Научни данни за хранителната добавка хитозан – описание

Сподели!

Всичко-за-хитозан-хранителна-добавка

Хитозан - научни данни

Хитозан – описание

Хитозанът се появява на сцената без много фанфари. За повечето професионалисти в областта на здравеопазването неговите положителни качества все още не са доказани. Първите данни за неговата употреба обаче доказват, че той може да е ефективен и при изграждането на повече мускулна маса, тъй като задържа образуването на мазнини!

В следната статия на Джон Романо (Muscular Development: Vol. 37, No. 4, April 2000, стр. 66-68) се разглеждат много от положителните страни на този продукт. Хитозанът е алкализирана форма на хитин, подобен на целулоза полимер във гъбичните клетъчни стени. Това е влакнесто вещество от животински произход, което не позволява на клетката да абсорбира мазнини.

Образуване на хитозан

В качеството ми на биолог и зоолог на безгръбначните животни, завършено с отличие към Софийски Университет “Св. Климент Охридкси, си позволям да твърдя, че това е една изключително ефективна хранителна добавка. Получена в резултат на техническа обработка, като използваната суровина са редица безгръбначни видове животни с хитинова обвивка. От тук идва и търговското й наименование – хитозан.

Важно е да се подчертае, че хитозан (за разлика от продуктите, съдържащи растителните влакна) има една аминогрупа, която още по-ефективно го свързва с мастните клетки! Хитозанът се свързва с мазнините в храната и не позволява те да преминат от червата в кръвния поток. Той превишава по ефективност растителните влакна с цели 55%.

Хитозанът намалява холестерола

Доказано е, че хитозан намалява силно холестерола. При опити с плъхове, хранени с особено големи количества холестерол, приемането на хитозан е предизвикало силно намаляване на плазмения холестерол. При изследването върху хора, приемали 3-6 грама хитозан дневно в продължение на две седмици, се наблюдава 6% спад на холестерола и 10% увеличаване на HDL (добрия” холестерол).

Друго изследване разкрива 43% спад на общия холестерол при пациенти на хемодиализа заради нарушена бъбречните функции, приемали 4 грама дневно в продължение на дванадесет седмици. След лечението в тази група се наблюдава и подобряване на бъбречните функции и по-слаба анемия.

Хитозанът намалява кръвното налягане

Изследванията сочат, че хитозан може да предпази и от повишаване на кръвното налягане след силно подсолена храна. Това вероятно се дължи на по-слабото абсорбиране на хлорида. В едно подобно изследване върху мъже след приемане на много солена храна с по пет грама хитозан дневно не се наблюдава повишаване на кръвното налягане. Консумирането на същата храна без хитозан обаче е довела до повишаване на кръвното налягане.

Образуване на хитозан

На тази схема ви представям химическият път за получаване на хитозан, като краен продукт.

Добавката хитозан е прекрасен вариант, когато имате по-високомазнинни елементи във вашата диета. Използвам я при работа с фитнес клиенти успешно, защото имам нужният опит при съставянето на диети и фитнес програми, от които и вие можете да се възползвате още сега. Или да поръчате вашият продукт от моя магазин.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.
Ендокринна система

Ендокринна система Както нервната, така и ендокринната система осъществяват основните комуникативни връзки в организма. Тя осигурява стабилност на хомеостазата и вътрешната среда. По време на тренировка в организма може да настъпи спад на гликозата в кръвообращението, което може да доведе до влошаване на резултата. Възможно е спортистът (мъж или жена) …