Здравословното вегетарианство – разбиване на мита

Вегетарианството-не-е-здравословно

Здравословното вегетарианство за мен не съществува! За мен, основно като човек, това е вид крайност. А крайност е всичко, което е лишено от нещо, с което човешкият организъм е свикнал, привикнал и еволюирал!

Вегетарианство според нуждите

Вегетарианци трябва да са онези хора, които има установен проблем – медицински такъв, за да се подложат на режим с вегетарианска кухня.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Вегетарианство според мирогледа

Имам стотици познати, които от природозащитна гледна точка са вегетарианци и от солидарност не консумират месо. Но някои – ядат риба.

Вегетарианство според мода

Навремето беше модерно и протеиновото хранене, но от тази мода на половината народ му изпищяха бъбреците, лошият дъх не ги напусна до последно и т.н. Йо-йо ефекта пък им беше бонус! Започвам остро коментара си, защото съм един от хората, които имат опит от трите страни на барикадата – бил съм всеяд, вегетарианец и веган! Т.е. тези думи биха се разбрали от човек с опит, а не човек увлечен по модата.

И в трите случая съм бил с фитнес визия, т.е. умеейки да съчетавам протеина, въглехидратите и мазнините, съм придобивал приличен вид. А хора, които са водени от мода, едва ли знаят тези пинизи и тънкости. Нали? Все пак бях длъжен да се обърна и към тях с въпрос … колкото и риторика да лъха от него.

Т.е. модата вегетарианство е една малоумна за мен идея, която отново се разпространи от хора, които имат медиен абонамент някъде!

Защо считам, че вегетарианството е НЕздравословно?

Първо, защото във вегетарианското меню липсват животински мазнини! Те са основният източник на холестерол, от който се образуват половите хормони.

Второ – защото липсва пълноценен протеин! Само животинския профил съдържа всички аминокиселини! Именно наличието на аминокиселини определя биологичната стойност /БС/ на протеина. Трябва да отбележим, че нивата на биологичната стойност на даден протеина се отнасят главно до способността му да задържа азота. Протеините с най-висока БС съответно са най-анаболните протеини. Такива са на първо място яйчният белтък, суроватката от млякото, чистото телешко месо и накрая на редицата са соята, нахута, ориза.

Представете си сега подрастващо дете, на което му липсва суровина за тестостерон, ако е момче или естроген, ако е момиче и за капак му липсва строителен пълноценен материал за неговото израстване? Полезно ли е това?

Споделените до тук САМО два елемента, поради които считам, вярвам и знам, че вегетарианството е поне вид крайност, са достатъчни. Но уважавам клиничните причини за вегетарианството. Това е дълбока, тромава и тежка тема, която няма нищо общо с модата.

Съществуват ли погрешни първични ползи от вегетарианството?

Да! Тези хора изпитват “лекота” и е”енергия”. И нормално – след като са отстранили мазното (прекалено холестеролно насищане), ядат само глюкоза и фруктоза – как по друг начин да се чувстват. Е, за пример – аз също се чувствам леко, когато избирам вида протеин, качеството на въглехидратите и типа мазнини към моето хранене!

Т.е. мит е, че вегетарианците са отделно по-здрави, по-жизнени! Поздравявам всички хора, които са такива, уважавам тяхното решение, но да натрапваш мода, без да разбираш от нея (образно казано, не правя модни дрехи, защото не разбирам от мода) е меко казано подсъдимо! Защото храната определя нашият облик и същност! Да – качеството на пилешкото месо и животинския протеин се изроди, но така стоят нещата и с плодовете и зеленчуците – нима си мислите, че нитратите и тежките метали от въздуха не попадат чрез атмосферата и почвата в растенията? Я пак!?

Изводи, които трябва да се направят

Хранете се балансирано! Не ограничавайте нищо! Ако имате проблемно тегло и визия – нека помогна. Използвайте винаги услугите и продуктите на www.belchohristov.net и след като си направите тялото и формата – учете се как да се храните правилно! Мода в храненето няма. Има физиологични правила. Тях спазвам в последните 3 години. Здрав съм, жизнен и винаги на линия заради вас. Дори смея да твърдя, че съм в пъти по-добре като чувство и жизненост сравнено с един вегетарианец! Понеже на тази тема беше запитването.

Благодаря ви за това, че изчетохте този материал.

Обратно към рубриката “FAQ”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Бързо покачване на мускулна маса при жените – разбиване на мита

Привет Ели, благодаря за писмото. Макар и просто ей така споделено, веднага има нещо, с което няма как да се...