Рефлексни реакции: Част I

Рефлексите са реакции на организма ни, в отговор на дразнене на възприемащите нервни окончания – рецепторите, които се осъществяват при задължително участие на нервната система.

Нервната система е изградена от много неврони. Невронът е нервната клетка с всичките й израстъци. Функсционалното значение на отделните неврони е различно. Според най-простата класификация, те се делят на три основни групи:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:
  • възприемащи (рецепторни)
  • изпълняващи (ефекторни)
  • контактни (промеждутъчни)

Възприемащите неврони осъществяват възприемането и предаването на информация за външния свят или за състоянието на организма към централната нервна система. Те са разположени извън централната нервна система в нервни ганглии. Израстъците на възприемащите неврони провеждат възбуждането от нервните окончания или клетките, които възприемат дразненето, към централната нервна система. Тези израстъци на нервни клетки, които предават възбуждането от периферията към централната нервна система, се наричат аферентни, или центростремителни влакна.

В отговор на дразненията в рецепторите възникват ритмични вълни от нервни импулси. Информацията, която се предава от рецепторите, е закодирана в честотата и ритъма на импулсите. Отделните рецептори се различават по своята структура и функция. Част от тях са разположени в органи, специално приспособени за възприемане на отделни тип дразнения. Например, в окото, чиято оптична система фокусира светлинните лъчи върху ретината, където се намират зрителните рецептори, или в ухото, което предава звуковите колебания към слуховите рецептори.

Отделните рецептори са приспособени да възприемат различни по своята природа дразнители, което са адекватни за тях. Съществуват:

  • механорецептори – възприемат:

а) докосване – тактилни рецептори
б) разтягане и натиск – пресорецептори и барорецептори
в) звукови колебания – фонорецептори
г) ускорение – акселерорецептори

  • хеморецептори, които възприемат дразнения, предизвикани от определени химични съединения
  • терморецептори – които възприемат изменения в температурата
  • фоторецептори – възприемат светлинни дразнения
  • осморецептори – възприемат измененията на осмотичното налягане

Рецепторите, които възприемат дразнения от външна среда – светлинни, звукови, обонятелни, вкусови, тактилни, температурни, се разполагат близо до повърхността на тялото. Те се наричат екстерорецептори. Други рецептори възприемат дразнения, свързани с изменението на състоянието и дейността.

Следва продължение …

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Зрение и визуализация – влиянието на тези фактори върху фитнес резултати ни

Този материал е за хора с различно виждане и възгледи, които аз споделям в този блог. Всички ние сме свикнали...