Магнезий – тънката подробност

Сподели!

belchohristovcom_175.jpg

При разглеждане на проблема, свързан с установяване и поддържане на електролитния баланс, необходимостта да се поддържат оптимални нива на магнезий често се подценява. Магнезият може да повлияе положително тренировката за високи спортни постижения и да стимулира няколко анти-катаболни функции.

Магнезият има анаболен и анти-катаболен ефект

Магнезият има анаболно влияние и играе съществена роля в производството на аденозин трифосфат /АТФ/. За да се предизвикат оптималните анаболни реакции в мускула е важно да се поддържат високи нива на АТФ. Доказано е, че той е необходим и за синтеза на протеина, тъй като играе важна роля във възпроизводството на ДНК и РНК. Освен това, с анаболния му профил са свързани и редица негови антикатаболни характеристики. Те включват предпазване от крампи, намаляване на кръвното налягане и от там намаляване на риска от сърдечен удар и инсулт.

Трябва също да отбележим, че отсъствието на адекватни нива на магнезий би довело до сериозно нарушаване на особено важния баланс калия/натрий/магнезий. Обикновено се прилага уравнението на баланса калий/натрий, но трябва да подчертаем, че в това уравнение трябва да се включи и магнезия, тъй като, ако липсва този жизнено необходим електролит в точно определеното количество, организмът ще бъде подложен на сериозни стресови състояния и опасности. Те включват виене на свят, ниска кръвна захар, мускулни крампове /острите спазми могат да доведат до сърдечен удар/. Недостигът на магнезий може да предизвика и симптоми, включващи повишено кръвно налягане и сърцебиене! Той може да предизвика и други симптоми като умора и проблеми, свързани с нарушаване на киселинно-основния баланс. Хроничният недостиг на магнезий може да причини мигрени, астма и потенциално води до остеопороза!

Често, обичайната диета в Северна Америка съдържа далеч по-малко количество от препоръчителната дневна дажба /ПДД/. Щом като толкова много експерти по здравеопазване и хранене са на мнение, че стойностите на ПДД за остарели и се нуждаят от осъвременяване /в количествено отношение/, е дошло време да се проучи по-задълбочено физиологическата роля на този тъй необходим минерал.

Магнезият играе жизнено важна роля в обмяната на гликозата

Като съпоставяме моето с гореспоменатото становище, е интересно да отбележим, че магнезият играе съществена роля и в обмяната на гликозата като подпомага образуването на мускулния и чернодробен гликоген от гликозата, пренасяна чрез кръвта. Той участва също и в разграждането на гликозата, на мастните киселини и на аминокиселините по време на енергийната обмяна, като активира нейната важна роля в синтеза на мазнините и протеините и в стабилизирането на невро-мускулната система при преноса на нервните импулси и последвалата ги мускулна контракция! (McArdle, W.D. et al: Exercise Physiology: Energy, Nutrition and Human Performance: Lea&Febiger; Pнiladelphia, P.A. 1986 стр. 43).

При едно проучване на консумацията на магнезий е било установено, че голяма част от населението консумира много по-малко отколкото е ПДД. В същото изследване се оказва, че 83% от анкетираните диабетици консумират недостатъчно количество магнезий, а 68% от мъжете и 56% от жените споделят, че консумират само две трети от ПДД. Този факт буди недоумение, тъй като магнезият играе жизнено важна роля за оползотворяването на инсулина. Инсулиновите нива при пациенти, страдащи от диабет са много по-ниски и, което е много важно, организмът не разполага с готови инсулинови нива за разлика от хората, които не страдат от това заболяване. (“Vitamin Comer” Muscle/Fitness, April, 1996, стр. 62.).

Сред останалото население като че ли съществува известно безразличие, най-вероятно поради не съзнаване на огромното значение на магнезия за абсорбирането на другите минерали и за функционирането на сърцето и останалите мускули. Той е особено важен за спортистите, трениращи с тежести, тъй като осигурява необходимия функционален капацитет на сърцето /сърдечен ритъм, кръвно налягане/. И обратно, недостатъчните магнезиеви нива могат да причинят мускулна умора, крампове и тремор и може да предизвикат мигрена, астма и смущения при храненето.

Магнезият напуска организма чрез потта

Преди да побързате да компенсирате загубата му с добавка обаче, се консултирайте с вашия лекар, тъй като прекомерната употреба може да доведе /както е случая и с останалите минерални добавки/ до диария и други стомашночревни разстройства. (“Vitamin Comer” Muscle/Fitness, April, 1996, стр. 64.). Следващият списък е на храни, богати на магнезий:

# риба

# зрял боб

# зелен фасул

# спанак

# пълнозърнест пшеничен хляб

# овесени ядки

# булгур

# банани

# портокалов сок

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.
Натрий – колко малко знаем за него

Натрият играе съществена роля за няколко жизнено важни функции на организма. Като партньор на калия, той има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Поддържаното необходимо ниво натрий не само действа в синхрон с калия, но и изпълнява определени самостоятелни функции и е особено важно при …