Omega 3-6 мастни киселини

FacebookGoogle+TwitterСподели!

belchohristovcom_265.jpg

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА РИБНИТЕ МАЗНИНИ ОМЕГА-3 И ОМЕГА-6

В голямото съдържание на мастни киселини в рибните масла се крие огромна анаболна сила. Доказано е, че Омега-3 /алфа линоленова киселина/ и Омега-6 /линоленова киселина/ са много продуктивни при стимулирането на мускулния растеж. Тези основни мастни киселини /Омега-3/, съдържаща се в рибите, обитаващи бързи и студени води, като пъстървата и сьомгата, както и в каноленото и лененото масло и Омега-6, съдържаща се в растителните масла, могат значително да стимулират производството на мускулна тъкан.

Това се постига чрез тяхната роля на катализатори на химични реакции, произвеждащи простогландини, които увеличават мускулната маса.

Ролята на простогландините

Простогландините засилват способността на мускула да оползотворява инсулина за стимулиране на мускулния растеж. Те също така спомагат за производството на растежния хормон, който изгаря мазнините и изгражда мускулите.

Освен това, служат и за съхраняване на глутамина – аминокиселина, изграждащата мускулите. Както често се случва обаче, те имат и “обратен ефект”.

Отново се повтаря сценарият за добрата и лошата новина, толкова често срещан в тази толкова сложна област – физиологията. Проблемът се състои в това, че макар производството на простогландини да е положително, процесът може да има и отрицателен ефект.

Ако производството им е твърде голямо, то води до отделяне на простогландин Е-2! Простогландин Е-2 е с отрицателна характеристика, тъй като стимулира редица силно катаболни реакции. (Colgan, M. Muscular Development: circa 1995).

Основният проблем, свързан с отделянето на простогландин Е-2 се състои в това, че той може да доведе до зараждането на ракови клетки и до кожни ракови заболявания. Освен това, намалява способността на имунната система да устоява на болки и още по-важно, да се бори срещу сериозните заболявания. (Colgan, Michael, J. Muscular Development; Circa. 1995).

Баланс между Омега-3 и Омега-6

Важно е да се отбележи, че отделянето на простогландини не непременно води до производство на простогландин Е-2. Обратното, те всъщност подтискат това производство като контролират арахидоновата киселина. (Journal of the National Cancer Institute).

Помнете, че само свръх производството на простогландини води до отделяне на простогландин Е-2. Тайната се състои в това да се намери точният баланс при приемането на важните мастни киселини Омега-3 и Омега-6.

Приемането на мастни киселини и високите аеробни постижения

fatty_acids_pre.jpgНаличието на мастни киселини в системата може да повиши подготовката за издръжливост като повишава VO2 max. Повишаването му означава, че ще се подобри способността на спортиста да приема, отделя, и съответно оползотворява по-големи количества кислород по време на високоинтензивна тренировка.

Доказано е също така, че мастните киселини намаляват нивата на кръвните плочици /тромбоцитите/. Това води до по-положително съотношение на кръвен обем /вискозитет, чрез понижаване на вискозитета (плътността) на кръвта.

Разреждането на кръвта спомага за по лесния транспорт по артериите и вените. Ако вискозитетните нива са високи /кръвта е сгъстена/, кръвта циркулира в системата много по-трудно и наподобява преминаването на чакъл през тръба. Приемането на мастни киселини подпомага и подобрява аеробната работа.

То може да предизвика разширяване на кръвоносните съдове, което засилва притока на кръв към работещия мускул. Повишеният приток на кръв увеличава навлизането на кислород /хемоглобин и миоглобин/ в системата.

Инсулинова резистентност и опасността от сърдечносъдови заболявания

Когато организмът произведе повече инсулин от необходимото, той зацикля подобно на “кучето, което си гони опашката”. Свръх произведеният инсулин не се оползотворява, а се натрупва и захарите, с които той обикновено се свързва, не встъпват съответно в реакция с него. В резултат на това, те повишават своята токсичност, което пък кара панкреасните жлези да произвеждат още повече инсулин. Така не само не се контролира захарта, но и свръх произведеният инсулин става токсичен!

Сърцето изпитва още по-големи затруднения

При това явление с огромен разрушителен ефект, черният дроб превръща свръх производството в липопротеини с малка плътност /триглицериди/. Това затруднява още повече функцията на сърцето като намалява липопротеините с голяма плътност, които предпазват сърцето, отвеждайки нежеланите липопротеини извън него.

Неоползотворените захари веднага се превръщат в мазнини! Това нанася двоен удар върху сърдечносъдовата система. Освен това, вече обяснихме, че консумирането на храна, богата на разтворени мазнини, може да разруши анаболните нива на тестостерона с 30% за два часа след ядене и това нанася удар на растежа и развитието! И обратно, полезните мастни киселини всъщност стимулират отделянето на растежен хормон!

Сериозните странични ефекти, свързани със синдрома на инсулиновата резистентност

Синдромът на инсулиновата резистентност може да предизвика сериозни странични ефекти. С течение на времето, уврежданията прогресират. Свръх дозите от инсулин могат да доведат до производство на токсични нива на захарта, които в съчетание с токсичността на самия инсулин, причиняват опасни заболявания. Този синдром води до проблеми, свързани с нарушаване на функциите на мозъка, сърцето и черния дроб.

Консумирането на рибено масло е доказано ефективно за намаляване на тези рискове. Освен това, вкарването на Омега-3 и Омега-6 в организма може да стимулира редица анаболни и антикатаболни процеси. Като създава добри анаболни условия чрез повишен транспорт и оползотворяване на аминокиселините и гликозата, успоредно с повишаването на производството на АТФ, рибеното масло може да стимулира силно мускулния растеж. Освен това то има и силно антикатаболно действие и може да стимулира оптималния растеж и да развие растежния потенциал! Вижте и от къде може да закупите продукта Omega 3 мастни киселини.

Omega 3-6 мастни киселини 5.00/5 (100.00%) 2 гласа
Всичко за CLA – конюгирана линолова киселина

CLA e абривиатура на конюгираната линоева киселина (CLA-CONJUGATED LINOLEIC ACID). Според научните изследвания CLA има двоен положителен ефект върху спортистите. При неин прием, нивото на мазнините в тялото се понижава, като същевременно мускулатурата се увеличава, благодарение на подобрения биосинтез. Изследванията показват, че се наблюдава нормализиране на инсулиновите нива, докато апетита …