Кратки бележки за холестерола

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в:

  • Участие в изграждането на клетъчните мембрани;
  • Образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други.

По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:
  • тлъстите меса
  • вътрешните органи (черен дроб, бъбреци)
  • яйцата, млечните мазнини и други.

По-голямата част от холестерола в кръвта и тъканите идва от вътрешни системи. Холестеролът обаче не се намира изолиран в кръвта, защото той е свързан с протеините. Те съществуват в две разновидности:

  • Липопротеини с ниска плътност (LDL)

Те разпределят холестерола към клетките и особено към тези от стените на артериите, където се отлагат излишните мазнини. Ето защо LDL холестерола се определя като “лош”, тъй като с с течение на времето се натрупва върху вътрешността на кръвоносните съдове и ги запушва! (виж схемата)

Това запълване на артериите може да доведе до сърдечни заболявания и проблеми: възпаление на артериите на вътрешните органи, Angina pectoris или инфаркт на миокарда, или пък мозъчен инсулт, който може да причини парализа.

  • Липопротеини с висока плътност (HDL)

Това са протеини, които пренасят холестерола до черния дроб, за да бъде елиминиран. наричан HDL холестерола “добър”, защото той не се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Той има свойството да прочиства артериите от натрупаните в тях плаки. така става ясно, че колкото повече е HDL холестеролът, толкова по-малък е риска от сърдечно съдови заболявания.

Холестеролът не е нежелан натрапник. Напротив, става дума за едно вещество, което е особено важно за образуването на известен брой хормони. Дори по време на студените месеци като зимните, холестеролът е важен, за да не слепва двумембранния фосфолипиден клетъчен слой в цитоплазмената мембрана на всяка жива клетка!

Тялото съдържа около 100 г холестерол, разпределен между тъканите на нервната система, нервите и други, различни клетки. В по-голямата си част той се синтезира от организма (до 70 %), особено в жлъчката, както споменах, която отделя от 800 до 1200 мг холестерол на ден в тънките черва. Важно е да се знае и че само 30 % от холестерола в човешкия организъм се набавя от приетата храна. Поради това може да се смята, че нивото на холестерола в кръвта не зависи особено от съдържанието на холестерол в храната ни. Нивото му в кръвта е свързано по-скоро с типа на мастните киселини, които консумираме (наситени, моно- или полинаситени). И все пак, нека се храним диетично и спестяваме пари, подбирайки храната си, която ще консумираме – със или без холестерол.

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Преяждане с храна по време на празници

Освен с много настроение, емоции, пазаруване и подаръци, Коледа и празниците около нея, неизменно водят и до преяждане с храна....