Мъртва тяга – фитнес упражнения за гръб

Мъртва тяга – фитнес упражнения за гръб

Мъртва тяга: техника на изпълнение

Мъртвата тяга е фитнес упражнение за оформяне масата на гърбa и неговата плътност (в зависимост от хвата и разновидността на изпълнение). Базово, изграждащо масата на целият гръб движение.

  • Застанете стабилно с успоредни ходила на ширината на рамената. Хванете лоста с тежестите в надхват и с обгръщащ палец. Дръжте кръста изправен, подобно на арка. Погледа да е само напред, а не надолу! Издърпвайте тежестта и лоста нагоре с участие на гърба, а не ръцете. Ще усетите натоварване по цялата гръбна повърхност и изправяйте бавно, с издишване, почти до изцяло изпънато положение.
  • В горната точка, не заключвайте кръста, защото цялото натоварване ще се пренасочи и това е напълно излишно, а дори и опасно, ако тежестта е голяма. Почти до достигане на крайна позиция, поемете въздух и разтваряйте гърба до долу до долна изходна точка.

Мъртва-тяга-с-щанга-за-гръб

Никога не почивайте в нито една фаза на движението – то трябва да е плавно, да не се накъсва и движението трябва да е контролирано! Не изпозлвайте фитили, а дърпайте със собствена сила, със силата на гърба. Всичко останало минава в сферата на пауър лифтинга, аз тук ви уча на фитнес движения.

Видео демонстрация на мъртва тяга

Обратно към раздел „Фитнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив