Хитозан – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Хитозан – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Хитозанът се появява на сцената без много фанфари. За повечето професионалисти в областта на здравеопазването неговите положителни качества все още не са доказани. Първите данни за неговата употреба обаче доказват, че той може да е ефективен и при изграждането на повече мускулна маса, тъй като задържа образуването на мазнини!

Именно във връзка с противоречивите данни за хитозан и отслабването, в обученията „Клубно Академия“, към които буквално подарявам модул „Хранителни добавки“, разгръщам с курсистите ми всички останали аспекти на хитозана, сред които не попада отслабването!

ПОД КАКВИ ДРУГИ ИМЕНА СЕ СРЕЩА ХИТОЗАН?

Хитозан съществува и с други имена, които значат едно и също (се отнасят до един и същи продукт):

  • хитозан aскорбат
  • хитозан деацетил
  • хитозан моно-карбоксиметил
  • деацетилиран хитозан
  • ензиматичен полихитозамин хидролизат
  • НЕР-30
  • хиксисат-хиксисат-карбоксит
  • мокситосито-карбоксит
  • мокситосито-карбоксимат
  • триметил хитозан хлорид и други;

В своя статия на Джон Романо (Muscular Development: Vol. 37, No. 4, April 2000, стр. 66-68) разглеждат много от положителните страни на този продукт. Хитозанът е алкализирана форма на хитина, подобно на целулозата като полимер във гъбичните клетъчни стени. Хитозанът е е влакнесто вещество от животински произход, което не позволява на клетката да абсорбира мазнини.

РЕСУРСИ ЗА ИЗВЛИЧАНЕТО НА ХИТОЗАН

Най-често получената форма на хитозан е от а-хитозанът на ракообразния хитин, получен от части от телата на ракови и скаридни раци. Това представлява приблизително 70% от органичните съединения в такива черупки. При приготвянето на хитозан смляните черупки се депротеинират и деминерализират чрез последователна обработка с алкали и киселина, след което извлеченият хитин се деацетилира до хитозан чрез алкална хидролиза при висока температура. Производството на хитозан от тези източници е евтино и лесно.

КАКВО Е ХИТОЗАН?

Хитозанът е захар, който се получава от твърдия външен скелет на миди, включително раци, омари и скариди. Използва се много успещно в медицината. Хитозан се използва за лечение на затлъстяване, висок холестерол (с придружени триглицериди) и болест на Крон. Използва се и за лечение на усложнения, с които пациентите с бъбречна недостатъчност на диализа често се сблъскват, включително висок холестерол, „уморена кръв“ (анемия), загуба на сила и апетит и проблеми със съня (безсъние).

Някои хора прилагат хитозан директно върху венците си, за да лекуват възпаление, което може да доведе до загуба на зъб (пародонтит) или дъвчат дъвка, която съдържа хитозан, за да предотвратят зъбен кариес. В опит да помогнат на „донорната тъкан“ да се възстанови, пластичните хирурзи понякога прилагат хитозан директно на места, от които са взели тъкан, за да бъдат използвани другаде.

Във фармацевтичното производство хитозанът се използва като:

  • пълнител в таблетки
  • като носител на лекарства с контролирано освобождаване
  • за да подобрим начина на разтваряне на определени лекарства
  • за да „маскираме“ горчиви вкусове в разтвори, приети през устата

Т.Е. ХИТОЗАН Е ВЪЗМОЖНО ЕФЕКТИВЕН ПРИ:

  • болест на венците (пародонтит): някои изследвания предполагат, че прилагането на хитозан аскорбат директно върху венците изглежда помага при лечението на пародонтит.
  • пластична операция: някои изследвания предполагат, че прилагането на N-карбоксибутил хитозан директно върху засегнатата зона изглежда помага за заздравяването на рани и намалява образуването на белег след пластична хирургия.
  • бъбречна недостатъчност: някои изследвания предполагат, че приемането на хитозан през устата може да намали високия холестерол, да помогне за коригиране на анемията и да подобри физическата сила, апетита и съня при хора с бъбречна недостатъчност, които получават дългосрочна хемодиализа.

ХИТОЗАН ПОМАГА И СЕ ПРИЛАГА ПРИ:

  • болест на Крон (чревно разстройство): ранните изследвания показват, че приемането на комбинация от хитозан и аскорбинова киселина през устата може да помогне на хората с болестта на Крон.
  • зъбни кухини: има някои доказателства, че дъвка, съдържаща хитозан или използване на вода за уста, съдържаща хитозан, може да намали броя на причиняващите кухина бактерии в устата. Въпреки това, няма надеждни доказателства, че тези продукти всъщност предотвратяват кухини.
  • зъбна плака: ранните изследвания показват, че изплакването с измиване на устата с хитозан в продължение на 2 седмици намалява образуването на плака.
  • висок холестерол: има противоречиви доказателства за ефективността на хитозана за понижаване на холестерола. Някои изследвания показват, че приемът на хитозан не намалява значително общия холестерол или „лошият“ липопротеин с ниска плътност (LDL) при хора с висок холестерол. Други изследвания обаче показват, че хитозанът понижава холестерола при хора със или без висок холестерол. Също така изглежда, че някои комбинирани продукти, съдържащи хитозан, също намаляват нивата на холестерол при хора със затлъстяване със или без висок холестерол. Тези комбинирани продукти включват: добавка, съдържаща хитозан, гарциния и хром и друга добавка, съдържаща хитозан, брашно от гуар, аскорбинова киселина и други микроелементи. Отслабване.

Съществуват противоречиви доказателства за ефективността на хитозана за отслабване. Някои изследвания предполагат, че комбинирането на хитозан с диета с ограничени калории може да доведе до малко количество загуба на тегло. Но приемането на хитозан, без да намалява калориите, изглежда не води до загуба на тегло.

Много изследвания върху хитозана имат недостатъци в дизайна, които правят резултатите им под въпрос. Когато се анализират само изследвания с по-високо качество, ефектът на хитозана върху загубата на тегло е минимален, само около 0,5 кг (около 1,1 килограма), когато се приема за 1-6 месеца. Това може да няма голяма разлика за здравето. Заздравяване на рани. Ранните изследвания показват, че прилагането на хитозан върху кожни присадки може да подобри заздравяването на рани и да помогне на нервите да регенерират. 

Хитозан се извлича от черупките на скариди, омари и раци. Това е влакнесто вещество, което може да блокира усвояването на хранителни мазнини и холестерол.

ДОЗИРАНЕ И НАЧИН НА ПРИЕМ НА ХИТОЗАН:

Следните дози са изследвани при научни изследвания: за намаляване на високия холестерол и подобряване на анемията, физическата сила, апетита и съня при хора с бъбречна недостатъчност, които са подложени на хемодиализа: 1.35 грама хитозан три пъти дневно.

Важно е да се подчертае, че хитозан (за разлика от продуктите, съдържащи растителните влакна) има една аминогрупа, която още по-ефективно го свързва с мастните клетки! Хитозанът се свързва с мазнините в храната и не позволява те да преминат от червата в кръвния поток. Той превишава по ефективност растителните влакна с цели 55%. Това е една от ползите на хитозана, които клиентите ми усвояват, ползвайки продукти хитозан.

Хитозанът намалява холестерола! При опити с плъхове, хранени с особено големи количества холестерол, приемането на хитозан е предизвикало силно намаляване на плазмения холестерол. При изследването върху хора, приемали 6-8 грама хитозан дневно в продължение на две седмици, се наблюдава 6% спад на холестерола и 10% увеличаване на HDL (“добрия” холестерол). В извън лабораторни или медицински казуси, приемам за оптимална доза хитозан 2-3 грама дневно.

Друго изследване разкрива 43% спад на общия холестерол при пациенти на хемодиализа заради нарушена бъбречните функции, приемали 4 грама дневно в продължение на дванадесет седмици. След лечението в тази група се наблюдава и подобряване на бъбречните функции и по-слаба анемия.

Хитозанът намалява кръвното налягане! Изследванията сочат, че хитозан може да предпази и от повишаване на кръвното налягане след силно подсолена храна. Това вероятно се дължи на по-слабото абсорбиране на хлорида. В едно подобно изследване върху мъже след приемане на много солена храна с по пет грама хитозан дневно не се наблюдава повишаване на кръвното налягане. Консумирането на същата храна без хитозан обаче е довела до повишаване на кръвното налягане.

Добавката хитозан е прекрасен вариант, когато имате по-високомазнинни елементи във вашата диета. Използвам я при работа с фитнес клиенти успешно, защото имам нужният опит при съставянето на диети и фитнес програми, от които и вие можете да се възползвате още сега. Или да поръчате вашият продукт от моя магазин.

КОГА ДЕЙСТВА НАЙ-ДОБРЕ ХИТОЗАН?

Хитозан действа добре при нискокалорични диети и намалява отлагането на мазнини под кожата. А от многото мазнини се пълнее. Хората, които започват някаква диета, не могат да издържат дълго на изкушенията. Хитозан посредством способността си да намалява достъпа на мазнини чрез храната в тялото се препоръчва на тези фитнес любители, които все пак искат да опитат и нещо по-различно от пилешкото месо и зеленчуците.

Висококалоричните храни са навсякъде около нас, само се обърнете и вижте как за 10 лева може да се натъпчем доста добре. Обаче след това – свръх отделяне на инсулин и накрая ефекта е повечко размери в “любовните дръжки”. Звучи депресиращо нали? Аз би ви препоръчал винаги да имате в джоба си пликче с капсули хитозан. Той представлява гликопротеин, извлечен от черупчести крайбрежни животни. Основното действие на хитозан е, че се свързва с мазнините и след това лесно се изхвърлят чрез стомашно – чревния тракт. По този начин свързаните с хитозан мазнини не се натрупват в организма.

Хитозан работи за отслабване, само ако диетата е в дефицит от калории и не прилагате кетогенно хранене! Всъщност, хитозан се прилага в диети за отслабване, в които са планирани чийтинг хранения. А не дни със зареждане на въглехидрати!

Хитозан е възможно безопасен за повечето хора, когато се приема през устата до шест месеца или когато се прилага върху кожата. Когато се приема през устата, хитозанът може да причини леко стомашно разстройство, запек или газове.

Специални предпазни мерки и предупреждения:

  • бременност и кърмене: няма достатъчно надеждна информация за безопасността на приема на хитозан през устата, ако сте бременна или кърмите. Стойте на сигурна страна и избягвайте използването.
  • алергия към миди: хитозан се взема от външния скелет на мидите. Има опасения, че хората с алергии към миди може също да са алергични към хитозан. Хората, които са алергични към миди, обаче са алергични към месото, а не към черупката. Затова някои експерти смятат, че хитозанът може да не е проблем за хора с алергия към миди.

Възможни странични ефекти от прием на хитозан

Някои изследвания показват, че хитозанът може да причини определени неблагоприятни ефекти, включително запек и разстроен стомах. Хитозанът може също така да намали усвояването на основни хранителни вещества като калций и витамини A, D, E и K. В допълнение, хитозан може да предизвика алергични реакции при хора с алергии към миди.

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

2 Коментара

    Този материал е свързан и с други теми в сайта:

    1. Ефикасните хапчета за топене на мазнини и отслабване | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 12, 2020 (11:24)

      […] бързкайте термогенните фет-бърнъри и ботаника с хитозана! Състава и действията на тези две категории продукти […]

    2. Чийтинг ден и чийтинг хранене - описание, ползи и приложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 21, 2020 (16:44)

      […] храни. Дори не се налага да ползвате и добавките, като хитозан […]

    Оставете коментар или задайте въпрос тук:

    Архив