Рефлексни реакции: Част I

Рефлексите са реакции на организма ни, в отговор на дразнене на възприемащите нервни окончания – рецепторите, които се осъществяват при задължително участие на нервната система.

Нервната система е изградена от много неврони. Невронът е нервната клетка с всичките й израстъци. Функсционалното значение на отделните неврони е различно. Според най-простата класификация, те се делят на три основни групи:

  • възприемащи (рецепторни)
  • изпълняващи (ефекторни)
  • контактни (промеждутъчни)

Възприемащите неврони осъществяват възприемането и предаването на информация за външния свят или за състоянието на организма към централната нервна система. Те са разположени извън централната нервна система в нервни ганглии. Израстъците на възприемащите неврони провеждат възбуждането от нервните окончания или клетките, които възприемат дразненето, към централната нервна система. Тези израстъци на нервни клетки, които предават възбуждането от периферията към централната нервна система, се наричат аферентни, или центростремителни влакна.

В отговор на дразненията в рецепторите възникват ритмични вълни от нервни импулси. Информацията, която се предава от рецепторите, е закодирана в честотата и ритъма на импулсите. Отделните рецептори се различават по своята структура и функция. Част от тях са разположени в органи, специално приспособени за възприемане на отделни тип дразнения. Например, в окото, чиято оптична система фокусира светлинните лъчи върху ретината, където се намират зрителните рецептори, или в ухото, което предава звуковите колебания към слуховите рецептори.

Отделните рецептори са приспособени да възприемат различни по своята природа дразнители, което са адекватни за тях. Съществуват:

  • механорецептори – възприемат:

а) докосване – тактилни рецептори
б) разтягане и натиск – пресорецептори и барорецептори
в) звукови колебания – фонорецептори
г) ускорение – акселерорецептори

  • хеморецептори, които възприемат дразнения, предизвикани от определени химични съединения
  • терморецептори – които възприемат изменения в температурата
  • фоторецептори – възприемат светлинни дразнения
  • осморецептори – възприемат измененията на осмотичното налягане

Рецепторите, които възприемат дразнения от външна среда – светлинни, звукови, обонятелни, вкусови, тактилни, температурни, се разполагат близо до повърхността на тялото. Те се наричат екстерорецептори. Други рецептори възприемат дразнения, свързани с изменението на състоянието и дейността.

Следва продължение …

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив