Бременност и хранене

belchohristovcom_751

Храненето на бременната жена и кърмачката се различава от нормалното хранене. Китайците с право казват „когато детето се ражда то е вече на девет месеца”.Това означава, че новороденото дете по време на бременноста се е хранело изключително от храната, която приема майката.

При бременност възниква сложна, развиваща се във функционално и морфологично единство, система “майка-плацента-плод” със специален метаболизъм, който предявява нови физиологични изисквания към хранителни внос. Бременността се характеризира с преобладаване на процесите на синтез и изграждане, които са неосъществими без необходимия внос на градивни вещества и енергия.

Белтъчините са една от най-съществените и незаменими хранителни съставки. При нормално протичане на бременността около 1/3 от белтъчините, приети с храната, са необходими за плода, 2/3 от белтъчините покриват потребностите на майката.За правилно хранене на бременната се препоръчват лесно усвоими белтъчини с висока биологична стойност, в съотношение белтъчини от животински произход 60% и от растителен произход 40%. Относителният им енергиен дял нараства на 15% от общата потребност.

Мазнини – обмяната на мазнините по време на бременността е относително забавена. Допълнителният внос на мазнини с храната включва през първото тримесечие на бременността 5 грама, през второто – 8 грама и през третото – 11 грама дневно. При бременност 30% от общото количество мазнини трябва да е от растителен произход. При такива условия системата “майка-плацента плод” може да удовлетворява потребностите си от незаменими мастни киселини.Техният относителен енергиен дял възлиза на 28-30%.

Въглехидратите се увеличават по тримесечие с повишаване на енергетичните потребности на бременната съответно с 20 грама дневно през първото тримесечие, с 39 грама през второто тримесечие и с 47 грама през третото тримесечие на бременността. Желателно е да се приемат лесно разграждащи се плодови и млечни захари, пчелен мед и други, до 32%-ов дял.

Витамини – процесите на усилен белтъчен синтез, на растеж и развитие на плода изискват повишен прием на витамини. От групата на водноразтворими витамини най-високи са потребностите от витамин В6 и витамин С, който през последното тримесечие на бременността достигат съответно до 18 мг и 120 мг дневно. За нормалния растеж на плода е необходимо да се увеличи дневният внос на калция чрез храната. При небременни нормата за този внос е 800 мг дневно, а при бременните – 1100-1500 мг дневно. Тези потребности се удовлетворяват чрез приемане на мляко и млечни продукти. Увеличава се вносът на фосфор като част от калциевата обмяна, при съотношението между калция и фосфора 1:1. Нараства и потребността от желязо, като достига до 28 мг/24 часа.

Режим на хранене – най-добре се възприемат 4-кратният прием на хранене през първото тримесечие и 5-кратният прием на хранене през второто и третото тримесечие на бременността. Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително). Да се храним за двама не значи да ядем два пъти повече, а два пъти по пълноценно.

Няколко по-конкретни напътствия:

• Четири или повече порции плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят нужните витамини и минерали.

• Четири или повече порции пълнозърнести и житни храни, които ще ви доставят необходимата енергия.

• Четири или повече порции мляко и млечни продукти за осигуряване на достатъчни количества калций.

• Три или повече порции нетлъсто месо, пиле, риба, яйца, ядки, боб или грах, съдържащи основно протеини.

belchohristovcom_750

При неподходящ режим на работа, почивка и хранене дори и нормално протичащата бременност може да доведе до увреждане на организма на жената. Необходимо е да се полагат допълнителни грижи в периода на бременността за поддържане и укрепване на нейното здраве. Можете да пиете витамините за бременни, или да тренирате по конкретна фитнеса програма, създадена от мен – специално за бременни! Това може да стане или под мое лично ръководство във фитнес студиото ми, или да ви изготвя хранителна и фитнес програма за домашни условия. Можете да посещавате и фитнес салон отделно, с папка BelchoHristov.Com – наръчника ми за млади майки! Свържете се с мен, дори сега!

Оцени този материал

Ако ти е харесал този материал: сподели го, коментирай го и гласувай със звезда! Благодаря ти. Ти си моят верен читател!

коментара по темата:

Facebook

Twitter

“Свали 4 кг мазнини за месец, 8 кг за два с BelchoHristov.Com”

С настъпването на пролетта отваряме гардеробите и виждаме дрехите от миналата година. Стават ли ни, да си купуваме ли нови? Как ще изглеждаме в тях, изобщо харесваме ли се, отиват ли ни и т.н. Моята...

Close