Банан – състав, калории и приложение в диетите

Банан – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

В Малайзия, Китай, Индия бананите отдавна са считани за свещени плодове, възвръщали силата и хранещи ума. Едва в 16-ти век ги пренесли в Централна и Южна Америка и днес ние получаваме банани главно от Колумбия, Панама и Еквадор.

Напомням: бананите не растат по палмите. Казвам го като биолог! Бананът е трева, стъблото, но която напомня палмовите клони. Гроздовете (до 300 банана на всеки) се режат зелени. Те зреят по време на транспорта им. До нас достигат като снопове от 5 до 8 банана всеки.

Ако жълтият банан се остави при стайна температура, той ще узрее. Това е важно, защото незрелите банани съдържат неразтворимо нишесте, което се усвоява трудно и често предизвиква усилено образуване на газове. В зрелите плодове нишестето се превръща в захар, която не предизвиква подобни проблеми!

Бананите са рекордьори по съдържание на калий, необходим за нормалната работа на мускулите, сърцето, черния дроб, мозъка, костите и зъбите. В 100 грама банани се съдържат 376 mg калий. Oсвен това се съдържат:

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на бананите:

Приложение на бананите

Бананите са полезни при възпаление на лигавицата на устата, гастрити, язвена болест на стомаха. Полезни са при:

  • атеросклероза и хипертония
  • заболявания на черния дроб
  • като средство подобряващо настроението
  • при кашлица – бананите се пекат и правят на пюре

 • Полезен микросъстав

  Бананите съдържат много калий и витамин В6. Не съдържа натрий и холестерол.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив