Класификация на въглехидратите

Въглехидратите се разделят на две основни категории:

  • Прости /непълноценни/ въглехидрати
  • Сложни /пълноценни/ въглехидрати

Прости въглехидрати

Състоят се от прости захари, наречени монозахариди, или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Простите въглехидрати се съдържат в храни като захарни пръчки, сладолед, сладкиши и бонбони. Калориите, получени от простите източници на въглехидрати, могат да се разглеждат като “празни” калории и като такива се счита, че не са от голямо значение за бодибилдъра. Основната причина, да бъдат наричани простите въглехидрати “празни” калории се състои в това, че те не могат да се натрупват в организма като гликоген. Гликогенът се разглежда като основно гориво за мускулите по време на физическо натоварване – без подходящо гориво не може да се очаква от мускулите да действат на максимално ниво.

Сложни въглехидрати

Състоят се от полизахариди, изградени чрез образуването на много захари. Полизахаридите са по-висши от монозахаридите и дизахаридите защото два или три захари са съчетани така, че да образуват нишесте. Нишестето произвежда гликоза, която пък води до образуването на гликоген. Сложните въглехидрати се съдържат в тестените произведения, едрозърнестите хлебни произведения и топлите зърнени храни: в ориза, овесената каша, както и в печените картофи.

Кафeвият ориз е също така отличен източник на сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати се считат за висококачествени храни, тъй като могат да се натрупват в организма под в формата на гликоген.

Класификация на полизахаридите /сложните въглехидрати/

Полизахаридите се разделят на две основни групирастителни и животински. Двете основни форми на растителните полизахариди са нишестето и целулозата.

Нишестето е най-познатата форма и може да се открие и в други храни като царевицата, различните семена и зърнени растения, от които се правят хляба, зърнените храни, спагетите и някои сладкиши. Полизахариди във формата на нишесте се намират и в бобовите растения и картофите. Нишестето се счита за най-важната форма на въглехидратите и представлява основната суровина в състава на диетата на спортиста.

Никой, който се подлага на силова тренировка, не би трябвало да избягва сложните въглехидрати. За съжаление, стандартната диета в Северна Америка като че ли предлага намаляване на сложните въглехидрати и увеличаване на простите.

Подвеждащите описания върху опаковките на хранителните продукти

Информацията, предлагана върху опаковките на хранителните продукти, които купуваме, включва количеството въглехидратно съдържание, но не уточнява дали въглехидратите са прости или сложни. В резултат на това купувачите често се подвеждат като смятат, че ако поемат необходимото количество въглехидрати, посочено на опаковката, ще спазват подходящата диета – това е погрешно. Всички трябва да търсят храни, богати на сложни въглехидрати, и да избягват простите въглехидрати.

Здравословният ефект на растителната форма на сложните въглехидрати

Друг източник на сложни въглехидрати са растенията. Структурата на растенията – стъблото, семената, корените и листата – са изградени от полизахариди и осигуряват най-важния хранителен компонент – влакнестата тъкан /целулоза/.

Членовете на медицинската общност и специалистите по здравеопазване защищават идеята, че поемането на храни с влакнеста тъкан е инструмент за намаляване на риска от няколко свързани със здравето проблеми, включително и от раковите заболявания. Поемането на целулоза определено може да намали увеличаването на теглото и да ограничи риска от сърдечен инфаркт, причинен от наднорменото тегло.

Поемане на храни с целулоза и намаляване на холестерола

Сърдечните заболявания намаляват под влияние на храните, съдържащи целулоза, и с ограничаване на холестерола. Натрупването на холестерол е основната причина за нарушаване на функцията на сърцето в резултат на това, че създава напрежение в него, блокирайки сърдечните пътища.

Консумирането на целулоза може да намали холестерола като дава възможност да се прочистят пътищата на кръвообращението и значително да се намали натоварването на сърцето.

Ефектът на храни, съдържащи целулоза, върху храносмилателната система

Друго благоприятно въздействие върху организма на консумирането на храни, съдържащи целулоза, е облекчаването на стомашночревните смущения, получени при бавното преминаване на храната през храносмилателната система. Ускореното преминаване на храната през храносмилателната система допринася съществено за намаляване на риска от рак на червата.

Виждаме, че поемането на сложни въглехидрати благоприятства здравето в две основни насоки: 1. Осигурява гориво за организма и 2. Намалява риска за здравето

  • Вижте и още загадката на въглехидратите, част I
  • Вижте и още загадката на въглехидратите, част II

Въглехидратите винаги са ме вълнували и винаги внимателно работя с тях в програмите ми за отслабване и мускулна маса. Защото те са бои, от които както може да се направи прекрасна картина, така и да се сътвори ужасно падение. Пишете ми през формата за контакт, ако за ви заинтригували темите в споделените линкове.

Класификация на въглехидратите 4.50/5 (90.00%) 6 гласа

Дай своята оценка и вот за този материал! Участвай с коментар чрез Facebook. Използвай: кирилица, истинска снимка и позитивна мисъл. Благодаря ти!

Фитнес партньорът при изпълнение на клек с щанга зад врат

Кадри от курсовете ми за фитнес треньор и диетолог по стандарт Belchohristov.Com. Вие можете веднага да се запишете и участвате на тях. За да знаете повече, дори и това да е за лична употреба. Фитнес...

Close