Пируват – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Пируват е вещество, което се произвежда ежедневно в тялото ни при смилането на въглехидратите (захарите и нишестето). Освен това се съдържа в доста храни, разнородни по състав. Ето някои от тях: ябълки, сирене, бира, червено вино. За направата на препарат, пируватът се получава от киселина, която по принцип е нетрайна. Ето защо препаратите на основата на пируват са с малък срок на годност. Или казано по-кратко – Pyruvate подпомага транспорта на глюкозата и протеина до мускулните клетки, където те се изгарят и осигуряват енергия.

Основни функции

Изследванията показват, че пируватът стимулира топенето на подкожните мазнини, като ускорява процеса на изгарянето им с 40%. Едновременно с това произвежда енергия и улеснява вашите тренировки, като ускорява преноса на глюкоза и белтъчини до мускулните клетки. Освен това значително повишава издръжливостта. Действа, като увеличава количеството на АТФ (аденозин трифосфата) в митохондриите и потиска синтезата на мазнини. Пируватът помага на фитнес трениращите да стопят тлъстините без да губят от тонуса и енергията си. За да се установи ефективността на пирувата, в университета в Питсбург е направен следният експеримент: две групи жени, болни от затлъстяване, са подложени на лечение с еднаква диета от 1000 ккал. На едната група се дава 30 грама пируват дневно в продължение на 3 седммци. Ето и резултатът: жените от групата, приемаща пируват, губят 40% повече мазнини, отколкото групата без пируват. След преминаване към нормална диета жените с пирувата възвръщат малка част от теглото си, а тези, неупотребяващи пируват възстановяват значителна част от първоначалните си килограми. С това се доказва, че пируватът стимулира топенето на тлъстините. Според изследователите той навлиза лесно и бързо в почти всички клетки от нашето тяло.

Нашият организъм произвежда пируват по естествен път всеки ден по време на обмяната на веществата или смилането на захарите и нишестето. Пируватът е съединението, което стартира цикъла на Кребс – верига от реакции, в която става пълно разграждане на пируватна киселина до СО2 и Н2О, при което се отделя енергия за нуждите на клетката. Пируватът стимулира топенето на подкожните мазнини, като ускорява процеса на изгарянето им. Оказва феноменален ефект при намаляване на теглото, като едновременно с това е и източник на енергия за по-добро представяне при физическо натоварване, като ускорява преноса на глюкоза и белтъчини до мускулните клетки.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net, в който предлагам само най-работещите продукти, събрани на едно място от цял свят:

Начин на употреба

Най-добре е приемането на пируват да се съчетае с намаляне на калориите във вашата диета. Намалете калориите с 10-15%, за да улесните изгарянето на мазнините. Все още оптималната доза не е точно установена, но се приема, че най-добре е да вземате по 1 грам пируват на 5 кг тегло. Например, ако тежите 80 кг се нуждаете от 16 грама пируват на ден (80 делим на 5 = 16).

Странични ефекти

Пируватът няма сериозни странични ефекти. Такива могат да се наблюдават при значително превишаване на необходимите дози (5 и повече пъти). Изразяват се в образуването на газове и стомашни разстройства. Друг “недостатък” на пирувата е, че е необходим в сравнително големи количества (за разлика от карнитина например). Поради това препаратите на основата на пируват могат да ви излязат скъпички. Но виждате при какви концентрации работят. Подобно на случая с л-карнитина.

Обратно към раздел “Добавки”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Мурсалски чай (Sideritis scardica) цветове – Алин

Високото съдържание на активни вещества в мурсалския чай го правят натурален антиоксидант. Чаят се препоръчва при кашлича, бронхит, бъбречни заболявания,...