежа) и андрогенно (стимулиращо мъжките полови характеристики). Ето главните резултати от двете действия на андрогените:

Резултати от действието на андрогените:

Oт андрогенното действие

 • омазняване на кожата
 • удебеляване на гласа
 • увеличаване на окосмяването
 • повишена агресивност

Oт анаболното действие

 • мъжественост и жизненост
 • увеличаване на силата
 • увеличаване на мускулната маса
 • ускоряване на възстановяването

Не е нужно да разглеждате задълбочено подреденото в редове тук, за да разберете кое действие на андрогените е по-ценно за яките билдъри. Безспорно, това е анаболното им действие. А андрогенното, увеличаващо “мъжкото начало”, в повечето случаи е нежелано (именно то е причината за страничните действия от употребата на синтетични стероиди, за които ще прочетете по-надолу).

Това кара учените още в началото на миналият век да търсят препарати с високо анаболно и ниско андрогенно действие. През 1953 г. те успяват да създадат първият изкуствен (синтетичен) стероид. От тогава насам тяхното разпростарнение расте страшно бързо и днес е придобило направо “епидемични” размери. Та да си дойдем на думата – идва информацията за изкуствено произведените стероиди, за стероидите – препарати.

Синтетичните стероиди

Точно това са стероидите, интересуващи повечето бодибилдъри и в наши времена – момчета, които искат веднага и бързо да качат мускули. Те представляват най-общо казано синтетични вещества (препарати), създадени на основата на мъжките полови хормони, предимно на тестостерона. Тяхната функция е да стимулират растежа на мускулите и костите, като влияят върху количеството на хормоните в тялото ни.

При това основната цел на синтетичните стероиди (отсега нататък ще говоря само за тях, т.е. разбирайте анаболни стероиди) е да увеличат максимално анаболният ефект в тялото и да сведат до минимум андрогенния ефект. Днес има много добри постижения в тази област. Обикновено действието на синтетичните стероиди се сравнява с това на тестостерона и така се отчита тяхната ефективност. Първият изкуствен стероид, произведен през 1953 г. е бил с 3-4 пъти по-силно анаболно действие от тестостерона и с 3 пъти по-слабо андрогенно действие от него. А днес се създават още по-мощни стероиди, със силен анаболен и слаб андрогенен ефект. Но досега не е направен препарат, който да е 100% анаболен, без андрогенно действие. Затова страничните действия от употребата на стероиди изобщо не са рядкост. Ще видите това във част втора, скоро.

Как действат анаболните стероиди?

Принципът на действие и на естествените и на синтетичните стероиди е сходен. Той наподобява действието и на останалите хормони. Cтероидите се пренасят с кръвта, като носят специални “съобщения” до клетките. Улавят ги обаче само тези клетки, които имат стероидни рецептори с необходимата форма, съответстваща на стероидната молекула (действието е на принципа “ключ – ключалка”, както е при ензимите). Най-много такива рецептори има в мускулните клетки, мастните жлези, косата и някои жлези с вътрешна секреция. Когато рецепторът улови стероидната молекула, се образува стероидно-рецепторна връзка. Чрез това свързване стероидът предава на клетката “съобщението”, което носи, т.е. “принуждава я” да прави различни неща. Стероидът може да “принуди” клетката:

 • да увеличи белтъчния синтез и да задържа азот – стане ли това, ще е налице бързо покачване на мускулна маса. Положителният азотен баланс (т.е. задържането на азот) е явен признак на белтъчен синтез. За да се установи азотния баланс, е необходимо да се проведе изследване на урината. Ниското съдържание на азот в нея ще е белег за положителен баланс и следователно – за ускорено синтезиране на белтъчини. Супер! Обаче заговорихме и за хранителни добавки – тук употребяващите стероиди, не знаят, че протеиновият прием трябва да бъде увеличен с около 0.5 или 1/2. Протеин под формата на хранителна добавка!
 • да увеличи производството на креатинфосфат (КФ)! Това е веществото, което служи за образуване на АТФ – “горивото” на мускулите. При увеличаване на нивата на КФ се наблюдава бързо покачване на силата. Ефектът е подобен на този от употребата на препарати, съдържащи креатин, само че е значително по-ярко изразен. Известни са случаи с прекомерно нарастване на мускулната сила за кратко време, в рамките на което мускулите не могат да се адаптират към настъпилите промени. Резултатите могат да бъдат печални – напр. скъсване на мускулни влакна в следствие на претоварване. Все пак подобни явления са рядкост и зависят от типа на използваните препарати и от организма на самия човек, който ги използва. Затова тук се използват на 100% креатинови добавки!
 • да се повиши количеството на кръвната плазма. Това създава добри условия за мускулен растеж и бързо възстановяване, тъй като се увеличава притокът на кръв към мускулите. Така кръвта пренася до мускулите повече хранителни вещества, необходими за възстановяване и растеж, отколкото обикновено. Освен това увеличаването на кръвната плазма има добър козметичен ефект, тъй като мускулите изглеждат “напомпани” през цялото време. Затоа при употреба на стероиди се използват задължително кислород ампифлайери!

Колкото повече стероиди имате в кръвта, толкова повече команди за синтез на белтъчини и креатинфосфат ще се изпращат до клетките. Следователно – толкова повече ще расте нуждата на вашите мускули за енергията – за самата тренировка. Съпътстваща част са гореспоменатите 3 добавъчни елемента. Именно затова при приема на синтетични стероиди бързо растат мускулите и силата. Попаднали в кръвта, те започват да действат по гореописания начин, но доста по-бързо от натуралните стероиди. Дотук чудесно, нали?

Но знаете, че всичко хубаво рядко се събира на едно място. Така е и със стероидите. Това дотук беше тяхното анаболно действие. Но те имат и андрогенно – нали не сте забравили? Именно то създава всички отрицателни ефекти от употребата на стероидите. Как да употребяваме анаболите, за да избегнем проблемите и как да разпознаем отрицателните ефекти, ще научите от следващите редови и части на поредицата. Кой знае, може би някой ден ще се открие стероид без андрогенно действие и всички проблеми ще отпаднат. Но дотогава – трябва да се внимава! И да споделя:

Анаболните стероиди се използват и трябва да се използват само от състезатели!

Чарлз Глас – треньор на Белчо Христов

Кога и как да употребяваме стероидни препарати

Кога да започнем употребата на стероидни препарати?

Много начинаещи спортисти решават да вземат стероидни препарати, вдъхновени от телата на своите кумири, подвизаващи се на състезателната сцена. Виждайки резултатите на състезателите, начинаещите решават, че също ще могат да пожънат голям успех, започвайки да вземат “анаболи”. Направените изследвания в тази област обаче опровергават това схващане. При различни експерименти е установено, че стероидите оказват най-голямо въздействие върху силата и размерите само тогава, когато спортистът е постигнал всичко, което може, без употребата на анаболи. Тренираните хора реагират на стероидите много по-добре, отколкото тези, които са тренирали малко или не са тренирали изобщо. Резултатите от приема на стероидни препарати ще са още по-големи, ако в периода на употребата им се провеждат интензивни тренировки.

Действително, стероидите позволяват да се повиши интензивността на тренировките. Но това няма да е от голяма полза за тези, които не смятат да се състезават или пък не са изчерпали своите възможности на развитие, без да употребяват анаболи. Започнете ли със стероидите още отначало, много рискувате да станете жертва на някое тяхно странично действие. А и самите стероиди няма да бъдат толкова ефективни за вас, колкото ако ги вземате, когато вече сте напреднал. Така че ако все пак решите да взимате стероидни препарати, направете го, след като достигнете максималното си развитие без тях. Тогава ще имате най-голяма полза от тях.

Как да употребявате стероидните препарати? Насоки към клиентите ми състезатели:

Вече знаете, че дълготрайната употреба на анаболи е равносилна на злоупотреба, особено ако е във високи дози. Затова да приемате стероидни препарати редовно и постоянно определено не е най-добрият избор за вас. Като нищо ще си навлечете някое заболяване, което може да се окаже доста сериозно. Освен това, при постоянна употреба ефективността на стероидите намалява, тъй като стероидните рецептори в клетките се насищат. За да се постигне ефект, става необходимо да се вземат по-високи дози. Но така рискът от заболяване нараства още повече. За да избегнат това, почти всички състезатели – културисти практикуват т.нар. цикличен метод на взимане на анаболи. Съгласно този метод се съставя стероиден цикъл, в който се редуват високи приеми, ниски приеми и почивка. Не трябва да забравяте, че при почивката действието на приеманите стероиди продължава, тъй като те са все още в кръвта.

Стероидните цикли се различават по продължителност, вид и брой на стероидите и дозировка. Ако сте начинаещ (но състезател!!!), трябва да започнете с по-краткотрайни цикли, съставени само от един стероид. След като вземате известно време, можете да преминете към по-продължителни цикли, в които участват по няколко стероида заедно. Целта е да се чрез взаимното им допълване да се намали до минимум андрогенният ефект. Скоро очаквайте информация за популярните стероиди – дозировка, възможност за комбинация с други анаболи в цикли и т.н.

Инжектиране на стероидните препарати

1. Място на инжектиране

Стероидните препарати се приемат с дълбоки мускулни инжекции. Това означава, че иглата на спринцовката трябва да премине през кожата и подкожния слой и да навлезе в мускулната тъкан. Само така инжекцията ще бъде ефективна. Венозните и подкожните инжекции няма да доведат до желания ефект (първите дори могат да бъдат опасни). Мускулните инжекции се налагат поради сравнително големите дози на инжектираното вещество и поради факта, че някои препарати могат значително да раздразнят кожата (ако се инжектират подкожно).

Има три области на тялото, които се използват за инжектиране на анаболи: седалището, външната част на бедрото, рамото. Мускулите в тези области (и главно в седалището) са съставени от дебели мускулни влакна, което подпомага усвояването на инжектирания препарат. Инжекциите трябва да се правят дълбоко в мускула и далеч от главните нерви и кръвоносните съдове. Най-предпочитаното място за инжектиране е горната външна част на седалището. Мускулната тъкан в тази част е добре развита, с малко нервни окончания и разклонения. Затова е малко вероятно да засегнете важен нерв или кръвоносен съд. Но ако направите инжекция в средната част на седалишето, можете да засегнете важен нерв, контролиращ крака от коляното надолу. Ако засегнете нерва, ще почувствате силна болка и временна парализа на крака. В такъв случай веднага прекратете инжектирането и се насочете по-навън от тази област.

Ако седалището по една или друга причина не може да бъде инжектирано, се насочете към външната част на бедрото. В тази област се инжектират главно малките деца (не със стероиди, разбира се!). Областта, в която се поставя инжекцията е на приблизително равни разстояния от колянната и тазобедрената става. Областта може да се определи като приклекнете леко на един крак и стегнете мускула. Частта от бедрото, която е най-твърда и най-изпъкнала, трябва да се инжектира. В никакъв случай не опитвайте да си правите инжекции във вътрешната или в предната част на бедрото. Там има много нерви и кръвоносни съдове, а освен това рискувате да засегнете бедрената кост.

Третият вариант за инжектиране е раменната област. Към нея прибягвайте едва в краен случай, когато първите две зони са “недостъпни” за инжектиране. Инжекцията трябва да се направи в средната глава на делтовидния мускул, но не на много голяма дълбочина, за да не засегнете раменната става.

2. Необходими приспособления

Разбира се, няма да се мине без спринцовка. Нека нейната вместимост да не бъде голяма. Употребата на спринцовки с вместимост повече от 5 мл. е лишена от смисъл. С по-малките спринцовки се постига по-голяма точност. Иглата трябва да е дълга най-малко 3 см, със средна дебелина, за да може да навлезе в мускулната тъкан, а не да стигне само до подкожния слой. Ако инжекцията се постави под кожата (поради недостатъчна дължина на иглата), се получава подуване между кожата и мускула, а инжектирания препарат се усвоява ограничено. Затова най-добре си осигурете подходяща спринцовка и игла. Други помощни материали, които ще ви трябват за инжектирането, са дезинфекциращо вещество (спирт), памук и цитопласт.

3. Начин на инжектиране

Преди да се инжектирате, се проверява срока на годност и качеството на препарата. Уверете се, че ампулата (шишето) съдържа точния препарат. За препоръчване е да не употребявате фалшификати (пак повтарям – вие сте състезатели, а не любители!), тъй като могат да съдържат съставки, съвсем различни от стероидите. Погрижете се материалите да бъдат стерилни и действайте само с чисти ръце. След като свалите пластмасовата калъфка на иглата, внимавайте тя да не се допира до нищо, преди да направите инжекцията. След инжекцията я изхвърлете внимателно, като внимавате да не убодете себе си или някой друг. В никакъв случай не използвайте една и съща игла заедно с партньора си! Това си е направо хазартна игра – можете да хванете всякакви зарази. Самото инжектиране извършете по следния план:

1) Измийте добре ръцете си
2) Открийте мястото на инжекцията (седалището, бедрото или рамото)
3) Дезинфекцирайте кожата на това място с памук, напоен със спирт
4) Отпуснете мускула, за да бъде инжекцията по-безболезнена
5) Вкарайте иглата бързо (но не грубо), под 90 градуса, нe много дълбоко
6) Ако се появи кръв, извадете иглата, сменете я при възможност и започнете от 3).
7) Инжектирайте бавно, за да бъде по- безболезнено
8) Изтеглете иглата внимателно
9) Притиснете късче памук на мястото на инжекцията и покрийте с цитопласт
10) Почистете внимателно, изхвърлете отпадъците и измийте ръцете си

За да претотвратите възпаляването на мястото на инжекцията, най-добре не инжектирайте повече от 2 мл препарат наведнъж. Не правете инжекции в една и съща точка повече от 2 пъти на седмица. Достатъчно е да направите инжекцията няколко милиметра встрани, за да избегнете неприятностите. Най-добре ще бъде инжекциите да се поставят от специалист.

Ефективност на стероидите

Ефективността на стероидите е много важен проблем, особено тогава, когато се налага да избираме между различните медикаменти. Ефективността на всеки препарат е различна и се определя от две групи фактори: обективни (вида на препарата – орален / инжекционен, какви съставки съдържа и др.) и субективни (особеностите на индивида, който го използва – хормонален баланс, брой на стероидните рецептори и др.). Ето кратко описание и на двете групи фактори:

1. Обективни фактори

Те определят ефективността на препаратите в по-голяма степен. Ефективността зависи:

1) от вида на самия препарат (орален или инжекционен)

2) от веществата, които съдържа (степента на анаболното и андрогенното им действие)

3) от афинитета на съставките към рецепторите

4) от “склонността” им да остават по-дълго време в активна форма

Видът на препарата

Той e от най-голямо значение за неговата ефективност (когато става въпрос за определена доза). Ако препаратът е орален, той е ефективен само в големи дози, тъй като се разрушава бързо от черния дроб. След като е погълнат, той преминава през стомашно-чревния тракт, през черния дроб и едва тогава попада в кръвта.

Още тук се разрушава част от препарата. А ако препаратът е инжекционен, той влиза директно в кръвта, след като се инжектира, и не преминава веднага през черния дроб. Затова инжекционните препарати са ефективни дори в малки дози, понеже се разрушават и отстраняват от организма много по-бавно от оралните.

Количествен показател за периода на отстраняване на препаратите от организма е техния полуживот. Полуживотът на даден препарат показва за колко време се отстранява половината от неговото количество в кръвта. Да кажем, че полуживотът на един препарат е 10 дни. Ако поемете 200 мг от такъв препарат, след 10 дни в организма ви ще е останал 100 мг (половината количество се изхвърля). След още 10 дни ще са останали 50 мг (половината от останалото количество се изхвърля). След още 10 дни ще имате в кръвта си 25 мг, след още 10-12.5 мг и така до пълното отстраняване на препарата от организма. Полуживотът на инжекционните препарати е няколко дни, а този на оралните – само няколко часа. Ето защо по принцип оралните препарати са по-слабо ефективни от инжекционните. За да се постигне една и съща ефективност е необходимо оралните да се вземат в големи дози, което пък увеличава риска за черния дроб!

Съдържанието на препарата

То също е от решаващо значение за ефективността му. Стероидът, който се съдържа в препарата, може да има различно анаболно и андрогенно действие. Някои стероиди са с много по-високо анаболно действие, отколкото андрогенно (напр. оксандролонът, който се съдържа в препарата анавар). Други стероиди имат сравнително по-високи андрогенни свойства (напр. оксиметолонът, който се съдържа в препарата анадрол).

Съотношението между анаболния и андрогенния ефект, който създава даден стероид, формира неговия терапевтичен индекс. При изчисляването на този показател всички стероиди се сравняват с тестостерона (мъжкият полов хормон). Той е приет за база със 100% анаболно и 100% андрогенно действие и терапевтичен индекс 1 (100/100 = 1). Ако терапевтичният индекс на даден стероид е висок, това означава, че той има силно анаболно и слабо андрогенно действие. Това обаче не е достатъчно достоверен показател за ефективността на стероида. Понякога практиката показва, че стероидите с висок индекс (силно анаболно и слабо андрогенно действие) са по-слабо ефективни в сравнение с тези, които имат нисък индекс. Вижте долния пример, за да станат нещата малко по-ясни.

Стероид с висок терапевтичен индекс е например оксандролонът (който се съдържа в препарата анавар). Спрямо тестостерона той има 476% анаболно действие и 24% андрогенно, а терапевтичният му индекс е 19,8 (476/24 = 19,8). Това означава, че този стероид е близо 5 пъти по-анаболен от тестостерона и около 4 пъти по-слабо андрогенен от него. Друг стероид – метандиенонът (съдържа се в популярния у нас препарат бионабол) има показатели съответно около 90/40 и терапевтичен индекс около 2,25. Само че практиката показва, че препаратът бионабол е много ефективен, въпреки ниския си индекс. А силата на анавара, по сведения на употребявали го спортисти, които имам, не е чак толкова “чудодейна” въпреки високия индекс. Точно затова индексът не е достатъчно достоверен показател за ефективността.

В практиката се оказва дори още нещо: стероиди със сравнително високо андрогенно действие са по-ефективни за растеж (въпреки че вредят повече на организма), отколкото тези със слабо андрогенно действие. Това е така, понеже върху ефективността оказва влияние и други фактори.

Афинитетът на стероидите към рецепторите

Някои стероиди се свързват много лесно с рецепторите, което означава, че те имат висок афинитет. Такива стероиди са високоефективни в по-малки дози (напр. метандиенонът – съставката на бионабол). Затова бионаболът се продава в таблетки по 5 мг, а не по повече. Въпреки, че състезатели в момомента знам, че приемат и “метан” в 20 мг концентрация в таблетка!!! Същите, споделят, че не е чак толкова силен – вече знаете как се определя силата на един препарат. Други стероиди са с по-слаб афинитет и трябва да се поемат в по-големи дози (напр. оксиметолон – съставката на анадрол). Поради ниския афинитет препаратът анадрол се продава в таблетки по 50 мг. Приеман в големи дози, той е много ефективен!

“Склонността на стероидите” да останат дълго време в активна форма

Това е много важен фактор за тяхната ефективност. Когато стероидът е в активна (свободна) форма, той може да попадне на рецепторните места и да предизвика желаните действия. Някои стероиди остават повече в активна форма и затова са много ефективни. Такива стероиди са тези, които са в основата на препаратите бионабол, анадрол, ретаболил, и др. Затова тези препарати са сравнително високо ефективни. Именно този факт обяснява защо анадролът, въпреки че е орален и има слаб афинитет, е най-мощният орален препарат. Пак по същата причина бионаболът се слави с висока ефективност, без значение, че е орален препарат.

2. Субективни фактори

Tе се отнасят до отделния индивид, употребяващ препаратите. Става въпрос за това, че един и същ стероид действа за всеки в различна степен. Причината за това са различията в организма на всеки индивид. По- специално условията, от които зависи ефективността за всеки индивид, са: 1) брой и възприятие на стероидните рецептори; 2) разположение на рецепторите; и 3) степен на “чистота” на рецепторите

Брой и възприятие на рецепторите

И двете са различни при всеки човек. Ясно е, че тези, които имат повече стероидни рецептори в тялото си, ще постигат по-големи успехи при употреба на по-малки дози от стероиди. Тези, чиито рецептори са с високо възприятие към стероидите, също ще се радват на подобен успех. Ето поради това някои спортисти вземат малки дози и постигат забележителен растеж, а други приемат дози, по-високи от “общоприетите” и пак не постигат желаните резултати. За съжаление, степента на възприятие е генетично заложена и по принцип не може да бъде променена. Само че тя се повлиява от периода на употреба на стероиди и когато те се използват дълго време, тя спада. Повече подробности – малко по-надолу

Разположение на рецепторите

Oт него зависи дали ще получите предимно мускулен растеж, или пък друго, нежелано странично действие. Известно е, че стероидни рецептори има предимно в мускулните клетки, космените фоликули, мастните жлези. Тези, които имат най-много рецептори в мускулите, печелят: те ще осъществят най-лесно мускулен растеж с даден препарат, при това с минимални странични ефекти. Тези, които имат повече рецептори в космените фоликули, от същия препарат и доза могат да получат по-слаб мускулен растеж и увеличаване на окосмяването. Тези, които имат повече рецептори в мастните жлези, също ще получат по-слаб мускулен растеж, но за сметка на това – омазняване на кожата, акне или гинекомастия. Колкото и да е неприятно, и разположението на рецепторите е генетично определено.

Степента на “чистота” на рецепторите

Тя се определя от това колко дълго сте употребявали стероиди. При тези, които досега не са употребявали препарати, рецепторите са най-чисти и възприемат най-добре. Затова обикновено първият стероиден период (цикъл) обикновено е най-ефективен. Когато анаболите се употребяват по-дълго, рецепторите постепенно се “насищат” и възприемат по-слабо сигналите на стероидите. Тогава са необходими по-високи дози, за да се постигнат желаните ефекти. Стане ли насищане, е необходима достатъчно дълга пауза за “изчистване” на рецепторите. Точно това е една от причините да се практикува циклична употреба на стероидите (редуване периоди на прием и почивка).

По време на почивката от такива препарати, се използва трибестан под формата на добавка, а не тестостеронен амплифлайер!

Белчо Христов

Най-добър е ефектът, ако стероиди се вземат рядко (2-3 пъти годишно). Затова културисти, които се състезават по 2-3 пъти в годината, обикновено изглеждат по-добре и се класират в челните места. Затова не е случайно, че културистите, печелили “Мистър Олимпия” обикновено не участват в другите състезания. Така са постъпвали навремето Арнолд Шварценегер, Ли Хейни и Франк Зейн. Такава беше стратегията и на бившия тексаски полицай Рони Колман, който съшо участваше само на “Олимпия”, Джей Кътлъв също, а сега и Фил Хийт.

И така, в общи линии това са факторите, определящи ефективността на анаболните стероиди. Но към тях трябва да се прибави и още нещо: усърдна тренировка и хранене. Тренирайте и яжте стабилно, в противен случай няма да излезе нищо. Ако ставаше без тренировка, нямаше да има фитнес зали, а всички мъжаги щяха да се събират някъде като наркомани и да си бият взаимно стероиди. Така че решите ли да вземате стероиди (но най-добре не го правете!), се погрижете за това да си осигурите здрава тренировка и достатъчно храна. А виждате и средства – не само допълнителните хранителни добавки … нали?

Цикли

Както се досещате, тук ще стане въпрос за цикличната употреба на анаболните стероиди. Стероидите се употребяват на цикли (на периоди), за да може да се извлече максимална ефективност от тях. Непрекъснатата употреба на стероиди е равносилна на злоупотреба, особено при по-високи дози. Освен че ще си навлечете куп неприятности от андрогенното действие на анаболите, ще трябва да се “бръкнете” доста дълбоко, за да си позволите да приемате химия нон-стоп. А дори и ефективността на препарата намалява с течение на времето, понеже ако се употребява постоянно, стероидните рецептори в клетките се насищат доста бързо. А целта на всеки, започнал да употребява анаболи, е да постигне максимален ефект с минимални дози. Точно затова стероидите се приемат на цикли (периоди) с продължителност най-често от 6 до 10 седмици. През цикъла може или да се употребява само един препарат, или да се съчетават няколко препарата.

Счита се, че цикълът е по-ефективен, когато се комбинират медикаменти с различна анаболно/андрогенна активност и полуживот. Затова често циклите се провеждат с комбинация на 2-3 стероида, като се включват и орални и инжекционни. Предлагат се и цикли, включващи повече препарати, но по данни на “пробвалите”, ефективността от тях не е кой знае колко по-голяма. Между циклите обикновено се прави почивка, която е по-дълга от самия цикъл. Естествено, след по-дългите цикли (от порядъка на 8-10 седмици) е необподима и по-дълга почивка, за “изчистване” на рецепторите и предпазване на тялото от странични действия. Практиката показва, че се постига максимален ефект, когато се провеждат не повече от 2-3 цикъла годишно, с почивка между тях 3-4 месеца. Не трябва да се забравя, че през почивката стероидите са все още в кръвта и макар и забавено, продължават своето действие (напр. съставките на някои инжекционни препарати остават в кръвта повече от година).

Когато сте в период на употреба на анаболи (“в цикъл”), трябва да увеличите значително храненето и тренировките си. Този съвет важи особено при провеждането на “тежки” цикли с участието на няколко силни препарата. Промените се налагат поради факта, че при употреба на анаболи организмът има възможност да усвоява по-голямо количество храна и да се възстановява по-бързо от тренировките. Повишете приема на белтъчини до 3 грама на кг тегло (при тежки цикли може и повече), а калориите – до 45-50 на кг тегло (напр. ако сте 100 кг, трябва да приемате 4500 – 5000 калории).

Що се отнася до тренировката – може и да тренирате до 6 пъти в седмицата, като всяка тренировка е около 90 минути, с големи тежести и малко повторения. Стероидите ще подпомогнат възстановяването ви по време на цикъла. Когато цикълът свърши, се върнете към стария си режим на хранене и тренировка. Тогава:

 • вкарайте чрез добавки много антиоксиданти – заради имунната система. Тялото е вече на друг “оборот” …
 • вкарайте витамини, минерали – средата в кръвта, стомаха – и те са на друг “оборот” …
 • вкарайте чрез добавки глутамин, амини с разклонена верига – мускулните клетки, да – и те са на друг “оборот” …
 • вкарайте възстановяващи добавки за всички жлези с вътрешна секреция и започнете прием ан аргини!

Без стероиди организмът ви няма да може да обработва толкова много храна и да се възстановява така бързо. Сега разбирате защо професионалистите приемат по 6-7000 калории на ден, тренират 6 пъти в седмицата и напредват, нали? Отделните цикли (периоди) се различават както по дозите на приеманите препарати, така и по начина на тяхното комбиниране. Разгледайте видовете цикли според промяната на дозите, както и приимерите за често използваните от културистите цикли.

Във втора част на материала очаквайте всички за евентуалните странични ефекти от употреба на анаболни стероиди и при злоупотреба на анаболни стероиди, плюс задължителните (от друга гледна точка) хранителни добавки. За да не изпуснете тази втора част, абонирайте се тук за е-мейл бюлетина ми сега!

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Зехтин – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт Когато правя диети и фитнес програма за отслабване и покачване на мускулна маса, аз задължително внимавам...