Черен пипер – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт (подправка)

Черният пипер е изключителна подправка към храната! Познат като “лютива подправка”, която освен пикантния си вкус, тя всъщност ни дава много полезни микронутриенти (вещества). Черният пипер стимулира отделянето на солна киселина. Това подобрява самото храносмилане и ето защо, често в диетите за отслабване и здраве препоръчвам на клиентите ми да ползват черен пипер! Отделно, черният пипер предотвратява възникването на нежелани процеси и оплаквания от продължителния престой на храната в стомаха, като киселини и тежест и т.н.

Точно тази полза на черният пипер обаче не е за подминаване, а именно с предотвратяването на престоя на храната в стомаха се избягва ферментирането й. Което както знаем е и основна причина за появата на метеоризъм и използването на подправката от векове като газогонно средство (подобно на ментата, която ни кара да се оригваме). Освен това черният пипер е добър диуретик.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Диетичен начин на обработка

Както повечето други подправки и тук, черния пипер е добре да се слага като овкусяваща добавка накрая на термичната обработка на храната. По този начин се запазват именно тези качества и свойства. . С нея овкусявайте пилешкото месо, телешкото месо, сьомгата и т.н.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на черния пипер:

Приложение

Черният пипер използвам като задължителна подправка при казуси като:

 • Полезен микросъстав

  Черният пипер съдържа важни натурални антиоксиданти, които са полезни за здравето на стомашно-чревния тракт. Черните зрънца са отличен източник на манган – само в 4-5 грама черен пипер се съдържат 12% от дневните нужди на организма, което го прави полезен за костите и нервната система и за редица ензими в тялото.

  Подправката черен пипер съдържа още витамин К и желязо, както и мед и фибри.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Степер – начин на ползване и приложението му във фитнес тренировките

  Степерът - уникален кардио уред! Често това е най-неизползваният фитнес уред във всяка зала. Само най-упоритите и запознати с неговите...