Уелнес и клиенти: епизод # 3

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

Izgotvqne-na-fitnes-programa-i-dieta

Не винаги, модата по “Био-кетъринг” и доставка на “еко храни” до офиса ви е всъщност здравословно! Не ми вярвате ли? А трябва! Защото често, тази “мода” има комерсиален, а не професионален характер.

“Био” и “еко” не означават правилно и целесъобразно. Изучил съм почти всички “модерни” фирми, които твърдят, че предлагат “здравословна кухня”. Всички! Нито една от тях, не предлага обаче баланс между трите вида макронутриента! И от тук започват проблемите на клиентите със сериозен месечен абонамент … към същите тези фирми …

Представям ви един виртуален казус в рубриката ми “Уелнес и клиенти” – дама, която има 6-дневен работен седмичен режим. Работата й започва от 7 сутринта и завършва на работна среща до към 8 вечерта. Но преди това:

izgotvqne_fitnes_programa_za_advokati

Да – това е реалния казус, с който желая да ви ангажирам – и като внимание и като аудитория, която да споделя това, защото е важно! Живеем както казах във времена на “био” и “еко”, но също така и във времена с бум на здравословните оплаквания и заболяванията.

Причината за това са не стресът, а нередовното хранене, неправилното хранене, липсата на здравословен фитнес и спорт. Затова се търси лесния начин за достъп на храна, бързото консумиране на храна, както и “модерните” храни. Поставям почти всичко във кавички, защото чрез това влагам както ирония, така и критичност!

Да се върнем на темата обаче … моята клиентка е млада, набираща скорост и популярност дама. нейната професия е адвокат. Тя от няколко години не консумира месо, следва период на вегетарианство, а след това идва и веганството.

Заради т.нар. липса на време, прибягва и до услугите на популярна за град София кетъринг фирма за “био”, “еко” и “здравословно” хранене. Тя закупува (такава е нейната предистория, преди да стане мой клиент) 3-месечен абонамент и се храни с храните, които й сервират хората от кетъринг компанията.

Проблемите на тази млада дама са нетипични ча възсрастта й. А това са вече:

  • болки в ставите
  • обща мускулна слабост
  • поднормено тегло
 • Започваме отзад напред … поднормето тегло започва да тревожи моята клиентка и заради това, тя се свързва с мен. След разговор, аз се запознавам с това, което и споделям с всички вас. Но и разбирам, че не става и въпрос за вече сериозни проблеми – болките в ставите, мускулите …

  Моят отговор беше категоричен, че бих започнал работа с клиент, само ако той ми се довери и направи радикални промени в своя биоритъм. Разбира се, това не означава да казвам на клиента ми колко и как да работи, а как да живее, докато работи, просто защото така ще живее по-дълго!

  Изготвяне на тренировъчна фитнес програма

  Започнах работата с клиента с изготвяне на фитнес програма при подномерно тегло. Ако искате да елиминирате болките в ставите – насочвайте кръв към ставите, чре спорт и в частност фитнес.

  Като фитнес експерт, се спрях над конкретни фитнес упражнения, които да кръвоналиват и насочват повече кръв към проблемите зони. Ставно-щадящи са повечето фитнес машини с бъбрековидни макари. Спрях се над 3-дневен седмичен сплит, с който целях раздвижване (обездвижването също е една от причините са ставните болки!). Само за 4 седмици работа имахме уникален успех. Болките изчезнаха.

  Изготвяне на хранителна програма

  За това се погрижни основно и хранителната диета при поднормено тегло! Категорично казах на моята клиентка да спре с веганството. Изготвих план на хранене с растителен и животински протеин, животиснки мазнини и по-малко растителни и разбира се повече комплексни захари, а не фибри, от салатите.

  Между другото, тук е мястото да посоча слабото и нездравословно звено на повечето кетъринг компании – те не предлагат качествен протеин и комнплексни захари. Почти никой от хората идейници зад същото това “здравословно” не предлагат качествено телешко, заешко, сладък картоф, ориз и т.н. А се налагат салати с киноа, чия, соеви кълнове и т.н. Храни, идеални за гарнитури, но не и като основни … хранения!

  Т.е. новата диета изискваше готвене на храната, консумирането й в определени часови зони. Диетата на клиентката ми имаше за цел леко покачване на протеина, интегриране на сложни захари, прости захари след тренировка и повече животински мазнини. Спрях се над мазнините от заешко, телешко, яйчен жълтък и не подминах зехтина … но с 15% от калориите за деня. Визирам тези на мазнините.

  Т.е. диетата при поднормено тегло при тези индивидуални особености изисква стратегия, план и изчисления. Правейки това и намирайки решения за някои социално-професионални трудности, ние заедно успяхме. Какви бяха проблемите:

  • дамата трябваше винаги да има нещо под ръка, като протеинов десерт. Затова й предложих да си закупи протеинови курабийки
 • Обратна връзка с фитнес клиентите ми

  Непрекъснато поддържахме връзка с клиентката ми. Затова как се чувства, как й понася храната – съгласете се, интегрирането на животинска храна изисква и доверие и време. Но … всичко потръгна добре от самото начало.

  Подобрения в първата седмица имахме по отношение на елиминиране на умората. Определено мазнините тук бяха фактор. Последва повече жичненост и отшумяване на болките в ставите. И накрая, започнахме да покачваме по 100 грама тегло на седмица.

  Краен резултат

  Чудесен! Излязох от режима по най-добрия начин, защото най-добре разбрах нуждата на клиента ми. Не е сложно, когато боравиш с много асоекти на своята работа. На първо място това са знанията, подхода и опита ти при работа с клиенти. След това идва ред на продукти и аксесоари, които селектирам за моята работа, за да ми помагат в лайфстайл насоките, които споделям. И целият този тандем, плюс доверието, както казах, приложението и изпълнението на цялата програма, всичко това даде успех! Тотален успех.

  Обратно към “Начална страница”.

  Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Уелнес и “Птичи гърди” – споделено мнение

  Помолих Дейвид Стоянов за споделено мнение, защото това, което направихме с него, не го е правил никой за България -...