Научни данни за хранителната добавка хитозан

Хитозан - научни данни

ХИТОЗАН

Хитозанът се появява на сцената без много фанфари. За повечето професионалисти в областта на здравеопазването неговите положителни качества все още не са доказани. Първите данни за неговата употреба обаче доказват, че той може да е ефективен и при изграждането на повече мускулна маса, тъй като задържа образуването на мазнини!

В следната статия на Джон Романо (Muscular Development: Vol. 37, No. 4, April 2000, стр. 66-68) се разглеждат много от положителните страни на този продукт. Хитозанът е алкализирана форма на хитин, подобен на целулоза полимер във гъбичните клетъчни стени. Това е влакнесто вещество от животински произход, което не позволява на клетката да абсорбира мазнини.

Образуване на хитозан

В качеството ми на биолог и зоолог на безгръбначните животни, завършено с отличие към Софийски Университет “Св. Климент Охридкси, си позволям да твърдя, че това е една изключително ефективна хранителна добавка. Получена в резултат на техническа обработка, като използваната суровина са редица безгръбначни видове животни с хитинова обвивка. От тук идва и търговското й наименование – хитозан.

Важно е да се подчертае, че хитозанът (за разлика от продуктите, съдържащи растителните влакна) има една аминогрупа, която още по-ефективно го свързва с мастните клетки! Хитозанът се свързва с мазнините в храната и не позволява те да преминат от червата в кръвния поток. Той превишава по ефективност растителните влакна с цели 55%.

Хитозанът намалява холестерола

Доказано е, че хитозанът намалява силно холестерола. При опити с плъхове, хранени с особено големи количества холестерол, приемането на хитозан е предизвикало силно намаляване на плазмения холестерол. При изследването върху хора, приемали 3-6 грама хитозан дневно в продължение на две седмици, се наблюдава 6% спад на холестерола и 10% увеличаване на HDL (добрия” холестерол).

Друго изследване разкрива 43% спад на общия холестерол при пациенти на хемодиализа заради нарушена бъбречните функции, приемали 4 грама дневно в продължение на дванадесет седмици. След лечението в тази група се наблюдава и подобряване на бъбречните функции и по-слаба анемия.

Хитозанът намалява кръвното налягане

Изследванията сочат, че хитозанът може да предпази и от повишаване на кръвното налягане след силно подсолена храна. Това вероятно се дължи на по-слабото абсорбиране на хлорида. В едно подобно изследване върху мъже след приемане на много солена храна с по пет грама хитозан дневно не се наблюдава повишаване на кръвното налягане. Консумирането на същата храна без хитозан обаче е довела до повишаване на кръвното налягане.

Образуване на хитозан

На тази схема ви представям химическият път за получаване на хитозан, като краен продукт.

Добавката хитозан е прекрасен вариант, когато имате по-високомазнинни елемнти във вашата диета. Използвам я при работа с фитнес клиенти успешно, защото имам нужният опит при съставянето на диети и фитнес програми, от които и вие можете да се възпозлвате още сега. Веднага разгледайте всички видове хранителни добавки, които ви предалагам.

Оцени този материал

Дай своята оценка и вот за този материал! Участвай с коментар чрез Facebook. Използвай: кирилица, истинска снимка и позитивна мисъл. Благодаря ти!

Ендокринна система

Ендокринна система Както нервната, така и ендокринната система осъществяват основните комуникативни връзки в организма. Тя осигурява стабилност на хомеостазата и вътрешната среда. По време на тренировка в организма може да настъпи спад на гликозата в...

Close