Фитнес тренировки за начинаещи

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Фитнес-тренировки-начинаещи

Фитнес тренировките за начинаещи са първият етап, през който всеки един човек трябва да мине. Провеждат се тренировки от кръгов тип или т.нар. “кръгови фитнес тренировки”. Това означава, че в рамките на 1 тренировка, се обхождат и тренират всички мускулни групи.

Описание на кръговият фитнес принцип на трениране при начинаещите

В рамките на едно фитнес занимание (тренировка) се тренира цялото тяло и всички мускулни групи. Това означава, че се тренират както мускулите на гърдите, рамената, мишниците и корема, така и бедрената и прасцова мускулатура. В рамките на 45-60 минутно занимание се тренират мускулните групи от големи към малки. Има няколко разновидности, по които може да се осъществи тренировката за начинещи:

 • кръгова фитнес тренировка със свободни тежести
 • кръгова фитнес тренировка със машини
 • кръгова фитнес тренировка от смесен тип

Седмична сплит програма

Има и друг принцип на кръгови тренивки:

 • в рамките на гигантска серия (всичките упражнения едно след друго) да се обходят всички мускулни групи
 • в рамките на отделни серии, всяка мускулна група да се тренира и приключи след това работата по нея и така да се продължи с другата мускулна група

Сами виждате, разнообразието е голямо. То се определя за всеки индивид, конструкцията му и целта ми отделно. Но … варианти поне дузина. Колкото и да имате огромно желание за по-бързи резултати, трябва да знаете, че тренировките за начинаещи се изпълняват до 4 пъти седмично. Средно и оптимално е те да са 3 на брой. Или изпълнени в дните понеделник, сряда и петък или в дните вторник, четвъртък и събота. Трети вариант е просто да се тренира през ден.

Нужни са почивни дни, за да има максимално и добро възстановяване. Т.е. растежа или отслабването ви основно стават и извършват в извънтренировъчна среда! Ето затова са необходими почивните дни и затова се тренира между 3 и 4 пъти седмично.

Цел на фитнес тренировките при начинаещите

Основната цел при тренировките за начинаещи е да се заучат фитнес движенията, да се отрепетира техника на изпълнение и да се научи трениращия как да диша! Основните цели на начинаещиети са три:

 • да отслабнат
 • да покачат тегло
 • да спортуват просто за здраве

За да се премине на следващият етап, тренировки за средно напреднали, трябва внимателно точно тук да се подходи. Имам във предвид, че така или иначе ще тренирате кръгово, затова 3-те типа кръгови тренировки зависят от вашата цел. Ако ще спортувате за здраве, направете микс между упражненията със свободни тежести и машини. Ако ще покачвате тегло, наблегнете на свободните тежести. Ако ще отслабвате, машините са чудесни като старт.

При всички случаи обаче, фитнес тренировките за начинаещи са за:

 • оформяне на опорно-двигателния апарат
 • създаване на баланс и техника при изпълнението на фитнес упражненията
 • заучаване на правилната техника на дишане
 • подготовка за същинската част

Фитнес тренировките за начинаещи са за всички, които не са стъпвали във фитнес зала или са направили прекъсване за повече от 4 месеца. Продължителността на кръговите фитнес тренировки е индивидуална, но не по-малко от 6 календарни седмици.

Следете раздел “Фитнес тренировки”.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Обща характеристика на протеините, мазнините и въглехидратите

Основните хранителни вещества в природата за протеините, въглехидратите и мазнините Макар и всеки ден ние да ядем и консумираме храна,...