Газообразуващи и алергизиращи храни

Независимо дали сте на диета или хапвате рационално, трябва да знаем, че редица храни образуват неприятните газове и в някои случаи алергични реакции, включително и киселини. В такива ситуации е добре тези храни да се избягват. За съжаление бобовите растения са в списъка на газообразуващите храни. Но не мога да отрека факта, че именно те пък са най-пълноценни, които природата предлага, като източник на протеин без мазнини.

Дебелото черво представлява двустранна мембрана, която абсорбира хранителните вещества и кислорода, но може да реабсорбира и отрови. Вероятно сте чували да казват, че всички болести идват от дебелото черво?

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Здравото дебело черво е от основно значение за общото добро здравословно състояние. Дълготрайното разрешение на проблема с отделянето на газове включва въздържане от алергиращи храни, строгото до крайности спазване на диета, физически упражнения, прием на хранителни добавки без основание и преодоляване на стреса.

Тъй като в храносмилането участват множество основни органи и телесни процеси, истински дълготрайно решение е цялостно подобряване на здравето и програма за поддържането му:

Често срещани газообразуващи храни

  • Семейство бобови
  • Бобови храни
  • Мляко
  • Твърди сирена
  • Сушени плодове
  • Сладкиши
  • Шоколад
  • Пшеница
  • Лук

Как да се освободим от киселините?

Наскоро ми попадна една абревиатура, която само ще я спомена (не сте длъжни да я помните) – GERD. Така се обозначава заболяването гастроезофагиален рефлукс, което означава хронични киселини – едно парещо чувство, усещано в средата на гръдния кош. Рефлуксните болки в гръдния кош понякога са толкова силни, че е възможно да бъдат объркани със сърдечен удар.

Откровенно казано, лично аз съм получавал такива. Това ми се случи тогава, когато приключвах моята диета и реших леко да разнообразя менюто си с “по-народни храни.” Разбира се, това трябваше да стане плавно, а не рязко. Както и обратното – в неистово желание за старт на една диета, много от вас тръгват смело напред, без да знаят каква каша става вътре във вас.

За да се облекчат болките, предизвикани от такива храни, много прибягват до лекарства. Повечето от тях съдържат агенти, които имат и странични действия. Едно лекарство, за което също наскоро четох, казва се Propulsid (съобщение на Нюзуайър Сървис, март 23, 2000 г. Вашингтон), е било дори забранено, защото то е причинявало аномалии в сърдечния ритъм и дори е било свързано с около 80 смъртни случая!

Част от проблема с киселините е непълното смилане на храната. Това може да се дължи на ензимен дефицит, вследствие на дисбаланси или дисфункция на панкреаса, отделящите адреналин жлези и черния дроб. Добавянето на ензими към менюто спомага за овладяване на симптомите. Традиционните лекарства всъщност могат да усложнят проблема, защото пречат на действието на солната киселина и пепсина и така спират разграждането на протеините, нещо, което казах в интервюто за бТВ, но остана неизлъчено:

Има разбира се и някои билки, които се ползват, за облекчаване на киселините. Ето някои от тях:

кора от червен бряст – известна с успокоителното си действие върху раздразнената и възпалена лигавица на стомаха и храносмилателния тракт.

джинджифил – доказан лек срещу колики, газоотделяне, гадене и нарушено храносмилане

хидрастис – тонизира и заздравява лигавица на стомашно-чревния тракт.

сок от зеле – действа успокояващо на стомаха и лекува дори язви.

гама-оризанол – компонент на олиото от оризови трици, помага при язва и гастрит, гадене, стомашни болки и киселини. Според едно Японско проучване пък, сред 375 болници, в 90 % от случаите гама-оризанолът действа в посока намаляване на стомашно-чревния дистрес.

Изводи

Хроничните киселини могат да бъдат сигнал за необходимост от промяна в хранителния режим и намаляване на стреса. Намалете излишното си тегло и ограниченете консумацията на храни, за които се знае, че предизвикват киселини, например домати и цитрусови плодове, високомаслено мляко, алкохолни напитки, кафе, чай, шоколад, както и пържените и пикантни храни! Хранете се здравословно.

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Неправилна консумация на прости въглехидрати

Неправилно е зареждането с гориво чрез прости въглехидрати. Съществува обаче тенденция и към прекалена употреба на прости въглехидрати след физически...