Класификация на въглехидратите

Сподели!

Класификация-на-въглехидратите

Въглехидратите се разделят на две основни категории:

  • Прости (непълноценни) въглехидрати
  • Сложни (пълноценни) въглехидрати

Прости въглехидрати

Състоят се от прости захари, наречени монозахариди, или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Простите въглехидрати се съдържат в храни като захарни пръчки, сладолед, сладкиши и бонбони. Калориите, получени от простите източници на въглехидрати, могат да се разглеждат като “празни” калории и като такива се счита, че не са от голямо значение за бодибилдъра. Основната причина, да бъдат наричани простите въглехидрати “празни” калории се състои в това, че те не могат да се натрупват в организма като гликоген. Гликогенът се разглежда като основно гориво за мускулите по време на физическо натоварване – без подходящо гориво не може да се очаква от мускулите да действат на максимално ниво.

Сложни въглехидрати

Състоят се от полизахариди, изградени чрез образуването на много захари. Полизахаридите са по-висши от монозахаридите и дизахаридите защото два или три захари са съчетани така, че да образуват нишесте. Нишестето произвежда глюкоза, която пък води до образуването на гликоген. Сложните въглехидрати се съдържат в тестените произведения, едрозърнестите хлебни произведения и топлите зърнени храни: в ориза, овесената каша, както и в печените картофи.

Кафявият ориз е също така отличен източник на сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати се считат за висококачествени храни, тъй като могат да се натрупват в организма под в формата на гликоген.

Класификация на полизахаридите /сложните въглехидрати/

Полизахаридите се разделят на две основни групи:

  • растителни – основно присъстват във всички варива – боб, леща, фасул и др.
  • животински – срещат се въглехидрати и в храни като пилешко месо, риб. Т.е. тези храни не са на 100% протеинови.

Двете основни форми на растителните полизахариди са нишестето и целулозата.

Нишестето е най-познатата форма и може да се открие и в други храни като царевицата, различните семена и зърнени растения, от които се правят хляба, зърнените храни, спагетите и някои сладкиши. Полизахариди във формата на нишесте се намират и в бобовите растения и картофите. Нишестето се счита за най-важната форма на въглехидратите и представлява основната суровина в състава на диетата на спортиста.

Никой, който се подлага на силова тренировка с цел отслабване, не би трябвало да избягва сложните въглехидрати. За съжаление, стандартната диета тук е нисковъглехидратната, за която съм описал всичко тук.

Подвеждащите описания върху опаковките на хранителните продукти

Информацията, предлагана върху опаковките на хранителните продукти, които купуваме, включва количеството въглехидратно съдържание, но не уточнява дали въглехидратите са прости или сложни. В резултат на това купувачите често се подвеждат като смятат, че ако поемат необходимото количество въглехидрати, посочено на опаковката, ще спазват подходящата диета – това е погрешно. Всички трябва да търсят храни, богати на сложни въглехидрати, и да избягват простите въглехидрати.

Здравословният ефект на растителната форма на сложните въглехидрати

Друг източник на сложни въглехидрати са растенията. Структурата на растенията – стъблото, семената, корените и листата – са изградени от полизахариди и осигуряват най-важния хранителен компонент – влакнестата тъкан (целулоза). Членовете на медицинската общност и специалистите по здравеопазване защищават идеята, че поемането на храни с влакнеста тъкан е инструмент за намаляване на риска от няколко свързани със здравето проблеми, включително и от раковите заболявания. Поемането на целулоза определено може да намали увеличаването на теглото и да ограничи риска от сърдечен инфаркт, причинен от наднорменото тегло.

Поемане на храни с целулоза и намаляване на холестерола

Сърдечните заболявания намаляват под влияние на храните, съдържащи целулоза, и с ограничаване на холестерола. Натрупването на холестерол е основната причина за нарушаване на функцията на сърцето в резултат на това, че създава напрежение в него, блокирайки сърдечните пътища. Консумирането на целулоза може да намали холестерола като дава възможност да се прочистят пътищата на кръвообращението и значително да се намали натоварването на сърцето.

Ефектът на храни, съдържащи целулоза, върху храносмилателната система

Друго благоприятно въздействие върху организма на консумирането на храни, съдържащи целулоза, е облекчаването на стомашночревните смущения, получени при бавното преминаване на храната през храносмилателната система. Ускореното преминаване на храната през храносмилателната система допринася съществено за намаляване на риска от рак на червата.

Виждаме, че поемането на сложни въглехидрати благоприятства здравето в две основни насоки: 1. Осигурява гориво за организма и 2. Намалява риска за здравето

  • Вижте и още загадката на въглехидратите, част I
  • Вижте и още загадката на въглехидратите, част II

Значението на определена дневна дажба от въглехидрати

Колко въглехидрати трябва да консумираме? За целта вижте секцията и раздел “Хранене” в моя блог тук.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.
Всичко за кафето

Научни факти за кафето и кофеина Идеята да се използвакофеинъткато енергийно гориво може да се окаже безкрайно неуместна. Едно от най-забележителните съобщения по проблема за мита за кофеина като енергиен стимулант е представено от д-р Даян Спиндлър, доктор на науките, доктор по медицина и хранене, доктор на медицинските науки (Personal …