Действието на афродизиаците

Древногръцката богиня на любовта Афродита е дала името си на всички средства, които имат – или хората са убедени, че имат – положително влияние върху сексуалната дейност. Почти всички описани дотук вещества са били обявявани за средства, които засилват желанието и удоволствието от секса и все още се смятат за такива.

Най- известният афродизиак в Европа е испанската муха: недоразумението започва още в самото и име, тъй като мухата не е муха. Любовното средство се приготвя от стритите на прах малки бръмбари Lytta vesicatoria, които съдържат силната отрова кантаридин, близки до смъртната доза. Макар и рядко, все още се срещат желаещи да изпитат действието на това опасно средство върху себе си или върху околните. Много от тези опити завършват трагично. Кои са обаче безобидните и действащи билки и екстракти?

Алкалоидът йохимбин се съдържа в африканското растение коринант (Corynanthe yohimbe), както и в някои растения на Новия свят. Много от легендите за йохимбина звучат невероятно. В старите книги се твърди, че под негово въздействие африканците участват в сексуални оргии, които продължават по цяла седмица. В действителност възможностите му са по-скромни, но изглежда той наистина спомага за повдигане на увяхващата мъжественост, тъй като успешно се прилага и на биковете за разплод, които слабо се влияят от внушения.

Йохимбинът
блокира т. нар. алфа – 2 рецептори, които регулират концентрацията на норадреналин в синапсите. Вследствие на това се разширяват кръвоносните съдове, най-вече в тазовата област, което води до ерекция. Такива рецептори има и в мозъка, затова той има забележимо влияние върху психиката. Най-общо ефектът му може да се оприличи на този на кофеина.

Още данни за Йохимбе

Спада към групата на алфа-адренолитиците, химично представлява метилов естер на йохимбиновата киселина. Йохимбин е индоалкиламиден алкалоид, структурно близък до веществотвото резерпин. Той е главният алкалоид на растението Corynanthe yohimbe от чиято кора се добива, но установява и в Rawolfia serpentina. Йохимбин блокира алфа 2 пресинаптичните рецептори, което предизвиква отделяне на норепинефрин.

В периферната вегетативна нервна система увеличава парасимпатикусовата (холинергичната) и намаля симпатикусовата (адренергична) активност. При мъжа сексуалната възбуда, водеща до ерекция е свързана с повишена холинергична активност, която има за последствие увеличен кръвен поток в пениса, намален отток на кръвта от него или и двете заедно.

Приема на тази хранителна добавка предизвиква еректилна стимулация без да се засилва половото желание (либидото). Йохимбин стимулира настроението и може да предизвика поява на безпокойство и напрегнатост, ако се приема във високи дози. Препартът упражнява леко антидиуретично действие, вероятно поради стимулирането на хипоталамустине центрове и отделянето на хормони от задниЯ дял на хипофизата.

Абсорбцията на йохимбин в храносмилателната система е бърза. Бионаличността е индивидуално обусловена и варира от 7 до 87% (това е и една от причините за незадоволителниЯ ефект на препарата при някои изплозващи продукта потренители). АбсорбциЯта обикновено е завършена за 45 до 60 минути от поглъщането на таблетите, а започва своето действие след 90-120 минути!

Йохимбин претърпява интензивен метаболизъм в органите с висок кръвен ток (бъбреци, черен дроб). Елиминационничт му полу-живот е около 36 минути. Т.е. след неговата 2 часова “подготовка” за действие, има живот на действие близо 40 минути. Ето защо, винаги индивидуализирам начина му на прием, според конкретната цел. Животът на течната му форма е за предпочитане, в сравнение с таблетната, но там полу-животът е още по-скъсен. Т.е. много важен се явява този 40 минутен прозорец.

Началото на действието при някои пациенти настъпва след дву или три седмичен редовен прием на препарата. Т.нар. период на натрупване. Тъй като това е хранителна добавка, не се наблюдава толкова бързо действие, както Виаграта или Ливитрата например. Но спестява всички техни недостатъци и рискове – най-често срещания недостатък е, че не е пропоръчително да се употребява силна “химия”, заради сърдечно-съдовата система например и риска от аритмия и инфаркт!

Напускането и разсеявайнето на препарата е ренално (през бъбреците), като само 1% се отделя чрез урината като непроменен йохимбин.

belchohristovcom_651

Показания

За лечение на импотентност. Йохимбин се ползва понякога за диагностична класификация на мъжка еректилна импотентност. При мъже със сексуална дисфункция предизвикана от приема на селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин, приложението на йохимбин може да доведе до подобряване на сексуалната функция. Приемът му е строго индивидуален и както казах зависи от целта на търсещия. Благоприятни дози са прием на 12.5 мг. Йохимбин дневно.

Противопоказания:

 • бъбречни заболявания;
 • бременност;

Особено внимание при следните групи хора:

 • гериартични
 • диспансеризирани за психиатрични заболявания

Не се препоръчва употребата на препарата от жени и пациенти под 16 год. възраст.

Странични реакции:

От страна на ЦНС (Централна Нервна Система): йохимбин навлиза в ЦНС и предизвиква комплекс от реакции в дози по-ниски отколкото са необходими за предизвикване на васкуларни алфа адренергични блокардни реакции. Може да се наблюдават:

 • антидиуретичен ефект
 • централно обусловена синусова тахикардия
 • хипертония
 • увеличена моторна активност
 • повишена раздразнителност
 • бурно реагиране на дразнители с нисък интензитет
 • тремор
 • главоболие;

Свръхдозировка:

Дози от 20 до 30 мг. дневно предизвикват:

 • тахикардия
 • хипертония
 • ринорея.

На мои клиенти, които търсят в магазина ми Йохимбин за лечение на мъжката импотентност, се препоръчвам 5 мг 3 пъти дневно. Ако се появат странични реакции дозата се намаля с 50%, последвано от ново постепенно увеличение. Всичко това налага прецизно следене и консултации по телефон, на който съм на разположение! При някои мои клиенти се изискват дози от 20-30 мг. дневно, но обикновено такава високодозова терапия е съпроводена с поява на странични реакции – най-често раздразнителност и учестено сърцебиене. Затова, всеки закупил продукта от мен, получава напълно безплатно и задължително интерактивно обслужване! Йохимбин може да се приема инцидентно в доза 2.5-10 мг. един час преди половия акт. Имам редица доволни такива клиенти. Тъй като предлагам Йохимбе във течна и капсулна форма, държа всеки един от вас да ме запознае с конкретната цел, без да се притеснява! За целта ползвайте моят е-мейл тук или се обадете или пуснете sms на служебния ми телефон. Темата за мъжката импотентност е деликатна тема, за което ви гарантирам пълна конфиденциалност на кореспонденцията и разговорите ни!

Публикувано от
Биолог, диетолог, фитнес консултант и персонален треньор. Суплементарист и създател на идеята BelchoHristov.Com.

Архив