Царевица – състав, калории и приложение в диетите

carevica_kalorii_dieti

Описание на хранителния продукт

Царевицата е зърнено растение, което местното население на Америка е култивирало като храна в течение на хилядолетия. Древната царевица (на индианците), чиито разновидности все още се съхраняват в музеите е имала нисък гликемичен индекс (35), защото е била твърде богата на разтворими фибри.

След откриването на Новия свят хората от Запада са започнали да отглеждат царевица и за себе си, но най-вече, за да хранят с нея добитъка. Чрез разнообразна селекция и хибридизация те са се стремили да увеличат добивите. За няколко десетилетия гликемичния индекс на царевицата (съвременната) почти се удвоил (70).

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Нишестето на царевицата е толкова податливо на разграждане, че някои преработки могат да модифицират хранителната му структура. Именно така превръщането на царевицата в корнфлейкс и пуканки (двете най-консумирани форми на царевица в света) увеличава нейния гликемичен индекс, който от 70 става на близо 85! В добавка слагам и екологичните проблеми (ето приемуществото да съм биолог-диетолог), които създава изтощаването на подпочвените води поради необходимостта от обилно поливане на съвременните разновидности, хранителното качество на тази индустриална царевица е много лошо, отколкото тази, която са яли дори разумните и изправени прачовеци – нашите предци. Заради тези факти, използвайте био продукти – именно по тези съображения.

В Европа царевицата се култивира от много столетия, но се използва за храна само от няколко десетилетия. По-рано, тя е служела изключително за угояване на добитъка. Преди около петдесет години във Франция въобще не е можело да се намери царевица, защото е била използвана за храна на животните. Присъствието на американците (нашият голям брат, както ги наричат “разбирачите политици”) след войната въведе консумацията на царевица, която постепенно се увеличава. А докога ще расте гликемичният й индекс?

Диетичен начин на обработка

Ако сте почитатели на царевицата, то със сигурност знаете, че тя е едно от най-големите лакомства, направо от кочана! Вие можете да си приготвяте прясната царевица и вкъщи. Ето няколко идеи и съвети:

  • Варена – Най-важното е да не я преварявате, което всъщност важи за всички зеленчуци. Преварената царевица губи част от вкусовите си качества, а ние не искаме това! Освен това, тя не се вари със сол, тъй като става твърда. Може да добавите съвсем малко захар.
  • В микровълновата – Ако ви е по-удобно да готвите в микровълнова, можете да си приготвите и вкусна царевица. Накиснете царевицата заедно с обвивката, без косата за около половин час и я поставете в микровълновата за около 5 минути. Друг вариант е да поставите увитите поотделно в навлажнена хартия за печене кочани. След като я извадите, може да добавите масло или други подправки.
  • На грил – Царевицата може да бъде приготвена на грил или със собствената си обвивка, или увита във фолио. Тук можете да импровизирате, като добавяте чесън, синьо сирене, масло и други.
 • Калории и хранителен състав

  Ето в табличен вид калорийният състав на царевицата:

  kalorii_carevica_dieti

  Приложение

  Във всички видове хранения, дори и при нисковъглехидратни диети.

  Полезен микросъстав

  Много са благотворните влияния на царевицата върху организма. Тя е незаменим източник на витамин B1 и на витамин E – силен антиоксидант, който намалява риска от атеросклероза. Царевицата съдържа и големи количества магнезий, който предотвратява стареенето на организма и свързаните с него болести. Ако включите този зеленчук в дневната си диета, намалявате значително риска от развиването на рак и болести на сърцето. Царевицата дава енергия, без да причинява отлагане на мазнини.

  Следете всичко за продуктите в секцията “Био храни” тук. Обратно към раздел “Хранене” тук.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Маслини – състав, калории и приложение в диетите

  Описание на хранителния продукт Маслините са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от сем.Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка...