Цялата истина за фитнес нагласата като начин на живот – тренировки и хранене

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Истината-за-фитнесът-като-начин-на-живот

Фитнесът и диетите вървят ръка за ръка. Днес, всеки втори говори за диети, а всеки десети посещава фитнес зала … но най-важният въпрос е:

“Осъзнавате ли какво всъщност представляват фитнеса и храненето като култура и начин на живот?”

Я пак се замислете? Отговорете ми – какво е фитнес? Чий е неговият корен? Какво представлява диетата и защо тя е само една? Ако се затруднявате още от сега да формулирате вашите кратки и съдържателни отговори, то това означава, че вие не разбирате изцяло тази идеология. Да – това не е само бързо и устремено развиваща се индустрия! Това е начин на живот! И точно в духа на поетичните новоизлюпени “експерти” по фитнес и хранене, ще задълбая доста по-навътре по темата фитнес и хранене (диети).

Какво е фитнес?

Фитнесът е съвършено нова потребност на модерния и трезво мислещ човек. Това е начин, с който да се обработва най-добре мускулната сила, издържливост и визия на човешкото тяло, както и чрез фитнес тренировки да се извайва такова тяло, каквото са проектирали нашите собствени мисли. Това е единственият вид спортна дейност, който толкова директно удовлетворява търсенето – крайният резултат, наречен – цялостна визия и функционалност на едно място.

Спортове като уличен фитнес, кросфит, аеробика и т.н. нямат тези възможности и “способности”: по такъв добър и директен начин да обработят мускулите ни, че наистина да харесаме крайният резултат. Това включва и програмите за отслабване и мускулна маса – покачването на чиста мускулна тъкан или отслабването със запазване на мускулната маса са немислими, ако не се приложи фитнес модела по време на нашата подготовка.

За мое съжаление, днес това не е приоритет! Винаги и на всяка цена се търси бързия резултат. Това не е правилно! Първо – защото бързи резултати няма! И второ – нещата не са толкова прости.

Фитнесът е вид култура. Не бъркайте фитнес със бодибилдинг! Особено в състезателната му част. Да – аз изглеждам малко по-внушително, но все пак не влизам в рамката на културизма. И нарочно – не защото целя да бъда културист, а за да давам спокойствие на малките, че нещата са постижими. За да бъда онзи гарант пред всички родители, че това което ще правят техните деца ще е правилно и здравословно.

Фитнесът не е секс! Сексът в наши дни продава. Но фитнесът не е онази част от индустрията, която трябва да е. Всъщност, в България нещата тепърва започват да се подреждат. Фитнес принципите едва сега ще навлязат и най-накрая хората ще разберат, особено по-възрастните, че фитнес означава уелнес!

Какво е фитнес уелнес модерното виждане и тенденция

Наскоро пред дагестански ученици имах семинар по тази тема: “Какво представлява фитнес уелнес туризма по света?”. В темата, която използвам за пример пред всички вас, споделих всъщност какво е фитнес и какво е уелнес. Фитнес означава хармония, симетрия, духовност. Уелнес е и още нещо. Уелнес принципите се разглеждат в 12 отделни точки, ето ги и тях:

1. Отговорност към себе си
2. Дишане
3. Усещане
4. Хранене
5. Движение
6. Чувстване
7. Мислене
8. Играене и работене
9. Общуване
10. Интимност
11. Намиране на смисъл в живота
12. Трансцендиране – отвъд реалното

Ако вникнете дълбоко във смисъла на думата фитнес, така, както го виждам аз, ще видите, че той няма нищо общо с блъскането на големи тежести из фитнес залите, които всъщност в голямата си част бодибилдинг зали. В бодибилдинга няма нищо лошо. Просто разграничавам фитнес от бодибилдинг и имам правото да го правя. Вижте сами защо:

Чрез фитнес принципи помогнах на хора с:

 • Сериозни проблеми с холестерола и високото кръвно налягане
 • Тежка бременност
 • Диабет тип I и II
 • Онкоболни, претърпели химио и/или лъчетерапия
 • Хора, които имам трудности и проблеми с ерекцията, либидото, оплодителната възможност и шанс за оплождане (възпроизводство)
 • Проблемно тегло и визия

Както и много други казуси съм разрешавал, разбира се. Причината – дълбоко изучих всички фитнес похвати и стандарти на хранене. Тези принципи работят!

Какво е хранене?

Храненето от дълбоки времена е средство, с което си набавяме нужната енергия, за да съществуваме. Хората сме хетеротрофни организми – имаме нужда от външен източник на енергия и това ние откриваме чрез храната. Хилядолетия по-късно, днес ние гледаме на храната като кулинарно изкушение. Фитнес принцпите налагат храната да бъде нашето лекарство – за по-добър живот.

Като диетолог, разглеждам храната и храненето като 100%-тна индивидуалност. Глупаво и неправилно е сами да решим (обикновения човек няма тези познания и опит) с какво да се храним. Например ние сами да вземем решение какви ще сме: вегани, вегетарианци или всеяди. Човек трябва да яде това, от което има нужда. За да бъде част от гореспоменатия списък с 12 елемента на уелнеса.

Диетата е една. Това е работещата диета, индивидуалната, тази която удовлетворява организма и е пътя, по който целта ни става факт ден след ден. Човек реално трябва да е на диета от раждането му до края на своите дни. Но диета в страната ни има повече комерсиален характер, от колкото духовен или какъвто там искате … диета е начин на хранене. Начин на чувстване. Начин, по който искаме да бъдем в този свят – т.е. да сме красиви, стройни, хубави и здрави.

С какви диети и на какви хора съм помагал?

Само чрез хранителни програми, съм помагал на хора:

 • с проблемно изхождане (запек)
 • с обриви по тялото
 • с алергии
 • с проблемни простата, пикочен мехур, кръвно и кръвна захар
 • с остеопороза
 • с целулит
 • с под и наднормени килограми

И много други, разбира се. Казусите са подобни като малко по-горе споменатите, което е просто доказателство, че двата елемента на моята професия – хранене и фитнес, вървят ръка за ръка! Солидна основа, за полагането на нов стандарт на живот! Да – в това се състои моята истинска работа – да помагам на хората да живеят по-добре.

Извoди

Фитнес-хранене-и-уелнес

Фитнесът не е ясна материя, храненето също. В тази връзка, моя блог за фитнес и хранене разглежда основно точно това – фитнеса и храненето като нов стил на живот. Приложимостта на моите виждания обхваща много повече хора – дори и нетрениращи. А спорта е задължителен, ако искаме да сме още по-здрави и приспособими, към бързо развиващата се среда. Приложение на всичко до тук има – доказателство са хората на които съм помагал и тези, които привличам с моите собствени виждания. Което ме прави един щастлив фитнес консултант.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Всичко за микронутриентите – витамини

Въведение зa витамините Витамините имат важното значение за организма ни. Изследванията през последните години над темата витамини се увеличиха и...