Преяждане с храна по време на празници

Освен с много настроение, емоции, пазаруване и подаръци, Коледа и празниците около нея, неизменно водят и до преяждане с храна. По традиция спешните кабинети се пълнят с хора, прекалили с храната и алкохола.

Какво причиняваме на организма си с тази злоупотреба и как да му помогнем?

40-дневните пости свършват в полунощ, на Бъдни вечер. И макар ястията да са безместни, те са 9 или 12, така че започва „голямото ядене“. А после – „Ох, как се натъпках!“

За организма това е истински шок, особено когато е бил лишен от белтъчини и мазнини дълго време, ако сте спазвали пост.

„Преяждането фактически е точно това – наблъскване за отрицателно време с всякакви храни, нещо което по време на постите не би могло да се получи, защото там храната е по-лека, по-лежерна, по-лесно се смила и изведнъж това голямо количество ще доведе наистина до преяждане“, казва диетологът Белчо Христов.

Коледната трапеза е отрупана с туршии, баници, свинско, десерти. Тези енергийни бомби, разбира се, са придружени с много ракия и червено вино. Злоупотребата може не само да помрачи настроението, но и сериозно да навреди на здравето.

Защото по време на постите организмът не е произвеждал ензимите, които разграждат животинските белтъчини и мазнини и преминаването към смесено хранене е стрес за тялото.

„Самите храносмилателни ензими не могат да действат толкова бързо, за да могат да усвоят максимално тези хранителни вещества и има един процес, който малко плашещо звучи, но това е процесът на гниене на храната, която постъпва в организма ни“, каза още Христов.

Диетолозите съветват – малки количества от различните ястия, с почивка между отделните видове храни. Голямото преяждане започва тази вечер и продължава утре, на Нова година, Иванов- и Йордановден, затова помнете:

„По малко на често, всяко нещо е отрова, всичко е до доза“, посъветва за финал Христов.

След този кратък репортаж, излъчен по телевизия bTV в обедните новини на 24.12.2009 в 12.00 и в 22.00, много мои познати ми прозвъниха, за да съобщят, че са ме гледали по телевизията. Цитирам думите ви: „Браво, много добре, много спретното и професионално, поздравявам те!“

За съжаление, ограниченото време, за новинарската емисия на bTV, не позволиха да бъдат излъчени по-важните съвети, които дадох в интервюто на г-жа Десислава Кръстева. В моят офис ние проведохме както снимките, така и разговорът ни. Ето накратко, какво изразих като позиция:

Преходът от един тип хранене към друг е реално стрес за организма. Стресът е ответна реакция на организма към промените в заобикалящата го среда. От тук зависи, какъв ответен отговор ще „подаде“ тялото ни, към тази рязка промяна – преяждане с разнородна храна за отрицателно време.

По време на Коледни пости, в продължение на 40 дена организма не е получавал нужните белтъчини (протеини) чрез които се поддържа активната мускулна маса в човекия организъм. Ето какви са нуждите и значението на протеините за тялото ни:

Значение на растителния протеин

Протеините се делят на животински и растителни. Животинският протеин се счита за пълноценен, а растителният за биологично непълноценен и поради това по-маловажен. Някои вегетарианци имат голяма мускулна маса, но повечето са, според научната дефиниция, недохранени. Истинският вегетарианец осъзнава необходимостта да яде различни видове зеленчуци, за да си набави необходимото количество аминокиселини. Много хора се наричат вегетарианци, но всъщност не са – те ядат различни зеленчуци и бобови растения, но добавят към тях риба и други хранителни вещества, за да допълнят диетата си.

Значението на животинския протеин

Животинският протеин се счита за по-висш от растителния пълноценен протеин, тъй като съдържа пълния набор от 20 аминокиселини, докато растителният не съдържа всички тях. Поради това животинският протеин се смята, че има по-голяма биологична стойност от растителния. Биологичната стойност /БС/ на храната се определя от нейното протеиново съдържание, като пълноценните протеини се котират по-високо от непълноценните. Когато се сравняват отделните аминокиселини се смята, че животинският протеин е по-висш от растителния.

Значението на определена дневна дажба от протеини

Колко протеин трябва да консумираме? Определената дневна дажба се измерва приблизително като един грам протеин на всеки килограм телесно тегло. Този “приблизителен” закон повелява, че не трябва да се прилагат приблизителни мерки. Един грам на килограм телесно тегло би означавало, че човек, който тежи 55 кг. би трябвало да поема повече протеин от този, който тежи 50 кг. Теглото обаче не бива да бъде определящо за точното измерване на необходимото количество протеин, което човек трябва да поема. То може да не даде необходимия резултат и често може много да ни подведе. Определянето на необходимото количество протеин, би трябвало бъде съобразено с нивото на активност на всеки отделен човек, а не само с неговото тегло.

По време на пости, пределно ясно е, че това не се спазва. Какво да очакваме – най-накратко – йо-йо ефект! От тук идва и смисълът, след пости и празници, забележете, да се храним по кръвна група! Храненето по кръвна група няма до доведе до отслабване, а до по-пълноценно усвояване на хранителните вещества и до нормализиране на ензимната картина – тази, за която ставаше дума във видео анонса.

Преяждането е процес на натъпкване на храна в стомаха, за кратък период от време. Стомаха има своята вместимост, обем. Мъжът и жената имат различни мерителни единици за това, но ако приемем, че стомаха е с обем 600 мл, то една салата, малко парче Коледна питка, 1-2 допълнителни ястие (колкото да бъдат опитани) и сме готови, да запълним вместимостта на стомаха.

Разбира се, знаете, че това не спира до тук – ние искаме и повече и повече, защото храната е постна и т.н. Не броя алкохола на масата. Картинката става … но, не искам да ви отказвам. Като всеки православен християнин похапнах и аз, пих за здраве. Още повече, че се намирам в период на почивка и това ми е позволено.

С други думи, наистина: „Всичко е отрова, но всичко е до доза!“ Хипократ

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив