Витамини при депресия

Сподели!

belchohristovcom_17.jpg

от Белчо Христов

– Бакалавър по “Биология”, Магистър по “Зоология на безгръбначните животни” към Софийски Университет “Св. Кл. Охридски”; Лицензиран Диетолог и Сертифициран Персонален Треньор по Фитнес по системата на C.O.R.F.I.T.; бивш научен сътрудник към БАН;

Приисквало ли ви се е някога да вземате витамини срещу депресия? Е, за някои от вас това може би изглежда просто. Но има най-различни видове витаминозна недостатъчност, които могат да доведат до симптоми на депресия.

Витамини В-комплекс

Витамините В-комплекс са съществени за умственото и емоционалното състояние. Те не могат да бъдат съхранявани в нашия организъм, затова ние зависим изцяло от дневната ни храна, за да си ги набавим. Витамините „В” се унищожават от алкохола, преработените захари, никотина и кофеина, така че не е изненадващо, че при някои хора те са в недостиг.

Ето резюме на най-новите открития за връзката на витамините В-комплекс с депресията:

· Витамин В1 (тиамин): Мозъкът използва този витамин за да помогне за превръщането на гликозата (кръвната захар) в гориво, и без него той бързо се изтощава. Това може да доведе до умора, депресия, раздразнимост, безпокойство, дори и мисли за самоубийство. Недостигът му също може да причини проблеми с паметта, загуба на апетит, безсъние и стомашно-чревни проблеми. Консумирането на преработени въглехидрати, като простите захари, води до изчерпване на резервите от В1 в организма.

· Витамин В3 (ниацин): Пелаграта – която предизвиква психоза и шизофрения, наред с другите симптоми, – се проявява от липсата на ниацин. Много търговски хранителни продукти вече съдържат ниацин, и затова пелаграта е почти на изчезване. Обаче самата липса на витамин В3 може да се отрази в превъзбуда и безпокойство, както и в забавяне на умствените и физическите процеси.

· Витамин В5 (пантотенична киселина): Симптомите за недостиг са умора, хроничен стрес и депресия. Витамин В5 е необходим за образуването на хормоните и за усвояването на аминокиселините и мозъчното вещество ацетилхолин, които заедно предотвратяват определени типове депресия.

· Витамин В6 (пиридоксин): Този витамин помага за усвояването на аминокиселините, които са градивна единица на всички протеини и някои хормони. Той е необходим за производството на серотонин, мелатонин и допамин. Липсата на витамин В6, макар и рядко срещана, предизвиква увреждания на имунната система, кожата и умствени проблеми. Крайна недостатъчност се проявява понякога при алкохолиците, пациенти с бъбречна недостатъчност и жени, които приемат орално контрацептиви. Много диетолози вярват, че повечето храни не предоставят оптималното количество от този витамин.

· Витамин В12: Тъй като витамин В12 е важен за образуването на червените кръвни телца, липсата му води до проблем с пренасянето на кислорода, известен като злокачествена анемия. Този проблем може да предизвика резки промени в настроението, параноя, раздразнителност, объркване, шизофрения, халюцинации или мания, накрая последвани от загуба на апетит, световъртеж, отпадналост, недостиг на въздух, сърцебиене, диария и усещане за изтръпване на крайниците. Недостигът на този витамин се отразява след доста дълго време, тъй като организмът съдържа от три- до петгодишни запаси от него в черния дроб. Когато недостигът започне да се проявява, той е често поради липсата на съществен фактор, един ензим, който позволява на витамин В12 да бъде абсорбиран в стомашно-чревния тракт. Тъй като този основен фактор намалява с възрастта, възрастните хора са по-предразположени към липса на В12.

· Фолиева киселина: този „В” витамин е необходим за синтеза на ДНК. Също така е необходим за произвеждането на S-аденозил метионин . Лошите хранителни навици, някои болести, алкохолизмът и някои медикаменти като аспирин, контрацептивни хапчета, успокоителни и антиконвулсанти водят до недостиг на фолиева киселина. Този недостиг обикновено се лекува в съчетание с недостиг на В12, тъй като липсата на В12 в организма прикрива липсата на фолиева киселина. Бременните жени често биват съветвани да приемат този витамин за предотвратяване на неврални дефекти в зародиша.

Недостигът на витамин С може да предизвика депресия, което изисква употребата на хранителни добавки. Хранителните добавки са изключително важни, ако сте имали операция или сериозно възпаление. Стресът, бременността и периодът на кърмене също могат да увеличат нуждата на организма от витавин С, докато аспиринът, тетрациклинът и контрацептивните хапчета могат да изчерпат запасите в тялото.

Минерали

Недостигът на редица минерали също може де предизвика депресия.

· Магнезий: Недостигът се изразява в депресивни симптоми, наред с объркване, превъзбуда, безпокойство и халюцинации, както и най-разнообразни физически проблеми. Повечето храни не съдържат достатъчно магнезий, а стресът допринася за неговото изчерпване.

· Калций: Изчерпването се отразява на централната нервна система. Ниското ниво на калций в организма предизвиква нервност, страх, раздразнимост и вкочаненост.

· Цинк: липсите се отразяват в апатия, загуба на апетит, летаргия. Когато липсва цинк, медта в тялото може да нарасне до токсични нива, което се отразява в параноя и страх.

· Желязо: Депресията е често симптом за хроничен недостиг на желязо. Други симптоми включват обща отпадналост, апатия, умора, загуба на апетит и главоболия.

· Манган: Този метал е необходим за правилното усвояване на витамините С и В-комплекс. Тъй като той също играе роля в образуването на аминокиселините, недостигът може да допринесе за депресия, произтичаща от ниските нива на невротрансмитерите серотонин и норепинефрин. Манганът също помага за стабилизирането на кръвната захар и за предотвратяването на хипогликемията (резки промени в настроението).

· Калий: Изчерпването му често се свързва с депресията, страха и умората.

Коментар на Белчо Христов:

В работата ми с фитнес клиенти от всякакви възрасти и професии, наблюдавам, че те са изложени на прекомерен стрес. Винаги ме питат как да понижат стреса, има ли хранителни добавки, от които да се чувстват по-добре или най-малкото да имат по-спокоен сън. И понеже винаги търся решение на даден проблем, реших да пробвам лично следната комбинация от добавки, визуализирана на следната снимка:

belchohristovcom_16.jpg

1) ZMA

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

– Подобряване на хормоналния профил
– Подобряване на възстановяването на мускулите

Повишава нивата на анаболните хормони, увеличавайки силата и мускулното възстановяване.
Уидър Нутришън разработи уникален продукт: ZMA + L-Теанин. Научните изследвания показват, че при тежки тренировки ZMA се свързва с подобряване на анаболния хормоналния профил и мускулната работа. Изследването, проведено с професионални спортисти показа, че включването на ZMA към диетата повишава нивата на свободния тестостерон с около 33,5 % и нивата на IGF-I с около 3,5 %.

Тестостерон: Това е най-важният хормон при бодибилдинга, защото повишава метаболизма и мускулния растеж, намалява мазнините, бързо възстановява, увеличава силата и изчиства мускулите.

IGF-I: се секретира основно от хипофизната жлеза, като отговаря за множество анаболни дейности и за получаване на енергия от разграждането на храната. Играе ключова роля за мускулното възстановяване и растеж. Към ZMA добавихме L-Теанин, за да се подобри мускулното възстановяване.

L-Теанин: Това е натурална аминокиселина от зеления чай, която отпуска и прави почивката по-ефикасна, като елиминира вторичните ефекти от термогенните стимуланти (кофеин, ефедрин и т.н.). Изследванията доказват нейната ефикасност като предшественик на невротрансмитера GABA (гама-амбо-бутирова-киселина), понижавайки ефекта не невротрансмитерите, произвеждащи възбуда. Дългият и приятен сън е тайната на максимизиране на анаболния процес.

2) L- Glutamine

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

Чист, синтетично произведен L-Глутамин във вид на пудра за разтваряне в течности. Не много ниско съдържание на пшеничен пептид (без глутен)
Най-подходящото време е веднага след тренировка в комбинация с въглехидрати.
Ефекти:
– Изграждане на мускулите
– Увеличаване на силата
– Изчистване
– Предотвратяване на претоварването
– Поддържане на имунната система
– Повишено хидриране на клетките (напомпани мускули)

При поемане на въглехидрати тялото произвежда хормона инсулин. Инсулинът подобрява абсорбцията на L-Глутамин в мускулите. Препоръчителната средна дневна доза е 10 мг за всички цели. В дните свободни от тренировки може да бъде вземан сутрин или точно преди лягане. Бодибилдерът ще постигне най-добрия резултати през фазата на изграждане, ако L-Глутаминът е разтворен в Crash Weight Gain шейк и консумиран веднага след тренировка. Много бодибилдери смятат, че въглехидратите в шейка ще се превърнат в мазнини. Който тренира добре, няма от какво да притеснява, защото ще бъде възнаграден с растеж на мускулите от този мощен шейк.

3) Течни витамини и минерали

с вкус на плодове:съдържа цялата гама витамини и минерали, които са изброени по-горе в материала.

4) Yellow nEuphoria Gen 2 ™

Формула за енергия и еуфорна стимулация

– Повишава натурално ендорфина и либидото
– Повишава настроението
– Оптимизира мозъчната дейност
– Създава чувство на задоволство
– Понижава стреса и умората
– Повишава енергията и издръжливостта
– Без ефедрин и кофеин

Стимулира централната и периферната нервна система, редуцира стреса, повишава настроението и създава чувство на задоволство. Използва екстракти с доказано действие за повдигане на настроението и стимулира производството на ендорфин.
nEuphoria комплекс:

Този комплекс стимулира, оптимизира и подържа цялата нервна система с помоща на силни екстракти от различни билки. Acacia Rigidula съдържа естествени алкалоиди които допринасят за отделянето на енергия, приятни чувства и стимулира ефектите на nEuphoria. Действието на тези алкалоиди е толкова силно, колкото и на амфетамините, но без странични ефекти. Synephrine е екстракт от растение с ефект подобен на кофеин и ефедрин, но няма техните странични ефекти. Isobutyryl Thiamine Disulfide използва се от години като ноотропик да намалява безпокойството, редуцира стреса и действа положително върху настроението.
cRush Complex:

Втория комплекс стимулира настроението, допълва първия и също използва мощни билкови екстракти. Nymphaea Caerulea и Rhizoma Corydalis Yanhusuo са билки, които се използват от древността за повишаване на настроението, бистър ум, концентрация и спокойствие без да засягат серотонина, не изчерпват запасите от моноамин и не блокират GABA рецепторите. Humulus lupulus съдържа алкалоид наречен Lupulinum, който има успокояващ ефект. Nepeta Cateria и екстракт от семена на Griffonia се използват от векове за успокояване при стрес и повишават концентрцията. Bioperine разработен и патентован от Sabinsa Corporation повишава биоустойчивостта и усвояването на съставките.

Коментар на Биляна Петрова – фитнес клиентка на Белчо Христов от 16 месеца

“Купих си от теб тази комбинация, преди всичко защото се познаваме отдавна. Имаш подход към всяка ситуация! От всички добавки, които си ми давал, конкретно, съм доволна на 90 % от тях (имаше един конкретен продукт, който при Биляна не проработи успешно – бел. автора). Повод да те питам и за това, бе стреса, на който съм подлежена! Това ме накара да посягам към сладкото, а това не е добре за диетата. Когато започнах приема на глутамин, Калций, Магнезий и другите добавки, спрях да мисля за сладко. Стреса се отразяваше и в непрекъснатите ми кошмари. Вече това не се случва! Усещах и тревожност, че проектите ми няма да се реалзират (в служебен план). Това вече не се случва. Възвърнах нормалното си състояние и не се чувствам толкова натоварена психически!”

Биляна ПетроваФинансов директор на Холдинг (поради конфиденциалност на базата данни, не споменавам името на холдинга!). Ежедневието на Биляна Петрова е: ставане всяка сутрин в 6.00, тренировка в студиото ми в 6.45 сутринта, работа и лягане в 23.30 часа. Пример за един изключително натоваред ден!

Ако искате и вие да имате тези за мен завидни успехи и резултати, се свържете с мен, за да
получите нужната индивидулна информция. Държа да подчертая, че дозата и времето за прием на дези действащи добавки, са строго специфични! Можете да изберете и една от моите нови услуги, за да сте сигурни, че и добавките и хранителният ви план са изготвени специално за вас и лично от мен! Прочете повече за тях.

ОЧАКВАМ ВИ СЕГА

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.
Нови професионални фитнес услуги на Белчо Христов

от Белчо Христов - Бакалавър по “Биология”, Магистър по “Зоология на безгръбначните животни” към Софийски Университет “Св. Кл. Охридски”; Лицензиран Диетолог и Сертифициран Персонален Треньор по Фитнес по системата на C.O.R.F.I.T.; бивш научен сътрудник към БАН; С цел постигане на високи резултати и качествено професионално интернет обслужване, предлагам на всички …