Храненето след 18 часа – разбиване на мита

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Късно-вечерно-хранене

Здравейте Деси,

да – много често се сблъсквам с този въпрос (проблем), за мое съжаление по-често, от колкото аз трябва да кажа като диетолог, как човек може (а и трябва) да се храни.

Късното хранене (вечеря) не трябва да бъде определено във времето, а чрез естеството на храната. Или … всичко зависи от това какво ядем, а не кога – визирам конкретно вечерните часове.

Ако Вие вечеряте в 18 часа, легнете да спите към 23.00 и се събудите към 7.00, това прави точно 13 часа глад за тялото!

Помня, така отговорих на мой клиент наскоро, пак по същата тема. Изпитва ли тялото глад, това означава забавяне ан метаболизма, на обмяната на веществата. Това означава и запас на мазнини! Но … ядем ли често и по малко (грубо казано) – ние държим метаболизма бърз и не позволяваме тялото да трупа мазнини.

Абстрахирайки се от целта Ви (хранене за отслабване, за покачване на тегло или просто за здраве), твърдо заявявам, че храненето след 18 часа е мит! Първо – имам стотици лични доказателства за целта. Второ – имам хиляди доказателства отделно, при работата ми с фитнес клиенти. Те ядат повярвайте ми и в 23.30 часа! Въпросът е какво?

Какво можем да хапнем преди сън?

Единствения макронутриент, който не трябва да ядем преди сън, това са въглехидратите! Причината – освободената сравнително бързо в кръвта глюкоза няма да намери своето предназначение като възстановяваща нивата на гликоген суровина. В тази връзка, можем да ядем на вечеря или преди сън единствено:

  • фиброносни храни

Или … можете да си ядете извара с краставица, ядки, печени меса (пиле, телешко, риба), всички видове сезонни зеленчуци, пт плодовете ябълка, ананас и други варианти, разбира се.

Както казах по-горе, ако имате конкретна цел, хранене (диета) според тази цел, трябва да се внимава в конкретния грамаж на храната и конкретната комбинация. Но суровините (източниците), храните – ето, споделих ви примери. Така че, за мен като диетолог и биолог, горното твърдение, за хранене след 18 часа, като вредно и лошо е освен мит, но и лъжа! Или пък просто неверен физиологически факт …

П.С. Ако искате да знаете, най-добрият начин за поддържане на оптимално здраве на стомаха е яденето на 3 часа. Наистина е доказано, че дори ако станете вечер, е добре да се хапне нещо – например парче зеленчук или чист протеин. За наше съжаление, в наши дни, естеството на живот не ни го позволява. Винаги ще предпочетем да поспим, вместо да хапваме, дори ако очите ни са леко отворени … нали?

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Състав на човешкото тяло

Човешкият организъм е изграден от множество клетъчни съставки (клетъчни органели) от съвсем различен порядък: по-сложи (ядра, митохондрии) и по-елементарни (мембрани,...