Войната с въглехидратите и всичко за гликемичния индекс – ГИ

Сподели!

belchohristovcom21.jpg

Какво е гликемичен индекс и как да сортираме храните по този признак?

Често ние говорим за лоши и добри храни. Така например ние казваме за оризовия кейк, че е лош, а фасулът – добър. Шоколодът е добър, ако е тъмен. Динята е лоша.

Кое ни кара да мислим така? Всички тези определения са базирани на т.нар. гликемичен индекс (ГИ), който е показател за бързото или бавното изгаряне на въглехидратите.

За по-бързо възстановяване на мускулния гликоген след тежка фитнес тренировка бързо резорбиращите се въглехидрати са с висок гликемичен индекс. За продължително освобождаване на енергия се препоръчват тези с нисък ГИ. Най-важното, което трябва да запомните е, че ГИ зависи и от комбинирането на храните една с друга.

Наскоро в САЩ бе публикувана книга за ГИ с автор Рик Галъп. Авторът разделя храните в зависимост от техния гликемичен индекс на храни с червена светлина и храни с жълта светлина, както и храни със зелена светлина.

Самият автор – председател на фондация за борба със сърдечните заболявания и инсултите, започва да пази диета (както и аз разбира се експериментирам постоянно) след което е качил 10 килограма към теглото си, когато е трябвало да лежи поради травма.

Той е успял след това да намали теглото си с така наречената „Зонова Диета”. Когато обаче той приложил тази диета на 50 свои клиента, само двама имали резултати. Останалите 48 били много гладни и много подтиснати, освен това планът на самата диета бил много сложен.

Затова авторът, Рик Галъп решил да опита диета, която се базира на гликемичния индекс. При тази диета, нивото на кръвната захар така се стабилизирало, че организмът можел да превключи на режим за изгаряне на мазнини, вместо натрупване на мазнини.

Диетата е проста. Избягват се храните с червена светлина, само понякога се ядат със жълта светлина, а се консумират само храни със зелена светлина. Както при всички диети трябва да вземате всякакви зеленчуци.

Повечето зеленчуци имат фибри и са разрешени за консумация. Трябва да се приемат протеини 6 пъти дневно като риба, нискомаслено сирене, пилешко месо, телешко, яйца и т.н. разликата е във въглехидратите. Те трябва да доставят 55% от калориите, но въглехидрати със нисък гликемичен индекс – фасул, овесени ядки, зърнени храни, плодове.

Това е голяма крачка с обичайното ограничение на калориите. Главното предимство е поддържането на стабилно ниво на кръвната захар, без върхове и спадове в продукцията на инсулина.

Инсулинът, изграждащ мускулите, при определени обстоятелства е отговорен и за натрупването на мазнини. Затова той трябва да се държи под контрол. Това е и войната с въглехидратите!

Повишението на кръвната захар води след това до понижението й, което ви кара да се чувствате гладни. Като ядете храни със нисък гликемичен индекс избягвате тези повишения и спадове, поради което се чувствате по-дълго сити.

Храни с червена светлина (висок ГИ)

  Картофено пюре
  Диня
  Бял ориз
  Корнфлейкс
  Бял хляб

Храни с зелена светлина (нисък ГИ)

  Обикновен ориз
  Пресни картофи
  Овесени ядки
  Пълнозърнест хляб
  Ябълка

Виждате сами, че всичко опира до вашите конкретни действия. Всъщност, какво се оказа – мислейки простите въглехидрати за “засищащи”, се оказва, че точно те ви докарват до глад.

И от тук войната може да я изгубите, напълно и завинаги, докато в кръвта ви, кръвната захар флуктоира (варира) непрекъснато! Спрете с това! Прилагайте работещи хранителни планове и диети според подходящия за вас гликемичен индекс и според вашите цели. Не допускайте повече грешки!

Ако пък искате да станете диетолог за себе си или да помагате на хора в нужда, както правя аз в моите програми, запишете в моите квалификационни и курсове за обучение още сега.

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов C.E.O. на "Фитнес Консулт" ЕООД & "Дайът Консулт" ЕООД Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот.
Какво трябва да знам, за да съм Персонален Треньор по фитнес?

Накратко ще отбележа, с риска да се повторя заради това , това , и това , какво е да си персонален треньор? Извадката е от части от курса C.O.R.F.I.T. и от части от моята политика на работа, съгласувана с моите консултанти по етика и бизнес стратегия NovaVizia.Com