Факти за млечната киселина

Сподели!

belchohristovcom_657

Натрупването на млечна киселина намалява възможността за растеж и развитие. Тя се образува по време на физически натоварвания. Когато организмът не успее да разтвори млечната киселина поради недостатъчни количества кислород, тя започва да се натрупва. Това се получава и при аеробна работа (акумулиране на кръвен лактат) и при анаеробна работа (мускулна обмяна на веществата). По време на тренировката с тежести млечната киселина се образува в резултат от мускулната обмяна на веществата. При умерени натоварвания (както е по време на загрявката) също се образува млечна киселина, но в системата има достатъчно количество кислород за нейното разграждане. Ако загрявката е твърде продължителна и кислородните нива в системата спаднат, млечната киселина не се разгражда, а само и единствено се натрупва.

Отклоняване на нервните импулси


Млечната киселина
се разглежда като дефлектор на нервните импулси, което ще рече, че тя силно намалява броя на сигналите, предавани от мозъка към работещите мускули. Установено е, че силата на предавания сигнал зависи от неговата интензивност и продължителност. Ако млечната киселина заглушава изпратения нервен импулс, неговата интензивност силно спада. Освен това, без наличие на кислород, мозъкът не може да изпраща силни сигнали с необходимата продължителност, за да се изпълни и едно повторение, а камо ли цяла серия повторения!

Активиране на по-малък брой двигателни единици

Когато силата на изпращания сигнал спадне, се намалява и потенциалната възможност за активиране на по-голям брой двигателни единици. Без това активиране, мускулът не може да реализира максимален растеж и развитие. Ако трениращият диша дълбоко, той ще приведе в действие най-важния фактор за мускулната хипертрофия по време на тренировъчен режим.

Бодибилдърът, който упорито не си поема дъх, докато не изпълни цялата серия повторения на мускулните съкращения, стимулира натрупването на млечна киселина, тъй като не разполага с необходимите кислородни нива за разграждането й. Поемането на недостатъчно въздух по време на тренировка влияе отрицателно върху мускулния растеж и развитие. Поради вредното влияние на млечна киселина върху мускулната хипертрофия риск от травми става още по-голям.

Спорадична мускулна реакция

По-горе казахме, че млечната киселина заглушава сигнала на нервния импулс. Мускулите реагират на сигналите, които получават тях. Ако сигналите са изкривени или откъслечни, и мускулният отговор ще бъдат не такъв какъвто желаем да е. Слабите сигнали към мускулите водят до по-слаба от максималната интензивност на мускулното съкращение. Щом се намали силата на съкращенията, трениращият се излага на опасността от травми, тъй като не може да упражнява необходимия контрол върху движенията си. Вече видяхме как със задържането на дишането си се стремим набързо да приключим със серията. Съкращенията ни стават кратки и панически забързани, а движенията резки и отсечени. Прекалено бързото изпълнение без плавни, добре контролирани мускулни съкращения може да предизвика сериозни неприятности.

Повишаване на безопасността

Правилното дишане, включващо едно вдишване и издишване при всяко повторение, осигурява необходимото ниво на безопасност. Като снабдява организма с необходимите нива кислород, трениращият може да забави движенията си до желаната скорост без да се налага да препуска, когато настъпи умората. Освен това, той може да изпълнява правилно всяко движение и да избегне опасността от увреждане на съединителната тъкан, връзките и сухожилията си.

“Прикован” от тежестта

Неправилното дишане не само води до натрупване на млечна киселина и съответно до заглушаване на нервните импулси То излага спортиста и на огромен риск от травми. Споменато бе, че мускулната реакция съответства директно на силата на предавания нервен импулс. При намаляване на предавания сигнал под влияние на натрупаната млечна киселина, мускулите започват да се уморяват по-бързо от обикновено. В резултат на това, спортиста може да достигне точката на пълно изтощение и до невъзможност да избута тежестта. Често наблюдаваме подобна ситуация при изпълняване на силови преси от лег (бенч преси) или на серия преси от клек.

Оползотворяване на кислорода

Основното значение на издишването във форсираната фаза е свързано с оползотворяването на кислорода по време на работа. Вдишването във фазата на релаксация дава възможност за презареждане и позволява задачата в усилен режим на работа да бъде изпълнена от система, добре заредена от кислород, а не от система без кислород.

Наличието на кислород

От огромно значение е да се прилага подхода, насочен към осигуряване на достатъчно ниво кислород в системата при усилена продължителна работа. Когато вдишваме във фазата на ексцентрично съкращение, зареждаме организма достатъчно за фазата на концентрично съкращение на движението. Ако се вдишва в концентричната фаза, организмът няма достатъчно време да използва поетия кислород. Системата е принудена да работи в състояние на кислороден дефицит. Макар и да ни се струва по-естествено и удобно да вдишваме при издърпването, от научна гледна точка, по-висшето зареждане с кислород при вдишване във форсираната фаза на движението е много по-полезна и е от огромно значение за спортиста

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната създадох онлайн платформа за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.
Л-карнитин – златни факти

Л-карнитин до скоро се причеслявашекъм групата на аминокиселините. Последните данни сочат, че това съединение спада към семейството на витамините от група В. В тялото, Л-карнитин се синтезира (образува) от аминокиселините лизин и метионин. Организмът ни произвежда много малко количество собствен карнитин, което с напредването на възрастта намалява. Играе много важна …