Л-карнитин – златни факти

belchohristovcom_653

Л-карнитин до скоро се причеслявашекъм групата на аминокиселините. Последните данни сочат, че това съединение спада към семейството на витамините от група В. В тялото, Л-карнитин се синтезира (образува) от аминокиселините лизин и метионин. Организмът ни произвежда много малко количество собствен карнитин, което с напредването на възрастта намалява. Играе много важна роляв метаболизма на мазнините, но както вече знаете само и единствено с участието на пируват.

Малко история за Л-карнитин

Той е открит като съединение още през 1905 г. Руските учени Гюлевич и Климберг го извличат от червено месо и това е причината да го кръстят карнитин (carnis в превод от латински означава месо). Ключовата роля на Л-карнитина в транспорта на мазнините е открита през 1955 г. Научните изследвания от началото на 20-ти век доказали неговия ефект върху здравето на човека. През 1988 г. вече има 1700 научни публикации за Л-карнитин, като всяка година се публикуват по 300 нови. Едва през 1980 г. е разработена авангардна технология и нови процеси за неговото получаване и това е причината да стане най-известната хранителна добавка в света за топене на мазнини. Но дали това е златен факт?

Л-карнитина се съдържа основно в месата (предимно червените) и някои диетични продукти. Зеленчуците почти не съдържат Л-карнитин. Затова вегетарианците трябва да го приемат задължително като хранителна добавка към менюто. Човешкото тяло съдържа 2-2.5 гр карнитин. Концентриран е главно в сърцето, мускулите, черния дроб и имунните клетки. Кърмата също съдържа голямо количество Л-карнитин. Той е важен за новородените, тъй като съдържа голямо количество Л-карнитин. Той е важен за новородените, тъй като организмът им не може да го произвежда самостоятелно.

Метаболитни функции на Л-карнитин


Л-карнитинът
е абсолютно необходим за транспортирането на мазнините към енергийните депа на клетките – митохондриите. Това е единственото място, където мазнините могат да се превърнат в енергия, т.е. да бъдат “изгорени”. Л-карнитинът намира приложение и при хора, които не са пряко свързани със спорта и фитнеса, а имат енергийна нужда от това. Бременни жени, възрастни хора, пушачи – задължително трябва да приемат карнитин, защото могат да извлекат само и единствено ползи.

Биосинтез и нужди от Л-карнитин на организма

Нашето тяло синтезира собствен Л-карнитин, обаче в малки количества. Суровина за образуването на карнитин служат незаменимите аминокиселини лизин и метионин, както и витамините С, В3, В12, фолиева киселина и желязо. Отсъствието на всеки един от тези компоненти, ограничава бисинтезата. Най-голямото количество, човек трябва да си го набавя с храната. Или под формата на карнитинова добавка.

Ограниченият биосинтез на Л-карнитина трябва да се предвиди при жени, вегетарианците, спортисти, диабетици и хора пазещи нискокалорична диета. При тези индивиди достатъчният прием на карнитин е особено важен.

Симптоми за недостиг на Л-карнитин

Първите симптоми за недостиг на Л-карнитин са незначителни и често могат да бъдат пренебрегнати. Възможните последствия от недостатъчен прием на Л-карнитин включват намалена физическа издържливост, бърза умора, изтощение, понижен мастен метаболизъм, увеличено съхранение на мазнини в тъканите, повишени нива на мазнини в кръвта и др. Продължителното третиране с някои медикаменти също може да доведе до недостиг на Л-карнитин. Това не е лекарствен продукт, а хранителна добавка. И е доказано безвредна.

Последни открития за Л-карнитин

belchohristovcom_654

Той подобрява качеството на сперматозоидите. Точно заради това научно доказателство, присъства в проекта ми “СТОП на безплодието”. Според специалисти, карнитина е допинг за сперматозоидите. Това откритие е направено от Walter Lubeck и го пубикува в книгата си “L-carnitine” през 2002-ра година. Л-карнитинът стимулира производството на здрави сперматозоиди, характеризиращи се с висока ефективност и подвижност. Което от своя страна води до по-голяма вероятност за оплодителна реакция на сперматозида с яйцеклетката. На таблицата отдолу, се виждат положителните промени върху подвижността на сперматозоидите от тримесечен прием на Л-карнитин и използване на конкретни грамове от добавката. Изследването е на база 47 мъже, подложили се на есперимент. (Vilani, 1995).

belchohristovcom_655

В кафяво са данните в началото на изследването, а в синьо – резултати след третия месец.

Серия 1: Отбелязва броя на сперматозоидите;

Серия 2: Отбелязва подвижността на сперматозоидите в (%);

Серия 3: Отбелязва по-високата подвижност на сперматозоидите, също в (%)

Това откритие и този мой проект са окуражаващи данни! Може да помогне на много мъже, които имат висок % на стерилност. Чисто физиологически погледнато, проекта ми е изряден!

Л-карнитинът е особено необходим за бременните

belchohristovcom_656

През бременността резервите на женския организъм са мобилизирани за осигуряване растежа на ембриона, а това води до намаляване количествата Л-карнитин в тялото! Неговото производство е ограничено и от дефицита на желязо. Метаболизмът на мазнините е намален, което води до увеличаване нивото на мастните киселини в кръвта. Това налага приемът на Л-карнитин отвън, под формата на хранителна добавка. Професор Lohninger препоръчва прием на 2-3 грама дневно (обърнете внимание на тези грамове, защото по-надолу в материала, ще видите митовете за прием на карнитин преди фитнес тренировка). Професор Salzer пък казва, че прием на 2 грама (4 капсули от по 500 мг) дневно, започвайки от 12-тата седмица на бременността понижава и нормализира нивото на мастните киселини. Проекта ми “Фитнес за бременни”, който практикувам като индивидуален курс за бременни жени във Варна е именно създаден на тази база научни данни. Колкото по-малко мазнини в кръвта, толкова по-добро изхранване на плода в утробата на майката! Фитнесът и доброто състояние на кръвта на жената в напреднал стадий от бременността е важен фактор за оцеляването на новороденото, както и в борбата със “симптома внезапна смърт”.

По колко Л-карнитин за спортуващи?

За средностатистическия трениращ фитнес любител, дозата е около 6-7 грама дневно (това са 6 000-7 000 милиграма). Това е много по-различен научен факт, от колкото познатите ви 1-2 капсули преди тренировка. Говоря за Л-карнитин база, този който е в таблетна форма. Разликата между течния Л-карнитин и този на капсули е не в скоростта на усвояване, а в начина на прием. Течната съществува на пазара , заради хора, които имат неприязъм към капсули и лекарства. Течният Л-карнитин е като сироп. По-предприемчивите фирми като Weider, GNC и Optimum го произвеждат с вкусове на мексикански плодове, череша или е вкус на канела. Има и неувкосени такива, но те са с лек кисел характер.

Личният ми опит и наблюдения върху клиенти доказва становището ми, че разлика в скоростта на усвояване няма. Обаче има нещо по-важно от това какъв Л-карнитин да пием? Колко минути или часове преди тренировка, според типа тренировката – аеробна, анаеробна, интензивна или продължителна.

За съжаление тялото се адаптира към приема на Л-карнитин и заради това след няколко седмици той вече спира и не “работи”. Препоръчвам прием не по-дълъг от 3-4 седмици. Всичко останало ще е харчене на излишни пари от вас. Знаете добре търговците по магазините как хубаво пласират като топъл хляб карнитинови препарати в ръцете ви и ви уверяват, че с 2 капсули дневно, всичко ще е наред! Обаче се оказва, че не е така и аз съм човека, който се осмелява да ви даде истината на бял свят! Полуживотът на L-карнитина е само 17 часа, което означава, че се изхвърля бързо от тялото. Отделно Л-карнитина достига върхови стойности 3 до 6 часа след приема му. Което означава, че само аз мога да ви дам истината кога да приемате Л-карнитин, за да даде той резултат!

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната (през 2006 година) създадох онлайн платформата belchohristov.com за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Действието на афродизиаците

Древногръцката богиня на любовта Афродита е дала името си на всички средства, които имат – или хората са убедени, че...