Л-карнитин и неговите други функции, освен отслабването

Сподели!

L-карнитин и диета

Л-Карнитин е отлично решение за тези от вас, които са решили, че е дошъл моментът за ичистване на подкожните мазнини, също така спомага за постигането на атлетичен вид и подобрен мускулен тонус. Л-Карнитин е азотна съставка намираща се в скелетните мускули, сърцето, черния дроб и бъбреците. Средното количество Л-карнитин в човешкото тяло е около 20-25г, 95% от които в скелетните мускули. Съдържа се в червеното, птичето месо, рибата и някои млечни продукти. Храните от животински произход са значително по-богати на Л-карнитин от тези от растителен. Карнитина съществува в две форми Л и Д форма, като Л формата е физиологически активната.

Л-карнитин е крайно необходим за производството на енергия и правилния метаболизъм на мазнините. Приемът на Л-карнитин би довел до увеличена аеробна издръжливост и има гликоген-запазващо действие. Л-карнитинът се синтезира главно от две аминокиселини метионин и лизин в черния дроб, но образуването му зависи до голяма степен от наличието на съпътстващи фактори като витамин С, В и желязо.

belchohristovcom_201.jpgБиохимичната роля на Л-карнитина е свързана с транспортирането на дълговерижните мастните киселини до митохондриите в клетките където те биват окислявани и изгаряни за енергия, като по този начин способства за горенето на мазнини в цялото тяло. Освен в мастния, Л-карнитинът участва активно и във въглехидратния меатболизъм. Концентрацията на Л-карнитин в кръвта е правопорционална на съдържанието на гликоген. Л -карнитинът може да играе ролята на антикатаболен агент заради гликоген-запазващия си ефект упражняван посредством способността му да увеличава количеството на използвани мазнини за енергия.

Интензивните упражнения водят до натрупването на млечна киселина която причинява умора и спад в производството на АТФ. Затова Л-карнитина може да бъде изключително полезен, забавяйки действието на ключювия анаеробен ензим фосфофруктокиназа и по този начин да намали нивото на гликолизата, образувайки по малко млечна киселина. Л-карнитинът също предпазва имунната система като стабилизира клетъчните мембрани по време на интензивни тренировки с тежести. Скорошни проучвания показват че Л-карнитинът и неговите естери се ”хранят” със свободните радикали и действат като антиоксиданти и премахват излишното желязо от организма. Л-карнитинът също играе роля и за правилния метаболизъм на верижно разклонените аминокиселини (ВСАА`s), имащи изключителна важност за спортните ви постижения. В скелетните мускули ВСАА`s са частично разграждани до верижно разклонени кето киселини, които впоследствие се свързват с Л-карнитина в черния дроб, като новото съединение също се използва за гориво.

Л-карнитина спомага за детоксикацията на организма от амоняка които се натрупва в тялото след тренировка, като съдейства за превръщането му в урея която впоследствие се изхвърля от тялото. Небалансираната диета често е причина за недостига на Л-Карнитин в тялото, това обяснява защо много вегетарианци имат занижени нива на Л-Карнитин. Натоварването по време на спорт също изчерпва запасите му затова нуждата от приемането му като суплемент е наложителна при много спортуващи. Вероятно много от вас не се осмелявали да вземат течен Л-Карнитин за по-продължителен период от време, отблъснати от сладникавия му вкус наподобяващ сироп за кашлица. Затова, ако искате да ползвате л-карнитин, вижте различните видове, които ви предлагам – л-карнитин на капсули или течен. Изборът наистина е ваш. И в двата случая, той работи еднакво добре!

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.
Новини BelchoHristov.Com

Симона Попова ви очаква на belchohristov.com Тя е Симона Попова. Това е моята нова секретарка, която ще обръща внимание на вас, читателите на BelchoHristov.Com. Във връзка с реализацията на някои мои нови иновативни фитнес услуги, персонални тренировки с фитнес клиенти и поемане на нови професионални ангажименти, за които ще поговоря …