Калории и калориметрична таблица на храните

Калориметрична-таблица-и-стойност-на-калориите-при-храните

Няма човек, особена дама, който/ято да не се е осмелил поне веднъж да “надникне” в калориите на дадена храна. Факт!

Определението на калория ви го представям 1:1 от bg.wikipedia.org:

Калория (от лат. calor – топлина) е единица за измерване на енергия, означавана с единицата cal. За пръв път единицата калория е дефинирана от професор Никола Клеман през 1824 като килокалория (kcal – 1 kcal = 1000 cal), като една килокалория представлява количеството енергия необходимо да се загрее 1 килограм вода с 1 °C.

Според системата SI единицата използвана за количество енергия е джаул (J), а калорията се използва главно за указване на енергийната стойност (калоричност) на храни. Всички режими на хранене са съобразени с количеството калории, които дневно поема човешкото тяло и поради тази причина почти всички съвременни хранителни продукти включват информация за количеството калории, които организма би приел при тяхното усвояване.

Връзката между калорията и стандартизирания J е:

  • 1 cal = 4,1841 J
  • 1 J = 0,239 cal

Респективно се използват други множители като коефициента се запазва. Единицата за калория е намерила и друго приложение – един тон TNT е еквивалентен на 1 милиард термохимични калории

  • 1tTNT = 1 ? 109 calth.

Всички тези енциклопедични данни не значат обаче нищо за вас! Греша ли? Вие искате и ще получите повече знания за това българските, най-вече това, храни какви калории имат. Нещо против? Вижте сами:

  • Стойностите на хранителните източници и техните калории са за 100 гр продукт!

Следете за още по темата “Хранене” в моят раздел тук.

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Тренировъчни фитнес стратегии за начинаещи фитнес любители – тренировки, хранене и възстановяване

Тренировъчна стратегия за начинаещи Вечният проблем на всеки начинаещ е как да тренира? Наблюдавал съм много, адски много начинаещи, и...