Как да тренира една жена?

belchohristovcom_543

Задавали ли сте си въпроса, защо жените тренират различно от мъжете? Или, защо трябва да тренират различно? Има ли смисъл в това да тренират по различен начин?

Отговори на тази моя позиция и мнение, ще намерите, ако се запознаем заедно със физиологията на жената. Мъжете произвеждат повче тестостерон – хормонът, който има доминираща роля за мускулния растеж (мускулната хипертрофия). Мъжът продуцира средно 5-10 мг дневно, докато жената произвежда едва 0,1 мг дневно.

Второто различие е се състои в разпределението на мускулатурата. Жените имат по-малки мускули в горната част на тялото, а що се отнася до мускулната сила, тя е две трети от тази на мъжа. Мускулната сила на долната част от тялото е еднаква и при двата пола измерена на килограм чиста мускулна маса. Нарастването на размерите и силата като проценти също е еднакво.

Какво може да се каже за режима на фитнес тренировка?

Като програма и интензивност мъжете и жените трябва да тренират по един и същи начин – категорично го твърдя! Мускулите са направени от един и същи материал и за двата пола. Отговарят на по еднакъв начин на изискванията поставени пред тях. Вдигайте здраво и умерено тежко, за да ставате по-сексапилни мили дами!

За съжаление, независимо еднаквия тип тренировка, средният физически тип жена не може да постигне същата степен на хипертрофия като мъжа. Има разбира се изключения. Това са генетично надарени жени с повишено ниво на тестостерона, което не го прави мъже, разбира се!

Жените, които искат да изградят хубаво оформено тяло, трябва да тренират здраво и да се хранят правилно! Което не е различно като изискване и към мъжете, нали така? Жените обачемат средно по-високо ниво на телесни мазнини и затова се налагат по-упорити тренировки, за да се постигне подобна степен на дефиниция и релеф.

belchohristovcom_544

Случаят Елза Парини

Казус, чийто краен резултат бе зашеметяващ! Тук на всеки е ясно, че тренирам мъж, преобразяващ се в жена! Но трябва да изглежда жена. Да има фитнес линия, която показва (до колко може), че това е жена!

Тренировките на Елза бяха разделени в два плана – два пъти седмично крака, два пъти седмично горна част на тялото! Превес взимаха тренировките за гърди и рамена. Тяхната сепарация тук има ключов момент. Но вместо да наблегна на много повторения с малки тежести, направих точно обратното! Красив бюст се прави с тежки серии и време! Не се чудете защо ви пада бюста от към обиколки, ако инструкторите ви са ви “насочили” да правите по 15, 20, та дори 30 повторения флайс или повдигане на гири от полунаклон!

Тук работата ми с Елза беше тежка – той/тя иска бърз видим резултат и имаше недоверие към тежките серии. Но, минаха месеци и вече картината се промени! “Изскочи” му долната част на гърдата, отсече се канала между двата pectoralis-a и вече имаше вид на истинска дама. Предното рамо беше релефно, в среданата част много не исках да акцентирам. Един прибран гръб, малка талия (постигната в резултат на кардио тренировка, а не безмислени коремни преси). Запомнете – коремна преса не се прави с много коремни преси – от тях най-много да ви порастне талията!

Краката ги оформихме с редуване на тежки/леки тренировки. Клек, напади, сиси клек, балетен клек, сгъване и разгъване на машина за бедра и прасцов мускул! И крайният резултат беше фантастичен!

Този натрупан опит ме навежда на мисълта, че всичко е възможно! Необходими са опит, знания и добре планиран в бъдещето фитнес график! Храна, възстановяване и качествена фитнес тренировка! Това е ключа към успеха.

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната (през 2006 година) създадох онлайн платформата belchohristov.com за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

За втори път …

... съм номиниран като "Блог на деня" в социалната мрежа Svejo.net! Благодаря на небезизвестния Бг блогър dzver, който ме е...